Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

 
Εν όψει ευρωεκλογών προωθείται στο προσκήνιο µια εικονική πραγµατικότητα µε έµφαση σε θετικά νέα, όπως η διανοµή του κοινωνικού µερίσµατος, η πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αρκετά άλλα.
ΑΣΦΑΛΩΣ, Η διανοµή εισοδηµατικών ενισχύσεων σε οικονοµικά αδύναµους πολίτες είναι καταρχήν κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονοµικά επιθυµητή εξέλιξη, αφού τα χρήµατα θα πέσουν στην κατανάλωση ενισχύοντας την οικονοµία.
Ωστόσο, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, ενώ και η προτεραιότητα που δίνεται στους ένστολους αποδεικνύει ότι η πελατειακή λογική ζει και βασιλεύει παρά τις επικριτικές κορόνες που ακούγονται κατά καιρούς για το «πελατειακό κράτος», τις «στρεβλώσεις» και τις «παθογένειες» τις οποίες υποτίθεται ότι καταπολεµούν οι κυβερνώντες µε τις µεταρρυθµίσεις και το µνηµόνιο.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ κύκλος είναι µια πραγµατικότητα στην οποία φαίνεται ότι υποκλίθηκαν και οι δανειστές, αφήνοντας για αργότερα ορισµένα δύσκολα θέµατα στη διαπραγµάτευση της τρόικας µε την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναµενόµενη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε συµφέρον να δείξουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται και ότι οι πολιτικές που εφαρµόζονται έχουν αποτέλεσµα παρά την κριτική που έχουν κατά καιρούς δεχτεί.
ΣΤΟΧΟΣ, ΒΕΒΑΙΑ, είναι να δηµιουργήσουν µια θετική εικόνα και να ανασχέσουν, όσο είναι δυνατόν, την άνοδο του ευρωσκεπτικισµού που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.
ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΑ ΟΙ Ευρωπαίοι αδιαφορούσαν για τις ευρωεκλογές και το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η µεγάλη αποχή, τώρα όµως φαίνεται ότι αρκετοί θα επιδιώξουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους καταψηφίζοντας τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάµεις και ενισχύοντας τους αντιευρωπαϊστές.
Ο ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ, βέβαια, έχει διαφορετική αφετηρία στον Βορρά και τον Νότο. Στις χώρες της περιφέρειας οι πολίτες έχουν αγανακτήσει µε τη πτώση του βιοτικού επιπέδου, ενώ στις ισχυρές χώρες του κέντρου οι ψηφοφόροι διαµαρτύρονται γιατί αισθάνονται ότι εκείνοι πληρώνουν για τους «σπάταλους Νότιους».
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ, ΠΑΝΤΩΣ, από τους λόγους, το αποτέλεσµα πιθανόν να επηρεάσει σε σηµαντικό βαθµό τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Εάν καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντίθεση των πολιτών στις προωθούµενες πολιτικές, τότε ίσως καταστεί πιο δύσκολο για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να προωθήσουν το σηµερινό µοντέλο που βασίζεται στο τρίπτυχο: λιτότητα, γερµανική ηγεµονία και Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Η ΕΛΛΑ∆Α, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερη περίπτωση, βρίσκεται σε πιο δεινή θέση, καθώς η πρόοδος στον δηµοσιονοµικό τοµέα επιτυγχάνεται µε στραγγαλισµό της πραγµατικής οικονοµίας και της απασχόλησης, ενώ το όποιο ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων οφείλεται στις σκοτωµένες τιµές και αφορά πολύ συγκεκριµένους τοµείς, χωρίς να διαφαίνονται προϋποθέσεις διάχυσης του οφέλους στην οικονοµία.
ΕΑΝ ΟΙ ευρωπαϊκές πολιτικές γερµανικής έµπνευσης αµφισβητηθούν στις ευρωεκλογές, ίσως να υπάρξει έδαφος για αλλαγές στην πορεία των πραγµάτων, ανάλογα, βέβαια, µε τους ευρύτερους συσχετισµούς που θα διαµορφωθούν την επόµενη µέρα και στον βαθµό που θα πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή και οι µεγάλες χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και, κυρίως, η Ιταλία.


Πηγή: Ευρωεκλογές και εικονική πραγµατικότητα | newmoney.grhttp://www.newmoney.gr/blog/44582/eyroekloges-kai-eikoniki-praguatikotita#ixzz2xU3i7HvR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.