Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ!

Η ανθρωπότητα θα ζήσει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, φόβου, απελπισίας και σε ένα αυξανόμενο αβέβαιο μέλλον...
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε νέο οικονομικό κραχ, που εν μέρει οφείλεται στην έκρηξη της πτώσης του μαύρου χρυσού, στην ευρεία πτώση των γεωργικών και ορυκτών προϊόντων, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που έχει μειώσει τη ζήτηση - ένεκα του γεγονότος από τη μέση της χρόνιας για τις περισσότερες χώρες έχει μειωθεί προς τα κάτω και στη νομισματική πολιτική, και την πολιτική που εξασκεί η Fed που τυπώνει χρήμα και ανεβαίνουν οι τιμές στα εμπορεύματα ενώ όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια οι τιμές πέφτουν (σιδηρομεταλλεύματα, χρυσός, ασήμι, πλατίνα, ζάχαρη, βαμβάκι, σόγια, σιτηρά, κ.λ.π).
Γι’ αυτόν τον λόγο η ανθρωπότητα θα ζήσει σε μια νέα αυξημένη περίοδο αβεβαιότητας, φόβου, απελπισίας και σε ένα αυξανόμενο αβέβαιο μέλλον. Η αυξανόμενη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού πιθανό να αγγίζει τα 30 ή 40 δολάρια το βαρέλι, ώθησα τους αναλυτές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η παγκόσμια οικονομία και γενικότερα η ανθρωπότητα.
Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης είναι πως δεν οφείλεται στην άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή των κρατών-μελών του, αλλ’ ούτε η αυξανόμενη έκρηξη παραγωγής από τα σχιστολιθικά πετρώματα που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η παγκόσμια μειωμένη ζήτηση όχι μόνο στην Κίνα που είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες χώρες που ασχολούνται με τη μεταποίηση. Σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 230 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2015.
H Goldman Sachs εκτιμά πως η πτώση του μαύρου χρυσού θα παγώσει τις επενδύσεις για εξόρυξη κατά 930 εκατομμύρια δολάρια και μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 7.5 βαρέλια μέχρι το 2025. Για τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου μειώνονται οι δαπάνες και εξελίσσεται θετικά το εμπορικό τους ισοζυγίου.
Βαρύ πλήγμα θα υποστούν οι χώρες εξαγωγής του μαύρου χρυσού (Ρωσία, Μέση Ανατολή, Ιράν, Αυστραλία, Νορβηγία, Καναδάς, Βενεζουέλα, Νιγηρία, κ.λ.π) που συρρικνώνονται οι εισπράξεις τους. Επιπτώσεις θα έχουν και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ειδικότερα (Ινδονησία, Τουρκία, Βραζιλία, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα), όπου κατακρημνίζονται στα χρηματιστήρια από τις ρευστοποιήσεις, τις υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, την άνοδο των δανεισμών και των επιτοκίων.
Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου δυσφορούν από την πτώση των τιμών επειδή δεν τους συμφέρει τιμή πιο κάτω από τα 70 δολάρια, γιατί θα υποστούν τεράστιες ζημιές. Η Σαουδική Αραβία αντέχει σ’ αυτό το παιχνίδι επειδή έχει συναλλαγματικά αποθέματα 745 δισεκατομμύρια δολάρια και χαμηλό δημόσιο χρέος. Οι ανακατατάξεις στην ενεργειακή σκακιέρα θα πλήξουν τις επιχειρήσεις που ασχολούνται στον τομέα αυτό, τους ισολογισμούς, τα κέρδη και την αξία των μετοχών τους καθώς και τις τράπεζες που χρηματοδότησαν τέτοιες δραστηριότητες.
Ωφέλεια από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού θα έχει η Ευρωζώνη, που θα αυξήσει το ΑΕΠ της, οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες που μειώνουν το κόστος παραγωγής, ο ταξιδιωτικός τομέας, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες εξόρυξης και χημικών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και των πλαστικών κ.λ.π.
Ειδικό κτύπημα θα υποστεί η Ρωσία ένεκα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και οι απαιτήσεις των τραπεζών, που ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα, επίσης θα υποστούν πλήγμα τα θεμέλια της οικονομίας της, το διεθνές της κύρος και η κοινωνική συνοχή της χώρας, επειδή σημαντικά ποσά κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας θα μεταφερθούν στις ευαίσθητες περιοχές, ιδιαίτερα του Καυκάσου και Κριμαίας και το στρατιωτικό της σκέλος.
Επιπτώσεις θα έχει και η Ε.Ε., όπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς επίσης το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, επειδή οι επιχειρήσεις τους πλήττονται και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αναφερόμενη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έκαμε δελεαστικές προτάσεις σε Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο κοινού ενδιαφέροντος για αμφότερες τις πλευρές.
Είναι επείγον να συγκληθεί από τον ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων, η οποία θα θέτει τέρμα στην ύφεση, που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο εξαιτίας της νέα κατρακύλας στην οποία οδηγείται η παγκόσμια οικονομία και να παύσουν οι άνθρωποι και οι ελπίδες τους να τρέχουν με σπασμένα ελαστικά.

Πηγή:http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.