Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

Τα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική πλευρά από τη διαπραγμάτευση και την συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη απαρίθμησαν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
«Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, ανέφερε ότι η χώρα αποφεύγει τα υφεσιακά μέτρα κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών ενώ δεν υποχρεούται να υλοποιήσει το λεγόμενο email Χαρδούβελη.
Πετύχαμε να γίνει διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι η διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας όπως γινόταν μέχρι σήμερα με την έλευση στην Αθήνα υπαλλήλων των τριών θεσμών, έχει τελειώσει.
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Εurogroup, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών υποστήριζε:
  • ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει. Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον σχεδιασμό του νέου φόρου στο πλαίσιο του κυβερνητικού συμβουλίου. Εκεί θα γίνει η συζήτηση και για το θέμα της φορολόγησης των φυσικών προσώπων με την νέα κλίμακα η οποία προβλέπει αφορολόγητο 12000 ευρώ. 
  • θα ληφθούν υπόψη οι ιδέες των εταίρων σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
  • για τον θέμα του ΦΠΑ ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά η στα ξενοδοχεία. 
Ο ίδιος παράγ
οντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η εντολή που είχε το υπουργείο από τον Πρωθυπουργό ήταν να επιτευχθεί συμφωνία και να μην υπάρξει ρήξη με τους εταίρους. Ακόμη τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα χρηματοδοτικού κενού και πως η κυβέρνηση θα αρχίσει από αύριο κιόλας να εργάζεται για την κάλυψη του. 
Τέλος συνοψίζοντας τις εξελίξεις και διαγράφοντας τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν τα εξής:
1. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.
2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο «current program», να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.
3. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.
4. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.
5. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.
6. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της -πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά… Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.