Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ «ΝΗΣΤΕΥΤΟΥ» ΣΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-VIDEO)

Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015
Το γραφικό εξωκκλήσι του Οσίου Ιωάννου του «Νηστευτού» στο Ηραίον Περαχώρας
Ο καθιερωμένος εορτασμός του Οσίου Ιωάννου του «Νηστευτού», Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη κατάνυξη, στο ομώνυμο εξωκκλήσι που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας. 
Το ήρεμο πρωινό του Σεπτέμβρη προσέλκυσε πλήθος πιστών, που προσήλθαν για τη Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία, αναπέμποντας προσευχή στο Θεό, από καρδιάς, σε ένα μέρος γεμάτο γαλήνη και πνευματικότητα, όπου σμίγουν ειρηνικά η αρχαία με τη νεότερη Ελλάδα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές που συνοδευόταν από χειροποίητα κουλουράκια και γλυκίσματα, με φόντο την σαγηνευτική θέα της καταγάλανης θάλασσας που πάφλαζε νωχελικά κάτω από το γαλάζιο του ουρανού. Απαράμιλλη μεσογειακή ομορφιά εκεί που ο Κορινθιακός αγκαλιάζει τα Γεράνεια, με ένταση και τρυφερότητα, προκαλώντας πάντοτε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων στο διάβα των αιώνων. 
Παρόντες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, με την οικογένειά του, ο οποίος φροντίζει το εξωκκλήσι -αφού επί σαράντα χρόνια υπηρέτησε στο χώρο, ως αρχιφύλακας- σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Ηραίου, Α΄ Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας και Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Ημιμαραθωνίου Δρόμου Σύζευξης Αρχαιολογικών Χώρων κ. Παναγιώτης Θώδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας κ. Κωνσταντίνα Ράπτη, η οποία πρόσφατα επιμελήθηκε τον καλλωπισμό των εξωτερικών χώρων του παλιού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.
Ποιος ήταν, όμως, ο Άγιος Ιωάννης και γιατί τον τιμούμε, σήμερα, εμείς, οι χριστιανοί;
Ο Άγιος Ιωάννης, από παιδί διακρίθηκε για τη σπάνια εγκράτεια του και για τον από φυσικού έρωτα προς τη νηστεία. Πράγμα που του έδωσε και την προσωνυμία του Νηστευτή.  Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και όταν έγινε έφηβος έκανε το επάγγελμα του χαράκτη. Η καρδιά του όμως, ήταν δοσμένη στα θεία και κάθε μέρα διάβαζε την Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά βιβλία, πλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του. Τα πλεονεκτήματα του αυτά, εκτίμησε ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Γ' και τον χειροτόνησε διάκονο. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε ιδιαίτερα την ελεημοσύνη, βοηθώντας πλήθος φτωχών και άλλων απόρων. Αργότερα έγινε πρεσβύτερος, και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ευτυχίου, με κοινή υπόδειξη αρχόντων και λαού, εκλέχτηκε διάδοχος του ο Ιωάννης ο Νηστευτής σαν Ιωάννης Δ' (12/04/582 μ.Χ. επί βασιλέως Μαυρικίου). Για το πόσο έλαμψε και σαν Πατριάρχης, ο Ιωάννης, έχουμε πολύ εύγλωττες μαρτυρίες: Ο επίσκοπος Σενιλλίας Ισίδωρος τον παριστάνει σαν Άγιο και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος τον αποκάλεσε «σκήνωμα πάσης ἀρετῆς». Στον Ιωάννη επίσης, η Σύνοδος των Πατριαρχών που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το 587 μ.Χ., απένειμε τον τίτλο «Οἰκουμενικός». Σχετικά με τις εκκλησιαστικές ποινές ο Ιωάννης θέσπισε σοφό κανονικό, που βρίσκεται στο Πηδάλιο. Κοιμήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 595 μ.Χ. και το λείψανο του τάφηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδος. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων Αγίου Όρους και Βαρνάκοβας Ναυπακτίας.
Η Ιερά εικόνα του Οσίου Ιωάννου του «Νηστευτού» στο ομώνυμο εξωκκλήσι του Ηραίου Περαχώρας
Το εσωτερικό του Οσίου Ιωάννου του «Νηστευτού»
Διακρίνεται ο εφημέριος Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια της αρτοκλασίας



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.