Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ "Η ΠΙΝΔΟΣ"! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

φωτογραφία: Ευάγγελος Αυδίκος
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 στην Κόρινθο, το προγραμματισμένο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσικό Τάσο Χαλκιά, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας "Η ΠΙΝΔΟΣ", στον φιλόξενο Συναυλιακό χώρο "Μαρία Δημητριάδη", στην Κόρινθο.
Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Ι. Στεργίου "ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ- Το φύσημα του Θεού", Παρουσίαση του συλλεκτικού Ημερολογίου 2019 του Συλλόγου, αφιερωμένο στον Τάσο Χαλκιά και Προβολή σχετικού Ντοκιμαντέρ.
Για τον Τάσο Χαλκιά και για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, συγγραφέας-καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, κα Άννα Ι. Στεργίου. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η κα Ρούλα Ματάτση και ο κ. Αγαμέμνων Χαρίτος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Ματάτσης.
Ο Τάσος Χαλκιάς γεννήθηκε στην Γρανιτσοπούλα, το έτος 1914 και μεγάλωσε στο Δεσποτικό της Ηπείρου, σ΄ένα σπίτι που η μουσική δεν σταμάταγε ποτέ. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα κλαρίνου στα δώδεκα του, από τον ξάδελφο του Μάνθο Χαλκιά και τον αδελφό του Μήτσο, ενώ λίγο μετά ακολουθεί στα πανηγύρια τον μουσικό Αργύρη Μπούκαλη. Στα 17 του μπορούσε πλέον να ''δουλεύει'' καλά το κλαρίνο και άρχισε να εμφανίζεται μαζί με τα αδέλφια του και το συγκρότημα που έφτιαξαν μαζί ''Τα μαύρα πουλιά'', σε πανηγύρια, γάμους ταβέρνες. 
Από το 195 ο Τάσος Χαλκιάς ηχογραφεί πρώτη φορά στην ''Κολούμπια''. Ηχογράφησε 80 τραγούδια για το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και ύστερα ξεκινά ταξίδια πολλά στο Κάϊρο, την Αλεξάνδρεια, την Νέα Υόρκη. Στην Αμερική δούλεψε για 18 μήνες με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Καλλέργη και τον Τζουανάκο. Εκεί γράφει το περίφημο ''Βορειοηπειρώτικο μοιρολόϊ''.  
Ο Τάσος Χαλκιάς ''έφυγε'' στις 12 Αυγούστου του 1992 από καρδιακό επεισόδιο. Ο ίδιος αναρωτιόταν τι άλλο θα μπορούσε να κάνει για να θυμίσει ότι υπάρχει μια παράδοση που πρέπει να τιμάμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος. 
''Την παράδοση και τα μάτια σας!!'' έλεγε. 
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τον εξαίρετο Λάκη Χαλκιά, ενώ στο πιάνο τον συνόδευε ο αδελφός του Χρήστος Χαλκιάς.
Άνθρωποι από όλους τους χώρους, της πολιτικής και της Τέχνης έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.
Τελειώνοντας η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, κα Βασιλική Ευστρατιάδου ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας "Η ΠΙΝΔΟΣ" και τον Πρόεδρό του, για την πολύ όμορφη βραδιά που πρόσφεραν στους προσκεκλημένους.
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας '' η Πίνδος'' ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1979, με έδρα την Κόρινθο και εκπροσωπεί περίπου 15.000 Ηπειρώτες, που μόνιμα διαμένουν στο νομό Κορινθίας. 
Σταθμό στην ιστορία του Συλλόγου αποτελεί η έκδοση της εφημερίδας ''τα Ηπειρώτικα Νέα'', από το 1981, η ένταξή του στη δύναμη της Π.Σ.Ε. και οι εμφανίσεις του χορευτικού του στο 11ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Σμύρνης, το 2016 και στο 1ο Φεστιβάλ Γαλατσίου ''Πολιτισμός των 5 Ηπείρων'', το 2017.



Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα


Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, περιλαμβάνεται η Margarita Matatsi, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 14 άτομα, περιλαμβάνονται οι Giorgos Psuchogios και Margarita Matatsi, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
φωτογραφίες: Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση



Βίντεο: Ευάγγελος Αυδίκος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.