Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ-ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΧΑΜΑΜ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΓΟΥΡΝΕΣ! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ


Μέσα στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα

NEWSROOM 
IEFIMERIDA.GR

Στην περιοχή της Πλάκας διασώζεται το Λουτρό των Αέρηδων.

Το Λουτρό των Αέρηδων είναι κειμήλιο από την τουρκοκρατία. Το περίτεχνο κτίριο διατηρούσε ο Αμπίντ Εφέντης κατά τη διάρκεια της πρώτης οθωμανικής περιόδου (1453-1669) και λειτουργούσε μέχρι και το 1965 ως χαμάμ, με το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του κατά τον 20ο αιώνα να είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Στο Λουτρό των Αέρηδων διακρίνονται οι διάτρητοι θόλοι, οι υπέροχες μαρμάρινες γούρνες, η εστία παραγωγής καπνού.
Στο Λουτρό των Αέριδων, κειμήλιο της Τουρκοκρατίας, διακρίνονται οι διάτρητοι θόλοι, οι υπέροχες μαρμάρινες γούρνες

«Τα Τετράδια της Πόλης» στο Λουτρό των Αέρηδων

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει στο Λουτρό των Αέρηδων, μνημείο οθωμανικών χρόνων που περικλείει μνήμες και αισθήσεις αιώνων και διαχρονικό σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, την έκθεση «Τα Τετράδια της Πόλης» με έργα της Ειρήνης Βογιατζή.
«Τα Τετράδια της Πόλης» με έργα της Ειρήνης Βογιατζή στο Λουτρό των Αέρηδων

Ζωγραφικά έργα με αέρα Κωνσταντινούπολη στο Μουσείο Αέρηδων

Τα ζωγραφικά έργα της εικαστικού, η οποία κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, λειτουργούν ως ένα παλιό οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ με σημεία αναφοράς ακούσματα, στίχους και μουσικές των τραγουδιών της Πόλης.
Λουτρο Αερηδων

Οι σημαντικές στιγμές της ζωής, οι πρωταγωνιστές της, τα αγαπημένα πρόσωπα, το οικείο και το καθημερινό, τα τοπόσημα, η ίδια η Πόλη, αποδίδονται ζωγραφικά εκκινώντας κάθε φορά από τις διαφορετικές ιστορίες που αφηγούνται τα τραγούδια.
λουτρο αεριδων
Τα ζωγραφικά έργα της εικαστικού, η οποία κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, λειτουργούν ως ένα παλιό οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ

Οι οικογενειακές μνήμες και οι προφορικές αφηγήσεις με τις οποίες μεγάλωσε η καλλιτέχνης στην Ξάνθη αποτέλεσαν ένα σπάνιο απεικονιστικό κληροδότημα, πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο. Ωστόσο, τα έργα δεν μεταγράφουν απλώς τις ιστορίες αυτές σε εικόνες αλλά δημιουργούν έναν αυτόνομο εικαστικό κόσμο, αυστηρά προσωπικό και την ίδια στιγμή απολύτως συλλογικό, υπό την έννοια ότι σε κάθε μία από τις εσωστρεφείς εικόνες της Βογιατζή ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει τη δική του προσωπική ιστορία.
Οι σημαντικές στιγμές της ζωής, οι πρωταγωνιστές της, τα αγαπημένα πρόσωπα, το οικείο και το καθημερινό, τα τοπόσημα, η ίδια η Πόλη «ζωντανεύει» στο Λουτρό των Αέρηδων

Κάθε έργο, πέρα από την εκφραστική εικαστική απόδοσή του, συνοδεύεται από την αυτούσια καταγραφή ή την από μνήμης επανεγγραφή μιας οικογενειακής εξιστόρησης, οι οποίες στο σύνολό τους αποτυπώνονται σε δίγλωσσο λεύκωμα, σε σχεδιασμό του Κώστα Φίσσερ.
Το περίτεχνο κτίριο διατηρούσε ο Αμπίντ Εφέντης κατά τη διάρκεια της πρώτης οθωμανικής περιόδου (1453-1669) και λειτουργούσε μέχρι και το 1965 ως χαμάμ, τα έργα τοποθετούνται σε συνομιλία με το Λουτρό

Ξενάγηση στο Λουτρό των Αέριδων

Λίγο πριν τη λήξη της έκθεσης ζωγραφικής «Τα τετράδια της Πόλης» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 ξενάγηση στην έκθεση και στο μνημείο από τη ζωγράφο Ειρήνη Βογιατζή, την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού και την επιμελήτρια του Μουσείου Νίκη Δάφνη.

«Τα τετράδια της Πόλης» Έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βογιατζή / Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης /Λουτρό των Αέρηδων / 'Eως 3 Φεβρουαρίου 2020
Η έκθεση στο Λουτρό των Αέρηδων διαρκεί έως 3 Φεβρουαρίου

Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα Ώρες λειτουργίας: 9:00-16:00, καθημερινά εκτός Τρίτης Πληροφορίες: 210 3244340

Πηγή: - https://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.