Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑ: ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

 

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν και φέτος στη Ρωμαϊκή Έπαυλη -περιοχή Κατουνίστρας Λουτρακίου- στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος συστηματικής ανασκαφικής έρευνας της ΄Επαυλης, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει χρηματοδοτηθεί και από την περιφέρεια Πελοποννήσου. 
 
Επισκεφτήκαμε το χώρο των ανασκαφών με τον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου κ. Δημήτρη Καραχρίστο.
Εκεί μας υποδέχτηκαν, εγκάρδια, η Συνταξιούχος Αρχαιολόγος και επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού κα Ζωή Ασλαματζίδου, η Αρχαιολόγος κα Παναγιώτα Κασίμη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς και ο εθελοντής κ. Παναγιώτης Ι. Παππάς. 
Μετά από το κέρασμα, για την επίσκεψή μας, ξεναγηθήκαμε στο χώρο των ανασκαφών και ενημερωθήκαμε για την πρόοδο των εργασιών. 
Ζωή Ασλαματζίδου και Παναγιώτα Κασίμη
Συνομιλώντας με την κα Ασλαματζίδου επιβεβαιώνεις την αγάπη της για το αντικείμενο που υπηρέτησε τόσα χρόνια και με την κα Κασίμη αντιλαμβάνεσαι αμέσως την ικανότητα της να μεταδίδει τις πλούσιες επιστημονικές της γνώσεις, με ξεκάθαρο και κατανοητό λόγο. 
Σωτήρης Πρωτοπαππάς και Παναγιώτης Ι. Παππάς
Όσο για τους άξιους εκπροσώπους του εθελοντισμού, κ.κ. Σωτήρη Πρωτοπαππά και Παναγιώτη Ι. Παππά, καθίσταται σαφές ότι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και αγόγγυστα, επί σειρά ετών, γιατί επιθυμούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων του Δήμου μας. 
Ζητήσαμε από την κα Ασλαματζίδου να μας ενημερώσει συνοπτικά για το ιστορικό των ανασκαφών αλλά και για τα νέα ευρήματα στην Κατουνίστρα. 
Ανταποκρίθηκε άμεσα, λέγοντας: "Φέτος, από τις εννέα Σεπτεμβρίου, έχει αρχίσει η 4η ανασκαφική περίοδος του πενταετούς προγράμματος έρευνας της Ρωμαϊκής έπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτρακίου. Η έπαυλη αυτή είχε εντοπιστεί από τη δεκαετία του εξήντα, και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Η ανασκαφή άρχισε δυστυχώς πολύ αργά κι αφού είχε υποστεί πάρα πολλές φθορές από ανασκαφές και παράνομες διαμορφώσεις. Επί δέκα χρόνια, κάθε καλοκαίρι, σκαβόταν από την αρχαιολογική υπηρεσία. Μετά από μία περίοδο χωρίς ανασκαφή, ξεκινήσαμε το πενταετές πρόγραμμα με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε την ανασκαφή της βίλας και των παραρτημάτων που πιθανόν να είχε και στη συνέχεια να διαμορφωθεί και να αποδοθεί στο κοινό ένας αρχαιολογικό χώρος, ένα αρχαιολογικό πάρκο, για την πόλη του Λουτρακίου, επειδή είναι το πιο κοντινό αρχαίο μνημείο που είναι στα όρια της πρωτεύουσας του Δήμου. Στη φετινή περίοδο, όπως και πέρσι, σκάβουμε στο κατώτερο επίπεδο, νότια του κεντρικού πυρήνα της έπαυλης, όπου βρίσκουμε ένα μεγάλο ή δύο τοίχους, μήκους 60 μέτρων που γωνιάζουν με άλλους που προχωρούν προς τα νότια, δημιουργώντας μία μεγάλη κατασκευή που πιθανόν είχε ή σχήμα πι ή ήταν ένα κλειστό παραλληλόγραμμο. Στους τοίχους αυτούς ανοίγονται διάφορες πόρτες που η μία οδηγεί, βεβαιωμένα, σε ένα σπήλαιο, που πιθανόν να ήταν αποθηκευτικός χώρος ή κάποιο μικρό μαγαζί. Οι άλλοι δεν έχουμε βρει ακόμη σε τι οδηγούσαν. Πιθανόν να ήταν ένας χώρος αγοράς με καταστήματα. Αυτό φυσικά θα μπορούμε να το ξέρουμε όταν θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Αυτός ο τοίχος, πέρα από το ότι έχει μεγάλο μήκος και πιάνει όλο το πλάτος της βίλας, διασώζει και επίχρισμα με χρώματα, ταινίες από πορφυρό χρώμα. Μετά έχει μια μικρή λεπτή ταινία με μαύρο και στο υψηλότερο επίπεδο σε σχήμα ώχρας. Πρέπει να υπήρχαν πέρα από το χρώμα και διάφορα πλαίσια με διακοσμητικά μοτίβα, σπαράγματα των οποίων βρίσκουμε μέσα στα χώματα. Βέβαια η καταστροφή, που έχει γίνει από τους αρχαιοκαπήλους, είναι πάρα πολύ μεγάλη, δυστυχώς. Κι εμείς προσπαθούμε να φανταστούμε και θλιβόμαστε βέβαια όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα, τι θα μπορούμε να είχε βγει στην επιφάνεια, εάν δεν είχαν προηγηθεί αυτές οι καταστροφές''. 
Επιπλέον, η κα Ασλαματζίδου μας ενημέρωσε ότι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προτίθεται να εντάξει   τον αρχαιολογικό χώρο της Κατουνίστρας στον εορτασμό για τα μουσεία. Έτσι ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις μέχρι τώρα ανασκαφές και να δει μια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, πιθανότατα 19, 21, και 23 Οκτωβρίου.








Ο εθελοντής Παναγιώτης Ι. Παππάς στο σημείο των ανασκαφών που επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.