Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2015 ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ!

Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος

 
Το Τοπικό Τμήμα Λουτρακίου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σε μια σεμνή εκδήλωση, όπως αρμόζει στις αρχές και στις αξίες του, πριν λίγες ημέρες, στην ''ΠΛΩΡΗ'', στο Λουτράκι.
Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με το χαμόγελο στα χείλη, υποδέχτηκαν τους καλεσμένους στην είσοδο, προσφέροντάς τους από ένα χειροποίητο γούρι. 
Τα άτομα που επιμελήθηκαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν φροντίσει να είναι όλα άψογα, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η προσέλευση μεγάλη, ο χώρος γεμάτος και η ατμόσφαιρα πολύ ζεστή και φιλική. Ένιωθες πως, όλοι μαζί, διοργανωτές και προσκαλεσμένοι, αποτελούσαν μια μεγάλη συντροφιά, μια μεγάλη παρέα.  Μια παρέα που λειτουργεί εθελοντικά με γνώμονα την αγάπη για τον Άνθρωπο και τα Παιδιά. 
Εξάλλου, το Τοπικό Τμήμα Λουτρακίου επιβεβαιώνει συνεχώς, με συμπεριφορές και αξιόλογες δράσεις, πως εθελοντισμός σημαίνει υπευθυνότητα, αδέσμευτη ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στο στόχο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος κα Μαρία Θηβαίου-Γκίκα η οποία, μεταξύ των άλλων, τόνισε: ''Χρειάζεται να συνεργαζόμαστε, ν’ αξιοποιούμε τον χρόνο μας που είναι πολύτιμος, να εργαζόμαστε με προθυμία, να κάνουμε οικονομία και καλή διαχείριση και αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ότι εμείς οι ενήλικες εθελοντές του οδηγισμού, διαπιστώνουμε κάθε μέρα την σημασία του χαρακτήρα μας, την επίδραση του παραδείγματος, την δύναμη της καλοσύνης, την αρετή της υπομονής, με άλλα λόγια, επιτρέψτε μου να πω, ότι είμαστε το ίδιο κερδισμένοι με τα παιδιά. Γιατί μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά με υπευθυνότητα, με ανοιχτή σκέψη, καλή πρόθεση και προσήλωση στον στόχο''. 
Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου, το λόγο έλαβε η τοπική έφορος κα Παναγιώτα Αντωνίου.  
Η πίτα κόπηκε με την παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργου Γκιώνη και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.  
Ακολουθούν ολόκληροι οι χαιρετισμοί της Προέδρου και της Τοπικής Εφόρου, φωτογραφικά στιγμιότυπα και πληροφορίες για τον οδηγισμό. 

              ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ–ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, κα αντ/ρχε, κε αντ/ρχε πολιτισμού, αγαπητοί εκπρόσωποι Συλλόγου Γυναικών, Πολιτιστικού Συλλόγου ''ΙΒΥΚΟΣ'', Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου, Γονέων και Κηδεμόνων Περαχώρας, Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Βουλιαγμένης, αγαπητοί γονείς, φίλες και φίλοι του Οδηγισμού,
Σας καλωσορίζουμε απόψε ''εντός πόλης'' και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας να γιορτάσουμε αυτή την απλή τελετή Κοπής Πίτας.
Συνηθίζεται στην αρχή κάθε χρονιάς ν΄ αναφερόμαστε στα πεπραγμένα της προηγούμενης.
Όπως πλέον γνωρίζετε, η Ομάδα Συνεργασίας και τα Μέλη του Τοπικού Τμήματος, έχουμε ως βασικό μας μέλημα την στήριξη των Ομάδων, έτσι ώστε η Έφορος και οι Αρχηγοί να μπορούν να δουλεύουν απερίσπαστα με τα παιδιά των ομάδων τους.
Σας συναντήσαμε στις εορταγορές μας, στην διοργάνωση παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων, στο κλείσιμο της προηγούμενης οδηγικής χρονιάς, πάντα με σκοπό και στόχο την ενίσχυση των ομάδων μας και όλα αυτά με την δική σας στήριξη.
Μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία κι εμείς ως μέλη ''εισπράττουμε'' πολύ έντονες εμπειρίες.
Χρειάζεται να συνεργαζόμαστε, ν’ αξιοποιούμε τον χρόνο μας που είναι πολύτιμος, να εργαζόμαστε με προθυμία, να κάνουμε οικονομία και καλή διαχείριση και αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ότι εμείς οι ενήλικες εθελοντές του οδηγισμού, διαπιστώνουμε κάθε μέρα την σημασία του χαρακτήρα μας, την επίδραση του παραδείγματος, την δύναμη της καλοσύνης, την αρετή της υπομονής, με άλλα λόγια, επιτρέψτε μου να πω, ότι είμαστε το ίδιο κερδισμένοι με τα παιδιά. Γιατί μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά με υπευθυνότητα, με ανοιχτή σκέψη, καλή πρόθεση και προσήλωση στον στόχο.
Θα ήθελα λοιπόν για όλα τα παραπάνω να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας συνεργασίας και την υπεύθυνη κα Ελένη Κώνστα, που είναι πάντα δίπλα μας, τα Μέλη του Τοπικού μας τμήματος, την αντιπρόεδρο Ελένη Σακελλαρίου, την γραμματέα Χρυσούλα Μίγκα-Πλατώνη, την ταμία Χρύσα Κούκη-Μήτρου, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ρούλα Παππά-Βασιλείου, την Μαρία Καραμπέτσου-Πρωτοπαππά με την διπλή ιδιότητά της ως μέλος του τοπικού και ως υπαρ/γός κλάδου πουλιών, τα μέλη Ράνια Ευδοκίμου-Παπαγεωργίου και Θάλεια Παπαδοπούλου.
Επίσης μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω πρώτα-πρώτα την έφορό μας Παναγιώτα Αντωνίου και την βοηθό της την Χρυσούλα Παππά-Κόντη, επίσης να καλωσορίσω τα καινούρια Στελέχη Γεωργία Σπούρδου στον κλάδο αστεριών και Γεωργία Καρνάκη στον κλάδο οδηγών, δεν θέλω να ξεχάσω την Μαργαρίτα Παυλοπούλου-Φόρτη στον κλάδο μεγάλων οδηγών. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα-πρώτα τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και τον δήμαρχο κ. Γκιώνη όπως επίσης και όλους τους προηγούμενους δημάρχους τον κ. Λογοθέτη, τον κ. Παύλου, γιατί όλοι τους στήριζαν και στηρίζουν τον οδηγισμό. Επίσης τον κ.Τάκη Πρωτοπαππά για τα όμορφα δώρα που μας παραχωρεί, τον κ. Γεώργιο Βασιλείου για την βασιλόπιτα, την κα Ρούλα Γκιώνη για την δημιουργία της αφίσας-πρόσκλησης, το βιβλιοπωλείο ''Χαρτομανία'' του Γ. Γκιώνη, την κ. Λίτσα Παύλου για τα ωραιότατα σοκολατάκια της και φυσικά τον κ. Μπάμπη Σακελλαρίου και την γυναίκα του Νίκη για την φιλοξενία τους στο ''Πλώρη'' καφέ-μπαρ.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΟΡΟΥ
Ο Έφορος είναι υπεύθυνος για τα Στελέχη και τα παιδιά των Ομάδων. Βρίσκεται εκεί για να ακούσει τα ΘΕΛΩ τους και να προλάβει τις ΑΝΑΓΚΕΣ τους, να στηρίξει τις δράσεις, τις διανυχτερεύσεις, τα διήμερα, κάποιες φορές τις συγκεντρώσεις και πάντα τις κατασκηνώσεις τους. Είναι αυτός που θα πει στον Αρχηγό προχώρα και εγώ σε στηρίζω. Ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολο είναι όμως εντελώς Εθελοντικό, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι Οδηγοί και οι Πρόσκοποι ανά των κόσμο έχουν χαρακτηριστεί ως Εθελοντές Υψηλής Ευθύνης. Ένα μέρος των δράσεων στηρίζεται και σε εσάς που τόσα χρόνια μας ακολουθείτε, η παρουσία σας είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα στο κομμάτι των κατασκηνώσεων.
Θέλω, λοιπόν, να σας μεταφέρω ένα μεγάλο ευχαριστώ από την πλευρά των Στελεχών και των παιδιών που κάθε Σαββατοκύριακο γεμίζουν την Εστία μας με την προσμονή να μάθουν κάτι καινούργιο, να ζήσουν μια ακόμα περιπέτεια και ν΄ αποκτήσουν μια νέα εμπειρία.
Η δουλειά που γίνεται στις Ομάδες δεν φαίνεται άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Η Λεζάρ στο βιβλίο της γράφει« Οδηγισμός=μαθαίνουμε από μικροί να γίνουμε μεγάλοι». Και όλα αυτά μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και την κατασκήνωση. Κατασκήνωση, το επιστέγασμα την Οδηγικής Χρονιάς που τα παιδιά την περιμένουνε με πολύ μεγάλη προσμονή. Πέρσι, σε πείσμα των καιρών καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις κατασκηνώσεις των Κλάδων με την καθολική οικονομική αρωγή του Τοπικού μας Τμήματος και τους ευχαριστούμε πολύ. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος.
Ο Αρχιπρόσκοπος και Ιδρυτής μας Λόρδος Μπέιτεν Πάουελ συνήθιζε να λέει «ένα παιδί μπορεί να ξεχωρίσει την περιπέτεια ακόμα και σε μια λακκούβα με λάσπη. Και αν ο Αρχηγός είναι και αυτός ένα μεγάλο παιδί τότε μπορεί να το δει και αυτός» Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω πολύ τα Στελέχη μου που μπορούν να διακρίνουν την περιπέτεια σε μια λακκούβα με λάσπη και να τσαλαβουτούν μαζί μου. Την Αρχηγό των Αστεριών Γεωργία Σπούρδου, την Αρχηγό των Οδηγών Γεωργία Καρνάκη, την Αρχηγό των Μεγάλων Οδηγών Μαργαρίτα Παυλοπούλου-Φόρτη, την Υπαρχηγό μου στο Σμήνος Μαρία Καραμπέτσου –Πρωτοπαππά, την Βοηθό μου στο Σμήνος Νατάσσα Ανδρονίκου και φυσικά την Βοηθό Εφόρου Χρυσούλα Παππά-Κόντη.


Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.
Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) για:
 

  • να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες.
  • να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους.
  • να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους.
  • να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις.
  • να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν.
  • να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι.
  • να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
  • να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.
  • να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.
    
 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
''Το Όραμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, από το ξεκίνημά του, ήταν η ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, θα ήταν αδιανόητο εμείς οι Οδηγοί να σημειώναμε απουσίες.
Οι παγκόσμιες συγκυρίες αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στην ίδια την πατρίδα μας, μας καλούν να επαναδιατυπώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, πάντα φυσικά με γνώμονα τις αξίες του Οδηγισμού.
Θεωρούμε ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε μοναδική ευκαιρία να ξαναβρούμε τις ρίζες μας – με την ευρεία τους έννοια – να απαλλαγούμε από παραπλανητικούς στόχους και να επιστρέψουμε σε μια ζωή πιο ουσιαστική και δημιουργική.
Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό αλλά και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, καθώς και σεβασμό απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, που τόσα μας προσφέρει. Αν εμείς πρώτα απ’ όλα δούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της δύσκολης συγκυρίας, θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά πρωτοπόροι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα πολύτιμα και απαραίτητα όπλα που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.
Με αυτές τις σκέψεις εξακολουθούμε να θεωρούμε την εκπαίδευση των Στελεχών μας ως πρωταρχικό μας μέλημα. Τα Στελέχη μας, πολλά από τα οποία είναι και τα ίδια εξαιρετικά επιβαρυμένα από τις συγκυρίες, αφιερώνουν χρόνο και ψυχή στην στήριξη του παιδαγωγικού μας προγράμματος. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε λοιπόν, είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης και αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους.
Μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά. Εθελοντισμός σημαίνει υπευθυνότητα, αδέσμευτη ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στο στόχο.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το ΣΕΟ είναι μια εξωσχολική, παιδαγωγική, μη κυβερνητική οργάνωση, που στοχεύει στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και νέων μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1932.
Επίκεντρο της κάθε μιας δράσης μας, συλλογικής ή ατομικής, παραμένει πάντοτε το παιδί. Κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που μας το εμπιστεύεται ο γονιός του, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτό αποκομίζει από τα προγράμματά μας, είναι για εμάς μοναδικό. Μέλημά μας είναι να του μεταδώσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή του να είναι υπεύθυνος και ελεύθερος πολίτης.'' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.