Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

''Οι Έλληνες αμφισβητουν τους θεσμους και εμπιστευονται τις γνωριμιες''


Τα συμπεράσματα δεκαοκτάμηνης έρευνας που διεξήχθη από τον Συνήγορο του Πολίτη, και την οποία «έτρεξε» ομάδα επιστημόνων, είναι ενδεικτικά μιας πολιτικής κουλτούρας που πρέπει να αλλάξει ριζικά, ενώ προσφέρονται και για μια ενδιαφέρουσα πολιτισμική ανάγνωση.

΄Οπως λέει ο Νίκος Ναγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και ένας από τους ερευνητές, οι Ελληνες ενδιαφέρονται για μια οικογενειακή διεκδίκηση-με βάση και τις γνωριμίες-αλλά σε επίπεδο κοινών αγαθών και δικαιωμάτων δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή. Αυτό δημιουργεί έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι μόνο ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, έχει να κάνει με το πώς ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. 
 
Επιπροσθέτως, «μέσα από έρευνες διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη των ατόμων στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αμφισβήτηση και καχυποψία στους θεσμούς. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, έχουμε χαλαρή εμπιστοσύνη στο οικογενειακό περιβάλλον και ένα επίπεδο διαβούλευσης και ισχυρή εμπιστοσύνη στους θεσμούς. 
Στο εξωτερικό οι θεσμοί έχουν και το κύρος και την ηθική. Αυτό που λέμε νόμιμο και ηθικό υπάρχει έξω. Κάτι που είναι νόμιμο δεν μπορεί να μην έχει στοιχεία ηθικής». Τέχνες και Γράμματα, σελ. 1 
Πηγή: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.