Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ!

Από την έντυπη έκδοση: Γράφει ο Γιώργος Κούρος

Ο Σαρλ Ντε Γκολ είχε πολύ σωστά πει ότι το να κυβερνάς σημαίνει να διαλέγεις συνέχεια μεταξύ κακών λύσεων…
Είναι σίγουρο ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει βρεθεί ακόμη -μακάρι και ποτέ, αλλά μάλλον ανέφικτο- σε αυτή τη θέση αφού δεν έχει ξεκινήσει καν το έργο της.
Όμως, επειδή ο χρόνος «χαλάρωσης» και «πανηγυρισμών» μάλλον τελείωσε χθες, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα εντός και εκτός!
Εκτός, λίγο πολύ, είναι γνωστά και όλοι ευελπιστούν σε μια παράταση που θα δίνει τα χρονικά περιθώρια σκέψης στο νέο οικονομικό επιτελείο για τη σύνταξη ενός προγράμματος με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο θα είναι πάνω απ’ όλα ρεαλιστικό ώστε να πείσει τους εταίρους μας.
Εντός, μπορεί και αυτά τα προβλήματα να είναι γνωστά, όμως είναι πολλά και χρήζουν άμεσων λύσεων.
Το πρώτο και βασικότερο είναι η πορεία των εσόδων, που το τελευταίο δίμηνο «ναυάγησαν», με αποτέλεσμα η υστέρηση να ξεπερνά πλέον τα 4 δισ. ευρώ.
Το πρώτο λοιπόν μήνυμα που πρέπει να στείλει η νέα κυβέρνηση στους φορολογούμενους είναι ένα… πληρώστε για να μη «βουλιάξουμε», πριν καν ξεκινήσουμε το ταξίδι!
Και φυσικά το καράβι του προϋπολογισμού θα «βουλιάξει» εάν η «μαύρη τρύπα» μεγαλώσει τους επόμενους δύο μήνες, αφού εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο υπάρχει «παράδοση» να χάνεται και ο στόχος του έτους όσον αφορά το σκέλος των εσόδων.
Ο δεύτερος μεγάλος «σκόπελος», ο οποίος συναρτάται με τις εισπράξεις και γι’ αυτό πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, είναι αυτός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 74 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας το οικονομικό αδιέξοδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ακόμη και η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν «προχωρά», γεγονός που φανερώνει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και πρώτα απ’ όλα να «στοχοποιηθούν» όσοι δεν πλήρωσαν και δεν πληρώνουν αν και μπορούν…
Και βέβαια το τρίτο και μεγαλύτερο «αγκάθι» που πρέπει να ξεριζωθεί αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ αισιόδοξος, γιατί ήδη τη φοροδιαφυγή την «κυνηγάμε» πάνω από μισό αιώνα, αλλά είναι σαν να κυνηγάμε φαντάσματα.
Λες και ήταν δύσκολο μέχρι σήμερα να τεθεί ένα πρόγραμμα στο Taxisnet και να εντοπιστούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δήλωναν τόσα χρόνια κάτω ή στο ύψος των αφορολόγητων ορίων που κατά καιρούς ίσχυαν, ώστε συγκρινόμενα τα εισοδήματά τους με την περιουσιακή τους κατάσταση να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες.
Το «κυνήγι» αυτό μπορεί λοιπόν να είναι εύκολο στα λόγια, όμως στην πράξη μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί το δυσκολότερο, αφού όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, μια και το «παιχνίδι» ήταν καθαρά πολιτικό.
Μένει να δούμε και τις ικανότητες των νέων…
Όπως φυσικά και την πολιτική τους βούληση στο να ξεκαθαρίσουν και οι λίστες! Η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα με τα 54.000 άτομα που την περίοδο 2009-2011 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα ύψους 22 δισ. ευρώ, ακόμη και η περίφημη «λίστα Νικολούδη», όπου αναφέρονται τα ονόματα συνολικά 75 δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι εντοπίστηκαν με «προβληματικά» πόθεν έσχες.
Πολύ απλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός… ιδού η Ρόδος…

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.