Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ!


Γράφει η Έλσα Θαλασσινού 

 Picture

Καλό φθινόπωρο σε όλους!!! Καλή σχολική χρονιά!!!
Καλή «σχολική» χρονιά σε όλους, πάλι, μιας και ακόμα και όσοι δεν έχουν μικρά παιδιά μπορεί πάντα να αισθάνονται παιδιά…, όπως λέει και μία φίλη. Αυτό ακούγεται πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο.

Τα παιδιά εξάλλου είναι το μέλλον και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν καλύτερα από εμάς, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να προχωρήσει. Εμείς απλώς τα βοηθάμε παρέχοντάς τους δυνατότητες και δείχνοντάς τους δρόμους. Ανοιχτούς ή κλειστούς, που ακόμα περιμένουν να στρωθούν.
Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για αναδιοργανώσεις και ξεκαθαρίσματα, αφού το διάλειμμα του καλοκαιριού μάς έχει φέρει όλους πιο κοντά, και ξεκούραστα, με καλή διάθεση, μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά για νέα ταξίδια, ακολουθώντας νέες διαδρομές.
Κάπως έτσι ξεκίνησε μια καινούρια σχολική χρονιά και διανύει κιόλας τα πρώτα της χιλιόμετρα. Μια ακόμα διαδρομή για τους μικρούς «αθλητές της ζωής», για όσους τους συμπαραστέκονται αλλά και για όσους ακολουθούν και παρακολουθούν. Η διαδρομή αυτή δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι απλώς μία από τις πολλές υπάρχουσες πορείες στον οδικό χάρτη.
Δεν είναι αγώνας – διαγωνισμός, γιατί όλοι κάπου θα φτάσουν, αργά ή γρήγορα, λίγη σημασία έχουν το πού και το πότε θα γίνει ο τερματισμός. Αρκεί εκεί που θα φτάσουν να είναι καλά.
Αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, που λένε και στα παραμύθια!
Μην ξεχνάμε ότι σημασία έχει το ταξίδι, γιατί η Ιθάκη είναι πάντα εκεί. Απολαύστε το ταξίδι λοιπόν! Μικροί και μεγάλοι, ο καθένας από την δικιά του μεριά, αλλά και όλοι μαζί.
Η αρχή και το άγνωστο μπορεί να δημιουργούν ανασφάλειες και παγίδες. Αντιμετωπίζοντας όμως τις δυσκολίες σαν προκλήσεις, μπορείτε να πάρετε κουράγιο και να συνεχίσετε. Η εμπιστοσύνη και ο χρόνος είναι αξιόλογοι συνοδοιπόροι. Η θετική διάθεση και ενέργεια ανταμείβουν τις προσπάθειες, τις δικές σας και των παιδιών, και το σοκάκι γίνεται λεωφόρος!
Η προσαρμογή, για άλλους αργά και για άλλους πιο γρήγορα, θα έρθει, και τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα, αρκεί να μην αφήσουμε να τα καταβάλουν η συνήθεια, η πλήξη και η πίεση. Η τάξη, ο προγραμματισμός και η οριοθέτηση χώρου, χρόνου αλλά και συμπεριφορών λειτουργούν επικουρικά και εξομαλύνουν το δρόμο.
Το άνετο οικογενειακό περιβάλλον είναι η καλύτερη αφετηρία. Αναφερόμενη στο «άνετο» περιβάλλον, δεν εννοώ την αμιγώς χωροταξική πλευρά του όρου, καθώς αυτό δε διαμορφώνεται μόνο από τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει, αλλά και από παράγοντες όπως: το φως, η απλότητα, η ησυχία, η ηρεμία, η τάξη, η καθαριότητα, η θαλπωρή και άλλα απλά πράγματα, όπως μια άνετη καρέκλα, ένα μαλακό πολύχρωμο μαξιλάρι ή ένα λουλούδι που μυρίζει όμορφα… 

Βαδίζοντας σε έναν τέτοιο δρόμο, ακόμα και ο νέος μαθητής είναι ευκολότερο αν όχι να απολαύσει όλη την διαδρομή −που είναι το ζητούμενο−, έστω να την ολοκληρώσει περισσότερο ευχάριστα.
Η καταγραφή, επίσης, υποχρεώσεων αλλά και απολαβών είναι εξίσου σημαντική. Οδηγεί στην αυτοδέσμευση και διευκολύνει και ξεκαθαρίζει αρκετά τα «δρομολόγια». Μετά την υποχρεωτική πορεία των σχολικών κυρίως υποχρεώσεων, φροντίστε να χαράξετε και παράπλευρες διαδρομές. Εμπλουτίστε το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών σας και το δικό σας με τις γνωστές εξωσχολικές δραστηριότητες.

