Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

«ΠΕΠΛΟ» ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ – «ΕΝΟΧΛΗΣΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια*

Απολύθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Στην ανάρτηση μάλιστα που έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος άφησε σαφείς αιχμές για «προεκλογική απόλυση» και αναρωτήθηκε αν ενόχλησε κάποιους υψηλά ιστάμενους. Αναλυτικά έγραψε: «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μου επέδωσε προεκλογική καταγγελία σύμβασής μου. Δεν θέλουν ανταποκριτή στη Μόσχα; Ή κάποιους στα ψηλά ενοχλήσαμε;».
'Οπως ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλία του με το iefimerida.gr http://goo.gl/Ntp8QQ , ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος του ανακοίνωσε με έγγραφό του στις 31/8 ότι την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου, διακόπτεται η συνεργασία τους και λύεται η σύμβασή του.
Μάλιστα, αρχικά ως αιτία διακοπής της σύμβασης τού είχαν αναφέρει «λόγους περικοπής δαπανών», στη συνέχεια επικαλέστηκαν το επαγγελματικό ασυμβίβαστο με άλλα ΜΜΕ (είναι ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα) και στο τέλος του είπαν για «αντιπαραθέσεις» αορίστως.
Ο Θανάσης Αυγερινός υποστηρίζει ότι η διεύθυνση του πρακτορείου «έκοβε» συστηματικά κείμενα που έστελνε από τη Μόσχα, τα οποία προφανώς κρίθηκε ότι δεν ταίριαζαν με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ρωσία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτή η «κόντρα» υπήρχε εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που άρχισαν τα «πήγαιν”-έλα» κυβερνητικών παραγόντων στη Μόσχα.
Είναι ενδεικτικό ότι όταν υπήρξε συνομιλία Πούτιν-Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα και κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονταν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τηλεφώνησε με πρωτοβουλία του στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αυγερινός έστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η πρωτοβουλία ανήκε στον Τσίπρα. «Αυτή η παράγραφος περικόπηκε από την ανταπόκριση… Είναι προφανές ότι ενοχλούσα με τις ανταποκρίσεις μου υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέει ο δημοσιογράφος.
Δύο ημέρες πριν του κοινοποιηθεί η απόλυσή του, στις 28 Αυγούστου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θ. Αυγερινός, είχε καταγγείλει φαινόμενα λογοκρισίας στα κείμενά του.
Η απόλυση του ανταποκριτή στη Μόσχα, έρχεται στον απόηχο της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για προσλήψεις και τακτοποιήσεις στην ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη γενική γραμματεία Τύπου, οι οποίες θα κοστίσουν στα δημόσια ταμεία 384.200 ευρώ!
http://www.protothema.gr/politics/article/505197/proeklogikes-proslipseis-se-ert-ape-kai-gg-tupou-me-upografi-nikou-pappa/
Ο κ. Αυγερινός ως απεσταλμένος του ΑΠΕ και του MEGA τα τελευταία χρόνια στη Μόσχα, κάλυπτε με πάσα εγκυρότητα τα δρώμενα που ελάμβαναν χώρα στη Ρωσία. Είχε δε ξεκινήσει τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα στη Ρωσία ως βοηθός του τότε ανταποκριτή στη Μόσχα κ. Δ. Κωνσταντακόπουλου το 1992.
Αποτελεί μέγιστο σφάλμα η εν λόγω απόλυση και σίγουρα ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το όλον ζήτημα.
Ποιοι και γιατί τον απέλυσαν; Μήπως κάποιοι δεν θέλουν ανταποκριτή στη Ρωσία ή θέλουν να τοποθετήσουν δημοσιογράφο μαριονέτα ούτως ώστε να καλύπτει το ρεπορτάζ από τη Μόσχα σύμφωνα με τα θέλω της κυβέρνησης;
Μήπως ο Α. Τσίπρας και γενικά η εγχώρια ολιγαρχία θέλει να κόψει πλέον κάθε σχέση με την Ρωσία;

