Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*


Και είπε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος: "είναι δύσκολο να υποψιαστεί το κακό εκείνος που με δυσκολία στρέφεται στην κακία".
Η σκέψη είναι μία μηχανή. Η σκέψη εναρμονίζει τις ορμόνες του σώματός μας που εκκρίνονται σε αυτό ώστε ή να μας δηλητηριάζουν αυτές δημιουργώντας μας αρρώστιες, είτε να μας δημιουργούν ευφορία και χαρά.
Οι σκέψεις που κάνουμε, εκείνες οι ανομολόγητες, είναι υπεύθυνες κατά τον Ιπποκράτη για το αν θα ασθενήσουμε και σε ποιο βαθμό. Σε περίπτωση που είναι αρνητικές, το δηλητήριο που πέφτει στο σώμα το αρρωσταίνει. Αν πάλι είναι θετικές, συνοδευόμενες από τα πιο πλατιά μας χαμόγελα, τότε καθαρίζουν το σώμα και μας διεγείρουν όμορφα.
Το γέλιο είναι ένα από τα συστατικά που διεγείρουν τις καλές ορμόνες μας. Είναι σαν φάρμακο. Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του στρες και του άγχους. Δεν έχει σημασία αν έχουμε ωραίο χαμόγελο. Αυτό που έχει σημασία είναι να προστατέψουμε την σκέψη μας από την κακία. Τον άνθρωπο που όταν γελάει φαίνονται τα δόντια του μην τον φοβάστε. Είναι αληθινός και δοτικός.
Η αγκαλιά επίσης βοηθά στην αποτροπή των άσχημων σκέψεων. Είναι ένα ακόμα πιο ισχυρό φάρμακο για την κακιά σκέψη αλλά και για την ψυχή μας. Η αγκαλιά χρειάζεται θάρρος. Να πλησιάσουμε με σωματική επαφή τους δικούς μας ανθρώπους, τα μέλη της οικογένειάς μας, τους αγαπημένους μας και να τους αγκαλιάζουμε τακτικά, με μια δόση υπερβολής στα καλά καθούμενα εκφράζοντας το πόσο σημαντικοί είναι για εμάς, είναι δώρο.
Το δώρο αυτό δεν έχει αντικείμενο, είναι όμως βάλσαμο για τις ορμόνες μας. Όπως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπαύονται και ησυχάζουν μέσα στην αγκαλιά μας, έτσι και οι ενήλικες. Πόσο μάλλον οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας για τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας δεν είναι ντροπή. Ούτε θα μας αφαιρέσουν γαλόνια αν δείξουμε λίγη περισσότερη ευαισθησία. Ο εγωισμός είναι κακός σύμβουλος όταν θελήσουμε να αποτρέψουμε την κακία. Μας μπλοκάρει τα συναισθήματα, δεν τα αφήνει να εκφραστούν και φέρνει δηλητηριασμένες σκέψεις στο μυαλό. Άλλωστε κακός άνθρωπος δεν γεννήθηκε κανείς. Επίκτητες είναι οι συμπεριφορές μας. Και είναι ανάλογες και οι πράξεις μας που απορρέουν από τις συμπεριφορές μας.
Σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος. Ο κόσμος θα πει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Και βέβαια με τίποτα να μη φθάσουμε στο άλλο άκρο και γίνουμε παλιάτσοι. Όμως, όταν ξέρουμε ότι η μηχανή της σκέψης θα μας βοηθήσει να φθάσουμε στο επίπεδο της ανακούφισης, τότε είναι καλό να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Τότε, δεν θα επιτρέψουμε στην σκοτεινιά του μυαλού να διεισδύσει στο είναι μας και να μας αρρωστήσει. Γιατί θα είναι όλα φανερά, απαλλαγμένα από εικασίες που δημιουργούν σύγχυση. Τότε, με καθαρή τη σκέψη και το μυαλό, θα καταφέρουμε να βαδίσουμε στον αγαθό δρόμο.

 *Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.