Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

JAPONICA: ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ 18% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ 175%!

Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι 18% του ΑΕΠ και όχι 175%
Σε μια πρωτότυπη ανάλυση του ελληνικού χρέους προχωρά η Japonica η οποία μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον επενδυτή Paul Kazarian.
Όπως συμπεραίνει το fund, το ελληνικό χρέος με την βοήθεια των διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%.
«Xρησιμοποίησε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως δικό σου πλεονέκτημα» είναι ο τίτλος της παρουσίασης η οποία θέτει τα εξής ζητήματα:
1. Τα λογιστικά πρότυπα Δημοσίου Τομέα αποτυπώνουν το ελληνικό χρέος στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175%.
2. Το καθαρό επιτοκιακό έξοδο της Ελλάδας στα δάνεια είναι στο 1/3 από αυτό των ανταγωνιστών της (Πορτογαλία, Ισπανία). Δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει στα δάνειά της χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τους τόκους που πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες. Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης σημείωσαν ότι, υπάρχει διαφορετική μέτρηση για το χρέος- στάση η οποία είναι διαφορετική από ό,τι λεγόταν στο παρελθόν. Το ελληνικό χρέος λοιπόν με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%.
Όπως είπε και στην παρουσίασή του ο μεγαλοεπενδυτής, η «παρούσα αξία του χρέους αναφέρεται ως δίκαιη αξία ή λογιστική αξία η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις παρούσες αξίες αγοράς». Ένας άλλος ορισμός που δίνει ο κ. Κazarian είναι ότι η οικονομική αξία του χρέους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, με έκπτωση (discounted) στα πιο συγκρίσιμα επιτόκια αγοράς. 
Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι 18% του ΑΕΠ και όχι 175%
Ο κ. Kazarian, σύμφωνα με το protothema, συγκέντρωσε τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Από τους ιδιώτες επενδυτές (ομολογιούχους) δόθηκαν 199 δισ. ευρώ και η σημερινή αξία τους μετά το «κούρεμα» είναι 50 δισ. ευρώ. Στον επίσημο τομέα (σ.σ Τράπεζες όχι κυβερνήσεις) δόθηκαν μέσω διακρατικών δανείων 243 δισ. ευρώ και η αξία τους σήμερα είναι 52 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ζημιές των πιστωτών διαμορφώνονται σε 340 δισ. σε ένα συνολικό ποσό 443 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν αντέξει 340 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν μερικούς μήνες ο μεγαλοεπενδυτής που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, είχε αναλύσει ξανά το ελληνικό χρέος λέγοντας ότι η χώρα αποτελεί καλή επενδυτική ευκαιρία. Είχε πει συγκεκριμένα:
«Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στο 78% του ΑΕΠ, της Ιταλίας στο 112%, της Ισπανίας στο 63% και της Πορτογαλίας στο 74%. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η σύγκριση που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομικά θέση σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ.
Όπως εξήγησε ο κ. Καζάριαν, μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους και τη μεταφορά μέρους του από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, η μέση λήξη των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στα 17 έτη σήμερα.
Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος σε Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν ξεπερνά τα 7 έτη. Επιπλέον, τη διετία 2015-2016 το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει το 5% της ονομαστικής αξίας του χρέους του, όταν στις πέντε παραπάνω χώρες το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε υπερτετραπλάσια επίπεδα, στο 22%».

Μοναδική δομή χρέους η ελληνική
Τα 275 δισ. ευρώ από τα 319 δισ. ευρώ (86%) έχουν ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνοντας:
-μηδενικό επιτόκιο για 10 χρόνια.
-επιδοτούμενα επιτόκια χαμηλότερα απó την αγορά.
-μαζικές ωριμάνσεις ομολόγων σε 40 χρόνια.
-χρέος με επιτόκια και αρχικές εκπτώσεις.
-30 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτημένα με δάνεια του επίσημου τομέα.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τον ιδρυτή της Japonica να διαφημίζει την Ελλάδα απ άκρου εις άκρον στον κόσμο. Όταν του θυμίζουμε πως στην προηγούμενη παρουσίαση του έλεγε ότι, το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται κάτω από 60%, μας διορθώνει λέγοντας «σημαντικά χαμηλότερα από 60. Ναι, είναι στο 18%»! 

Πηγή:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.