Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η APPLE ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΙΔΑ!

Της Nατάσας Στασινού

Στο σχολείο μάθαμε ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Υπάρχει, όμως, ένα δαγκωμένο μήλο, του οποίου τα μεγέθη σε προκαλούν για τέτοιου είδους αυθαίρετες, αν και άκρως ενδιαφέρουσες, συγκρίσεις. Ο λόγος για την Apple, την κορυφαία τεχνολογική επιχείρηση στον πλανήτη, η οποία χάρη στην εντυπωσιακή απήχηση των προϊόντων της, καταρρίπτει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας και ρευστότητας, σε σημείο, που ο ισολογισμός της να θυμίζει... προϋπολογισμό ισχυρής οικονομίας.
Τα 18 δισ. δολάρια καθαρού κέρδους, που παρήγαγε σε ένα μόλις τρίμηνο ή οι πωλήσεις 74,5 εκατομμυρίων έξυπνων κινητών το ίδιο διάστημα, δεν είναι οι πλέον θεαματικοί αριθμοί για την εταιρεία, που με τον Τιμ Κουκ, στο τιμόνι της αποδεικνύεται (παρά τα όσα θέλησαν να καταλογίσουν στο iPhone 6) πολύ σκληρή... για να λυγίσει. Το μέγεθος, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο είναι το ρευστό των 178 δισ. δολαρίων, που βρίσκεται στα ταμεία της.
Το ποσό αντιστοιχεί στο ΑΕΠ μίας οικονομίας, όπως είναι το Κουβέιτ ή λίγο μικρότερης από εκείνη της Ιρλανδίας. Με αυτά τα χρήματα η Αpple θα μπορούσε να αγοράσει 483 από τις αμερικανικές επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 ή να προσφέρει σε κάθε Αμερικανό πολίτη το ποσό των 556 δολαρίων. Εάν δε οι μέτοχοι της εταιρείας αποδεικνύονταν ... φιλέλληνες, το ρευστό της Apple θα αρκούσε για να αποπληρωθεί περίπου το 55% του ελληνικού χρέους.
Τις επιτυχίες αυτές πιστώνεται εν πολλοίς ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος, που κάποιοι είχαν σπεύσει να αποφανθούν ότι θα φανεί "λίγος" στη σύγκριση με τον αείμνηστο ιδρυτή της εταιρείας, Στιβ Τζομπς. Ο ίδιος τους διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο, ποντάροντας μάλιστα σε τέσσερα πράγματα, τα οποία ο Τζομπς δεν ήθελε ούτε να ακούσει: α) iPhones με μεγάλη οθόνη, β) μίνι- iPad, γ) λογισμικό που μιμείται την πραγματική ζωή και δ)φιλανθρωπία. 
Τα τρία πρώτα αποτελούν δημοφιλέστατα προϊόντα της Apple. Όσο για το τέταρτο, μία από τις πρώτες αποφάσεις του Κουκ, όταν ανέλαβε τα ηνία του 2011, ήταν να καθιερώσει προγράμματα δωρεών. Ίσως γιατί γνώριζε πολύ καλά μέσα του πως διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα.
Ο Τιμ Κουκ τόλμησε να αποκλίνει από τη «γραμμή» του προκατόχου του, ακριβώς επειδή άκουσε τη συμβουλή του. «Κοίτα μπροστά και ποτέ μην σκεφτείς τι θα έκανα εγώ στη θέση σου…Ξέρω ότι δεν αφήνω πίσω πιστό αντίγραφο του εαυτού μου» φέρεται να του είχε πει ο Τζομπς λίγο πριν φύγει από τη ζωή, προσφέροντάς του τα ηνία της εταιρείας, που δημιούργησε.

nstas@naftemporiki.gr

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.