Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!

Tων ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΟΥΛΑ


Image result for ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ 
Συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κ.Ε. – Επιβεβαιώθηκε το χάσμα Τσίπρα - εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το αγεφύρωτο χάσμα αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπογραφεί νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ως πεδίο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» θα λειτουργήσει το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αποφάσισε έπειτα από πολύωρη διαδικασία η Κ.Ε. του κόμματος, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου. Στις ομιλίες έγιναν πολλές αναφορές στην ενότητα, αλλά το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο βαθύ που οι περισσότεροι προεξοφλούν τη διάσπαση, καθώς προ του συνεδρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους εταίρους, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η εσωκομματική αντιπολίτευση. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να το πράξουν ευθέως και «έδειξε» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως μοναδική απάντηση στη συνέχιση αυτού που προσδιόρισε ως «παραλογισμό ιδιότυπου δυϊσμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε πως το δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ήταν δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία, τόνισε: «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές». Στον πρωθυπουργό απάντησαν σε εξίσου υψηλούς τόνους ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παν. Λαφαζάνης, αλλά και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την προεδρική πτέρυγα ότι έχει αναγάγει το ευρώ «σε θρησκευτικό δόγμα» και υπερασπίστηκε την εναλλακτική εξόδου από την Ευρωζώνη. Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε στις εναντίον της αιχμές από τον πρωθυπουργό, θέτοντας το ερώτημα εάν είναι «πολιτικά ανήλικος όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα». Την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, που είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η προεδρική πλειοψηφία πέτυχε να ξεπεράσει τον σκόπελο του διαρκούς συνεδρίου, που πρότεινε η εσωκομματική αντιπολίτευση για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με βασική επιδίωξη να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση για το νέο πρόγραμμα.
Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας πήραν τον λόγο περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες, επιβεβαιώθηκε ότι το εσωτερικό του κόμματος ταλανίζεται από βαθύ ρήγμα όσον αφορά την πορεία του και την πορεία της κυβέρνησης. Από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ξορκίστηκε με παραπομπές στην παράδοση σύνθεσης και συνύπαρξης απόψεων, συχνά ετερόκλητων, που διακρίνει το κόμμα. Ωστόσο, το βαθύ ρήγμα που έχει αποτυπωθεί επιβεβαιώθηκε, και η δυνατότητα γεφύρωσής του μοιάζει αμφίβολη, καθώς η συζήτηση και οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν αφορούν μόνον όσα έγιναν μέχρι τώρα, αλλά, κυρίως, προσεχείς κρίσιμες αποφάσεις και ενέργειες από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την επομένη των συλλογικών αποφάσεων όλες οι πλευρές να δεσμευθούν ότι θα πειθαρχήσουν σε αυτές. Ωστόσο, σε πολλά πηγαδάκια, στο περιθώριο της συνεδρίασης, η διάσπαση και οι διαφορετικές πορείες ήταν το κεντρικό θέμα. Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών κατέστη σαφές ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση, με επίκεντρο την Αριστερή Πλατφόρμα, επιμένει στη στρατηγική της ρήξης και εξακολουθεί να θεωρεί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούστηκαν και χθες, ρεαλιστική επιλογή την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ως πρώτο πλήγμα στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η απόφαση των 17 μελών της Κ.Ε. που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) του Ρούντι Ρινάλντι, μεταξύ των οποίων και τρεις βουλευτές, οι Δ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρος, να παραιτηθούν από την Κεντρική Επιτροπή αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της χθες. 
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.