Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ 2020!


efsyn.gr

Αυτή την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα υπάρξει η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.
Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή Σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από τους αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος «έπιασε» σιγά-σιγά.
Παρ' όλα αυτά η μεγάλη πανσέληνος είναι μια πραγματικότητα. Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09.34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής με το φεγγάρι να φθάνει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Συνεπώς, τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η Σελήνη θα φωτίσει τον ουρανό.
Στη Βόρεια Αμερική, αυτή η πανσέληνος της χρονιάς, χάρη στους Ινδιάνους, ήταν γνωστή ως «πανσέληνος του χιονιού» ή «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου, ή «πανσέληνος της αρκούδας».
Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.