Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ!

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, όσο και από τα πολεμικά πλοία και το υποβρύχιο που το συνοδεύουν. Μάλιστα, την Πέμπτη στη Μεγαλόνησο θα βρεθεί και ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στην Κύπρο με σκοπό την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου (8 Νοεμβρίου) και στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη και του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί.
Ωστόσο, οι συναντήσεις γίνονται στη σκιά της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και την επιθυμία της Άγκυρας να στείλει με κάθε τρόπο πλατφόρμα γεωτρήσεων στην περιοχή.
Στην περιοχή αναμένεται προσεχώς και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Νορβηγός αξιωματούχος ενδέχεται να επισκεφθεί Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο.
«Αν κάναμε κάτι τόσο σοβαρό που να τους φοβίσει και να τους τρομάξει, αυτό μας χαροποιεί», τόνισε ο κ. Αριντς. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν από το τραπέζι. Ας καθίσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν και αν υπάρξει ενότητα στην Κύπρο, ας προχωρήσουν. Αλλά εμείς ανησυχούμε».

Πηγή: iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.