Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΆΥΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ UNESCO»!


“U.W.H. DIALOGUE - DIALOGUE AMONG PEOPLE CULTURES, THROUGH UNESCO WORLD CULTURAL, NATURAL AND INTANGIBLE HERITAGE”

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Ανταλλαγής Νέων Erasmus + ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει αναλάβει ως Συντονιστής Φορέας την υλοποίηση του Σχεδίου «Διάλογος των πολιτισμών μέσα από την Παγκόσμια πολιτιστική, φυσική και άυλη Κληρονομιά της UNESCO» - “U.W.H. DIALOGUE - Dialogue among people cultures, through UNESCO World cultural, natural and intangible Heritage”. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 72 άτομα (νέοι σε ηλικία) από έξι διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Τυνησία, Εσθονία και Ρουμανία) και η περίοδος υλοποίησής του έχει ορισθεί το διάστημα από την 1η έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2015 στο Ξενοδοχείο Isthmia Prime Hotel στον Ισθμό της Κορίνθου.
Το σχέδιο «Διάλογος των πολιτισμών μέσα από την Παγκόσμια πολιτιστική, φυσική και άυλη Κληρονομιά της UNESCO» είναι μια πολιτισμική πρόταση που σκοπό έχει να φέρει κοντά νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να τους ενώσει σε μια διαπολιτισμική συνεργασία. Το έργο επιδιώκει να εμπλέξει τους νέους ανθρώπους στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής, φυσικής και άυλης κληρονομιάς και να ενθαρρύνει την συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μνημεία που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Εσθονία και η Τυνισία. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 13-30 ετών, σύνολο 60 (10 από κάθε χώρα), θα συνοδεύονται από 12 συνοδούς (2 από κάθε χώρα).
Πριν από την περίοδο της κινητικότητας, οι νέοι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες για να προετοιμάσουν τις παρουσιάσεις της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας τους. Επίσης θα προετοιμάσουν Πολιτιστικές Βραδιές αφιερωμένες στην άυλη κληρονομιά της χώρας τους που μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, χορούς, παιχνίδια ρόλων, αφηγήσεις και παραδοσιακά παιχνίδια. Επιπρόσθετα, κάθε συμμετέχον θα συλλέξει πληροφορίες για μία ιστορική τοποθεσία της επιλογής του, ώστε να την προτείνει προς εξέταση για να ενταχθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.
Κατά την διάρκεια της κινητικότητας που θα γίνει στην Κόρινθο, στην Ελλάδα, οι νέοι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στους συναδέλφους τους την Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας τους, θα παρουσιάσουν τις Πολιτιστικές Βραδιές αφιερωμένες σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και όλοι μαζί θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια. Προκειμένου ένα μνημείο να συμπεριληφθεί στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρέπει να έχει εξαίσια παγκόσμια αξία και να πληροί τουλάχιστον ένα από τα δέκα κριτήρια ένταξης. Οι νέοι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες για να εξετάσουν τα κριτήρια των προταθέντων μνημείων και τελικά θα προετοιμάσουν παρουσιάσεις των μνημείων αυτών με επιχειρήματα για την ένταξή τους στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Παγκόσμια Κληρονομιά και Νέοι» την περίοδο της κινητικότητας, ενώπιον κοινού ειδημόνων του τομέα που θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις σε θέματα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τον ρόλο των νέων ανθρώπων. Έχοντας ως κεντρικό άξονα την Ευρωπαϊκή πολιτισμική ποικιλομορφία, το έργο επίσης συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα πολιτιστικά δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή πολυπολιτισμικότητα. Τέλος οι νέοι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα, όπου σε συνεργασία με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά, θα οργανωθούν πολλές δραστηριότητες διαδραστικής – βιωματικής μάθησης.
Μετά την περίοδο της κινητικότητας, κάθε χώρα θα οργανώσει μία μικρής κλίμακας εκδήλωση για να παρουσιάσει τα παραδοτέα των εργασιών, δηλαδή τις τοποθεσίες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και για την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.
Το παρών έργο θα εμπλέξει τους νέους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα εμπνεύσει τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υποστηρίζουν τις πολιτισμικές πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων. Μέσα σε ένα κλίμα διαπολιτισμικής κατανόησης, το έργο θα προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και θα τους ενθαρρύνει να σχηματίσουν το μέλλον της Ευρώπης όπου οι διαφορές είναι ευκαιρίες που εμπνέουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα παρά εμπόδια για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στα πλαίσια του Σχεδίου, ο Συντονιστής Φορέας, Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, διοργανώνει την Επίσημη Τελετή Έναρξης του Προγράμματος «Διάλογος των πολιτισμών μέσα από την Παγκόσμια Πολιτιστική, φυσική και άυλη Κληρονομιά της UNESCO». Η Τελετή θα λάβει χώρα στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη), την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10:00 – 13:00.
Κατά τη λήξη του Προγράμματος το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10:00 – 20:00 θα πραγματοποιηθεί και το κεντρικό Συνέδριο του Προγράμματος με θέμα «Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέοι» στο Isthmia Prime Hotel. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και των Επιστημών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι νέοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συζητήσουν με τους εισηγητές στρατηγικές της έναρξης των διαδικασιών της ένταξης. Το Συνέδριο θα κλείσει με μουσική βραδιά και τιμητικούς επαίνους των εισηγητών και των νέων που συμμετείχαν στο σχέδιο. Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε και η αντίστοιχη Προπαρασκευαστική Συνάντηση του Προγράμματος Ανταλλαγής Νέων το Δεκέμβριο του 2014 η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Isthmia Prime Hotel. Η Συνάντηση είχε σκοπό την προετοιμασία για την ορθή υλοποίηση των δράσεων του σχεδίου, στην οποία και έλαβαν μέρος ένας οργανωτής και ένας νέος συμμετέχοντας από κάθε χώρα (συνολικά 12 εκπρόσωποι). Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις για τις Συστάσεις, για την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, για την Υλοποίηση του Σχεδίου και τις Πρακτικές Διευθετήσεις του Σχεδίου.
Φωτογραφία κάτω: Συνεδρίαση κατά την Προπαρασκευαστική Συνάντηση των 6 συμμετεχόντων χωρών που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριου του 2014 στο Ξενοδοχείο Isthmia Prime Hotel στον Ισθμό της Κορίνθου