 
Προσέξτε όμως! Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι πραγματικά έξω-σχολικές.
Τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα πάσης φύσεως ιδιαίτερα μαθήματα δεν είναι εξωσχολικά, είναι σχολικά, απλώς γίνονται εκτός του σχολικού χώρου. Βέβαια, δε σημαίνει ότι αυτοί είναι δρόμοι κλειστοί και αποκλείονται ή απαγορεύονται, ιδίως με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα και με τον τρόπο που αυτό λειτουργεί. Εδώ, ωστόσο, δεν αναφέρομαι σε αυτού του τύπου τις δραστηριότητες.
Τα πραγματικά εξωσχολικά οδοιπορικά αφορούν διαδρομές εκτός σχολικού χώρου και, μάλλον, εκτός οριοθετημένου χώρου γενικότερα. Δρόμοι προς την βιβλιοθήκη ή προς κάποια θεατρική − κινηματογραφική αίθουσα, την πισίνα, το πολύ πολύ κάποιο γυμναστήριο, το γήπεδο, το πάρκο...
Μια διαφορετική, ελεύθερη διαδρομή, ίσως εκτός δρόμου, μακριά από την πίεση του προγράμματος, σχολικού, εργασιακού, οικογενειακού... Η φύση, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, είναι ένας πολύ καλός, ευρύς και διαδραστικός δρόμος-χώρος, που μπορεί να φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες!
Εργαλεία και εξαρτήματα, όπως ποδήλατα, πατίνια, βάρκες, μπάλες, σχοινιά και σκοινάκια, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα άλλα, που θα σας αποκαλύψει η φαντασία σας εάν την αφήσετε να σας καθοδηγήσει, μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της διαδρομής που αφορά την απόλαυση και τη χαλάρωση. Εάν οι μπαταρίες γεμίζουν καλά, τότε θα μπορούν να σας κρατήσουν και να σας οδηγήσουν με συνέπεια στις καθημερινές υποχρεώσεις, σχολικές και εξωσχολικές.
Ελεύθερος, όμως, δε σημαίνει ασύδοτος και/ή απρογραμμάτιστος. Το πρόγραμμα λειτουργεί ως οδηγός στην «κυκλοφορία». Συναποφασίζεται από τους εμπλεκόμενους και διαμορφώνεται έτσι, ώστε να περιλαμβάνει μία, κατά το δυνατόν, ποικιλία διαδρομών – δραστηριοτήτων, ενώ βοηθάει, πάντα, στο να μην παρεκκλίνουμε πολύ από το «σωστό» δρόμο.
Οι κλίσεις και οι προτιμήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση − χάραξη της πορείας του προγράμματος. Η εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας είναι αναγκαία, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε ή να υποτιμάμε. Οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας επηρεάζουν επίσης τη χάραξη των διαδρομών μας και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογούνται και να ιεραρχούνται ανάλογα οι ανάγκες και οι δυνατότητες υλοποίησής τους. Εξάλλου οι υπερβολές πάντα βλάπτουν και ως γνωστόν «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

                                                      

 Στην πορεία για τη γραμμή τερματισμού, είναι σημαντικό το οποιοδήποτε «δρομολόγιο» − πρόγραμμα να τηρείται και να υλοποιείται με συνέπεια, ώστε τα ταξίδια να είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και απολαυστικά, είτε οδηγούν στην πρόοδο (γνωστική, επαγγελματική κ.λπ.) είτε απλώς στην ευχαρίστηση και στη χαλάρωση.
Τα προκαθορισμένα πλαίσια-δρόμοι, τα όρια και οι κανόνες δίνουν σιγουριά και ασφάλεια ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά, και έτσι όλοι προχωρούν καλύτερα. Αντίθετα, η ασυνέπεια και η άλογη ευελιξία – ανατροπή αποσυντονίζουν, μπερδεύουν, μας κάνουν όλους να ερχόμαστε αντιμέτωποι με στενάχωρες και συχνά ακόμα και δυσάρεστες καταστάσεις. Ωστόσο, επειδή όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, σε μια διαδρομή όλο και κάτι απρόοπτο μπορεί να συμβεί!
Εάν συναντήσετε ανώμαλους δρόμους ή εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις για συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ή παιδαγωγικά θέματα που σας απασχολούν, εμποδίζοντας την όμορφη διαδρομή και την ομαλή σας μετάβαση, μπορείτε να τις μοιραστείτε εδώ, επώνυμα ή ανώνυμα, και είμαι στη διάθεσή σας με ιδέες πλοήγησης προς ναυτιλλομένους.
Θα ήθελα επίσης να μοιραστείτε μαζί μου τις προτάσεις σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν και τα οποία θα θέλατε να αναπτύξω ή να «σχολιάσω» πιο ειδικά ή και εμπειρικά-βιωματικά, αφού η 25ης παρουσία στη δημόσια προσχολική αγωγή και εκπαίδευση μού προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Καλές φθινοπωρινές διαδρομές σάς εύχομαι, γεμάτες ανθρώπους, εικόνες, μυρωδιές, χρώματα, μουσικές και ό,τι άλλο εσείς αντιλαμβάνεστε. Καλά ταξίδια...

Πηγή:CityMag-onlinemagazine




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.