Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ...!

Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου

 

Οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές εκλογές προ των πυλών! Η πολυπόθητη μέρα πλησιάζει! Οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί o ελληνικός λαός,ασκώντας το ύψιστο δημοκρατικό του δικαίωμα, θα καταγράψει και θα δημοσιοποιήσει, με την ψήφο του, τα νέα στοιχεία της πολιτικής του συνείδησης.
O ελληνικός λαός καλείται ν΄αναδείξει νικητή των εκλογών την πολιτική του ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τις ξένες δυνάμεις οικονομικής κατοχής της Χώρας μας και τα όσα βιώνει από την εφαρμογή των μνημονίων! 
Με γνώμονα τις πολιτικές της κυβέρνησης, της περιφέρειας που υπάγεται και της δημοτικής του αρχής ν΄αποδείξει ότι η νοοτροπία του άλλαξε και ότι τα κριτήρια της ψήφου του είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν και ότι δεν απορρέουν από το δόγμα της πελατειακής σχέσης και της ιδιότυπης εξάρτησης!
Η εντυπωσιακή και μακρά προεκλογική περίοδος με μεγάφωνα στις πλατείες, με πολυτελείς εκδόσεις προεκλογικών φυλλαδίων και ποταμό προεκλογικών υποσχέσεων, με τα μεγαλεία των ομιλιών από εξέδρες και μπαλκόνια, με περιοδείες σε κάθε γειτονιά και με ασύστολες δαπάνες έχουν αντικατασταθεί από προεκλογική περίοδο ενός μηνός, με χαμηλούς τόνους, ομιλίες σε κλειστούς χώρους, περιορισμένες δαπάνες και συγκεκριμένο ακροατήριο.
Όπως διαπιστώνεται, οι υποψήφιοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πως οι ψηφοφόροι δεν προκαλούνται από τις εξάρσεις ξύλινου πολιτικού λόγου ή τις τηλεμαχίες. Γι΄αυτό και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως είναι η μόνη ήρεμη δύναμη που μπορεί να δώσει πρόσφορες λύσεις στα μακροχρόνια και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 
 
Στο Δήμο μας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι ζητούν τη ψήφο μας, χωρίς τον αέρα του παρελθόντος γιατί, όπως διαπιστώνουν, σταμάτησε να φυσά..., εκπροσωπώντας τρεις τάσεις: Το δοκιμασμένο παρελθόν, αφού δύο εξ αυτών έχουν διατελέσει δήμαρχοι με την όποια θετική ή αρνητική αποτίμηση του έργου τους, ενώ διαχρονική αξία αποτελεί ο εκάστοτε υποψήφιος του Κ.Κ.Ε., το Καλλικρατικό παρόν με τις όποιες επιπτώσεις από την εφαρμογή του, τις οποίες έχει κληθεί να διαχειριστεί ο νυν δήμαρχος και το νέο-διαφορετικό, που αρχικά πλαισιώθηκε από πέντε υποψηφίους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πρώτες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, το νέο-διαφορετικό αντανακλούσε τη βούλησή της. Τελικά, μόνο ο ένας εξ αυτών το αντιπροσωπεύει και ο οποίος εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες από την κίνηση ‘‘Πρωτοβουλία Πολιτών’’. Οι υπόλοιποι συγχωνεύτηκαν ή αποσύρθηκαν από την κούρσα των εκλογών.
Η αδυναμία συγκρότησης συνδυασμών από νέους υποψηφίους δημάρχους, μετά από σωρεία συναντήσεων, γεγονός που έχει την εξήγησή του, αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα, καθώς και η εκφρασμένη θέση κάποιων εξ αυτών πως είναι ικανοί μόνο για τα καθήκοντα Δημάρχου! Οπότε δεν θέλησαν να βρουν κοινή συνισταμένη για να συνεργαστούν όλοι μαζί, να αποδείξουν πως πράγματι είναι υποψήφιοι για το καλό του τόπου και να συσπειρώσουν ταυτόχρονα τις δυνάμεις τους, κάνοντας πράξη το ‘‘ισχύς εν τη ενώσει’’.
Είναι κατανοητό ότι όσες και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο δεν κοστολογούν την υποψηφιότητα τους μόνο με τον πρωτοκλασάτο τίτλο του δημάρχου, αλλά μάχονται και από τη θέση του αντιδημάρχου ή οποιαδήποτε άλλη θέση. Επιπλέον, δεν καταλογίζουν σε τρίτους, με δημοσίευση επιστολών, την ευθύνη της ανάκλησης της όποιας υποψηφιότητας τους, αλλά κάνουν την αυτοκριτική τους, με σθένος κι ωριμότητα, αναζητώντας τις ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό και αποφεύγοντας αυτό που χαρακτηριστικά λέει ο Βάρναλης με τους θαυμάσιους σατυρικούς στίχους του: «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει ο Θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρωτ’ απ’ όλα το κρασί!»
Μέχρι σήμερα, οι νυν υποψήφιοι-πρώην δήμαρχοι υπερασπίζονται το έργο τους, κάνοντας συχνές αναφορές σ΄αυτό, ενώ ο νυν δήμαρχος επικαλείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την εφαρμογή του καλλικρατικού νόμου και τα χρέη που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, λόγω της κοστολόγησης των έργων που κατασκευάστηκαν, καθώς και το μείζον ζήτημα που κλήθηκε να διαχειριστεί, ήτοι τη μετατροπή της Κοινοπραξίας σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Αλήθεια, ποιος από τους υποψηφίους δημάρχους είναι ικανός να δώσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στελεχωμένος με κατάλληλα πρόσωπα, ως συνεργάτες; Την απάντηση καλούνται να δώσουν οι πλέον αρμόδιοι, οι δημότες, με την ψήφο τους. 
 
Ο Πλούταρχος, αρχαίος Έλληνας ιστορικός, έλεγε: «Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας» δηλαδή τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά όλα από την ορθή κρίση και προνοητικότητα. Επιπλέον η κα Ντίνα Θώδη υπογραμμίζει συνεχώς στο facebook ότι ‘‘η επιλεκτική μνήμη...δημιουργεί ελαστική συνείδηση...’’!
Γι΄αυτό οι δημότες οφείλουν να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς αγκυλώσεις, προσωπικά μικροσυμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες, αλλά κρίνοντας αξιοκρατικά και αντικειμενικά, με γνώμονα το συμφέρον όλου του Δήμου μας για να διαψεύσουν αυτό που ο κ. Χρήστος Ντούσικος υποστηρίζει και έχει γράψει σε πινακίδα στην είσοδο της επιχείρησής του: ‘‘Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα τις είχαν καταργήσει’’!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.