Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΤΑ"ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ" ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!


Ο πιο βαρύς χειμώνας είναι γεγονός... Φόροι, φουσκωμένοι λογαριασμοί, ακριβά είδη διαβίωσης, φορολογούμενη εκπαίδευση, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη κι ένα μόνιμο άγχος μη χάσεις το μοναδικό σου σπίτι σε πλειστηριασμό.... ή αν δεν έχεις δικό σου σπίτι ένας εφιάλτης για το μέχρι πότε μπορείς να πληρώνεις το ενοίκιο.
Χριστούγεννα χωρίς… γιορτή
Ο μποναμάς των Χριστουγέννων θα είναι ένας για όλον τον ελληνικό λαό. Αποστολέας των δώρων η ελληνική κυβέρνηση.
Έναν Γολγοθά φόρων λοιπόν, έχουν μπροστά τους να ανέβουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Για έβδομο χρόνο την τελευταία οκταετία (εάν εξαιρέσουμε το 2014), η χώρα παραμένει σε ύφεση.
Ας δούμε όμως τα «ραβασάκια» ένα-ένα:

Ρύθμιση των εκατό δόσεων
Για οφειλέτες με χρέος άνω των 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3% στο 5%, ενισχύοντας την ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 20.000 ευρώ στα 1.000 από 600 ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο ισχύει και όσους οφείλουν μικρότερα ποσά, εκτός και αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (σε όρους αντικειμενικής αξίας) και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός του.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είναι τα ίδια με το περσινό έτος εκτός και αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πουλήσει κάποιο ακίνητο ή έχει αγοράσει. Όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.
Να επισημάνουμε πως ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Τέλη κυκλοφορίας
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το πέρας του έτους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να γίνουν πιο δίκαια και αναλογικά. Υπάρχουν αυτοκίνητα των 50.000 ευρώ που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για οικολογικούς λόγους. Αν και είναι σωστό, έχουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα μοιράσουμε τη διαφορά».

Επίδομα Θέρμανσης
Στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, οι δανειστές ή αλλιώς «τρόϊκα» ή αλλιώς «θεσμοί» ή αλλιώς «κουαρτέτο», όπως θέλετε τους λέτε, καθώς μικρή σημασία έχει, είχαν ζητήσει να μειωθεί το κονδύλιο κατά 50% (210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση -μετά από μεγάλη αργοπορία- έκανε το πιο «εύκολο», το πιο «βολικό». Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι του επιδόματος «κόβονται» στο μισό. Τα κριτήρια αναμένονται...Αλλά τι σημασία έχει πια;

Ενοίκια
Μέσα Νοεμβρίου κατατίθενται το νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των ενοικίων. Τόσο για τους νέους συντελεστές, όσο και για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Όσον αφορά στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση προοδευτικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια (σε ότι αφορά στα εισοδήματα του 2015).

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μετά τα Χριστούγεννα βαδίζουμε στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων…

Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.