Περισσότερες φωτογραφίες από την Προπαρασκευαστική Συνάντηση στο: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1571055043118063.1073741830.1549285981961636



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 31/1/2015
Αφίξεις Συμμετεχόντων, Εγγραφές, Παραλαβή Έντυπου Υλικού
18:00 Οι περιπέτειες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Patrimonito
19:00 Βραδιά πρώτης γνωριμίας συμμετεχόντων

Κυριακή 1/2/2015–Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη)
10:00 Επίσημη Έναρξη Συνεδρίου: Καλωσόρισμα από τους Διοργανωτές και τις Τοπικές Αρχές
11:00 Ας συστηθούμε
12:00 Κριτήρια ένταξης μνημείων στον Κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
13:00 Επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο
Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
17:00 Παιχνίδι Κουίζ «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO»
17:30 Carpet of Communication – «Χαλί Επικοινωνίας»
18:00 Παρουσίαση των Ελληνικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
19:00 Ελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια
21:00 Ελληνική Παραδοσιακή βραδιά

Δευτέρα 2/2/2015
10:00 Επίσκεψη στην Ελευσίνα, την Ακρόπολη, την Αθήνα (Σύνταγμα, την Πλάκα, το Μοναστηράκι)

Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
17:00 Ημερίδα: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάσεις (εισαγωγή)
18:00 Παρουσίαση των Ρωσικών Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
19:00 Ρωσικά Παραδοσιακά Παιχνίδια
21:00 Ρωσική Πολιτιστική Βραδιά

Τρίτη 02/03/2015

10:00 Επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς Χώρους: της Νεμέας, των Μυκηνών και του Παλαμηδίου

Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
17:00 Ημερίδα με θέμα: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάσεις (παρουσιάσεις)
18:00 Παρουσίαση των Εσθονικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτστικής Κληρονομιάς
19:00 Εσθονικά Παραδοσιακά Παιχνίδια
21:00 Εσθονική Πολιτιστική Βραδιά

Τετάρτη 02/04/2015 - Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
10:00 Ημερίδα: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάσεις (εξέταση των κριτηρίων)
18:00 Παρουσίαση των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Τυνησίας
19:00 Παραδοσιακά Παιχνίδια της Τυνησίας
21:00 Πολιτιστική Βραδιά Τυνησίας

Πέμπτη 05/02/2015- Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
10:00 Ημερίδα με θέμα: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάσεις (ψηφοφορία)
17:00 Ανθρώπινα & Πολιτιστικά Δικαιώματα
18:00 Παρουσίαση των Ρουμανικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
19:00 Ρουμανικά Παραδοσιακά Παιχνίδια
21:00 Ρουμανική Πολιτιστική Βραδιά

Παρασκευή 06/02/2015 - Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
10:00 Ημερίδα: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάσεις (προετοιμασία παρουσιάσεων)
18:00 Παρουσίαση των Ουκρανικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
19:00 Ουκρανικά Παραδοσιακά Παιχνίδια
21:00 Ουκρανική Πολιτιστική Βραδιά

Σάββατο 07/02/2015 - Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
10:00 Ημερίδα με θέμα: Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέοι
18:00 Ημερίδα με θέμα: Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέοι
Μουσική Βραδιά
* Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει σε χώρο του Δήμου Κορίνθου

Κυριακή 08/02/2015 - Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου)
10:00 «Λοιπόν, τι θα κάνουμε στη συνέχεια;»
11:00 «Ας οργανώσουμε τη δική μας εκδήλωση"
12:00 Σεμινάριο για το Πιστοποιητικό Youthpass
18:00 Τελετή Λήξης
21:00 Αποχαιρετιστήρια βραδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.