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στην γεωπολιτική σκακιέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυβίστηση πρώτου μεγέθους.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης στο εμπάργκο της ΕΕ κατά της «ρωσικής αρκούδας». Αμέσως μετά όμως ακολούθησε η ανώμαλη προσγείωση για όσους ήλπιζαν πως ο Σύριζα μπορεί να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα συμφώνησε απόλυτα στην συνέχιση του εμπάργκο.
Έτσι η Ρωσία με την αλλοπρόσαλλη στάση του Τσίπρα, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να χαλαρώσει για την Ελλάδα το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων από τη Δύση. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113594465
Αρκετοί πιστέψαμε πως ο Α. Τσίπρας με τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Ρωσία, επιθυμούσε διακαώς την προσέγγιση των δύο χωρών. Το αποτέλεσμα όμως των επαφών του ήταν δραματικό και επ’ ουδενί δεν ζήτησε βοήθεια από την Μόσχα.
Mocow Times: «Με άδεια χέρια έφυγε από τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας», αποκαλύπτει η εφημερίδα, αναφέροντας ενδεικτικά πως «το μόνο που πέτυχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν μερικές θολές υποσχέσεις σχετικά με τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και την συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών κρατικών οργανισμών».
Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στην ουσία αποτελούσε αποκλειστικά μια απόπειρα δημιουργίας της ψευδαίσθησης στον Ελληνικό Λαό, πως η κυβέρνηση ελίσσεται σε διεθνές επίπεδο και πέραν των πλαισίων της Ε.Ε.. Απόδειξη τούτου, η διαβεβαίωση αξιωματούχων της κυβέρνησης Σύριζα προς τους εταίρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, πως η Ελλάδα δεν αναζητά λύση στο οικονομικό πρόβλημα μέσω Ρωσίας, αλλά παραμένει σταθερά και απαρέγκλιτα στη γραμμή της δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Επί της ουσίας, πουθενά κατά τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ρωσική, δεν έγινε αναφορά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπήρχε πριν λίγους μήνες.
Ο ίδιος ο Βλαδίμηρος Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα ουδέποτε έθεσε θέμα οικονομικής βοήθειας.
Ο Τσίπρας στην συνάντηση έθεσε το ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο, που έχει λειτουργήσει ως θηλιά για πολλούς κλάδους που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Η απάντηση του Πούτιν ήταν, ουσιαστικά, ότι η αίτηση του Τσίπρα ήταν εξόχως άστοχη, την στιγμή που υπέγραψε την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα είπε: «Καταλαβαίνω πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία μόνο χώρα της Ε.Ε.»
Τον Ιούλιο, ο Ρώσος Υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του το ΑΠΕ, δήλωσε πως η οικονομική συμμαχία BRICS προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα, εντάσσοντάς την στους κόλπους της ως μέλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τους τοκογλύφους, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Μάλιστα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κάποια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης… Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση κάτι δεδομένο και κάτι το οποίο να έχει υποβληθεί ως αίτημα».
Η Ελλάς πρέπει να στραφεί γεωπολιτικά προς την Ρωσία, καθώς θα ευνοούσε το εθνικό συμφέρον. Οι Ρώσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στο Αιγαίο, και στη Μεσόγειο. Ήταν και είναι το μεγάλο σχέδιο της Ρωσίας από την εποχή των τσάρων.
Η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει αρχίσει και επανέρχεται στο διεθνές παίγνιο. Είναι πλέον ο κυρίαρχος παίχτης στη διανομή φυσικού αερίου, καθώς προμηθεύει σχεδόν όλη την Ευρώπη με τα πλουτοπαραγωγικά της αποθέματα και επίσης έχει πλέον εδραιωθεί σε μία από τις μεγάλυτερες χώρες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή και πώληση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη οι σχέσεις των δύο χωρών να αναθερμανθούν.


* Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger

Πηγή: ithesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.