Της Αγγελικής Αρβανιτοπούλου*
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο στρες και στα παρελκόμενά του από άλλους. Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει μερικά κριτήρια τα οποία κρούουν την πόρτα των ατόμων που έχουν την τάση να υποφέρουν από διαταραχές και παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ομάδα των ατόμων που είναι ευπαθής διακρίνεται από τάση να αντιλαμβάνεται οτιδήποτε αβέβαιο ως επικείμενο κίνδυνο. Οι άνθρωποι της ‘αβάσταχτης αβεβαιότητας’ αντιμετωπίζουν ένα απειλητικό γεγονός με ισχνές πιθανότητες σαν να είναι ενδεχομένως ένας σοβαρός κίνδυνος που όπου να ναι θα το βρουν μπροστά τους. Δηλαδή, υπερεκτιμούν και τις πιο ασήμαντες πιθανότητες και ταυτόχρονα δεν αντέχουν την αβεβαιότητα. Έτσι, είναι παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο που υπολογίζουν και τις πιο αδρές πιθανότητες κάποιου καταστροφικού συμβάντος έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει.
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον κριτήριο, έχει να κάνει με το ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εντονότερα και περισσότερα σωματικά συμπτώματα και υπερδιέργερση καθώς βιώνουν και το παραμικρό άγχος. Π.χ. αισθάνονται εντονότερα τον καρδιακό παλμό, ιδρώνουν πιο εύκολα, κλπ. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο γιατί παραδόξως, καθώς εμπλέκονται σε σκέψεις ανησυχίας ,αποσπούν την προσοχή τους από αυτά τα σωματικά συμπτώματα. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε, ότι οι αγχωτικές σκέψεις λειτουργούν σαν έναν τρόπο να αντιμετωπίζουν την έντονη σωματική υπερδιέργερση που βιώνουν υπό συνθήκες καθημερινού στρες.
*Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.