Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Σωτήρη Πρωτοπαππά, ως επικεφαλής, τον Αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Kαλογήρου, τον Ταμία κ. Αθανάσιο Πρωτοπαππά και τον συντάκτη του παρόντος, επισκέφθηκε πρόσφατα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην  Αθήνα.
Τα Mέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με την ιστορικό κα Νατάσα Καστρίτη, ώστε να ενημερωθούν για ένα ζήτημα υψίστης ιστορικής σημασίας για την Περαχώρα, αλλά και για το Δήμο μας, τις σημαίες της Περαχώρας του 1832, που φυλάσσονται στο Μουσείο αυτό.
Σύμφωνα με την κα Καστρίτη, επτά σημαίες της Περαχώρας περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου το 1924, μαζί με ένα σώμα εξήντα σημαιών, που κατατέθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Όμως μόνο τέσσερις από αυτές διασώζονται με τις λεπτομέρειές τους. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Βουλή  παρέδωσε το σώμα αυτών των Σημαιών στην Εταιρεία για να διασωθούν, επειδή καταστράφηκε η αίθουσα των τροπαίων των παλαιών ανακτόρων. Το πώς κατατέθηκαν στη Βουλή είναι άγνωστο. Πιθανολογείται ότι κατατέθηκαν από μέλη οικογενειών ή κάποιους αγωνιστές στα πεδία των μαχών.
Στη συνέχεια, τα Μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στον οποίο εκτίθεται η μία από τις σημαίες της Περαχώρας και ακολούθως το Αρχείο όπου ανέγνωσαν τα τρία διασωθέντα ιστορικά έγγραφα από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,  που αναφέρονται στην Περαχώρα και είδαν τις τρεις υπόλοιπες σημαίες.  
Από αριστερά: Αθανάσιος Πρωτοπαππάς, Χρήστος Καλογήρου, Νατάσα Καστρίτη-Ιστορικός, Σωτήρης Πρωτοπαππάς και Γιάννης Β. Καραπανάγος στην αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που εκτίθεται η Ιστορική Σημαία της Περαχώρας

Μία εξ αυτών, λευκή, με κυανό και ερυθρό σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας, φέρει την επιγραφή «1832 Απριλίου 2», ημέρα που ευλογήθηκαν και «εγκαινιάστηκαν» οι Συνταγματικές Σημαίες.
Σύμφωνα με το λεύκωμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, «Σημαίες Ελευθερίας. Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Εισαγωγή-Κείμενα Ι. Κ. Μαζαράκης-Αινιάν. Αθήναι, 1996», κατά το 1831 και 1832, με τη δολοφονία του Κυβερνήτη και τις ανωμαλίες που ακολούθησαν, παρουσιάζονται διάφορες επαναστατικές σημαίες. Στη Σπάρτη και τη Μάνη υψώνεται σημαία λευκή με την παράσταση του Λυκούργου, ενώ στην Περαχώρα οι Συνταγματικοί έχουν σημαία ερυθρή με λευκό σταυρό και δύο κυανές ταινίες επάνω και κάτω, την επιγραφή «Έννωσις-Σύνταγμα» και σφραγίδα με την Αθηνά.
Οι Σημαίες αυτές «εγκαινιάστηκαν» σε μικρή εκκλησία στην Περαχώρα και μετά τη Θεία Λειτουργία οι στρατιώτες έδωσαν τον ακόλουθο όρκο: «Σύνταγμα-Ορκίζομαι σε Σε και θέλω αποθάνει δι΄εσέ, τον θάνατον δεν ψηφώ το Σύνταγμά μου να ζήσει επιθυμώ».
Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, άκρως συγκινητική και χαρακτηρίζεται ραντεβού με την ιστορία της Περαχώρας, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε o τόπος μας στον Πανελλήνιο Αγώνα για την Ελευθερία του 1821. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, στόχος είναι η κατασκευή πιστών αντιγράφων των τεσσάρων διασωθέντων σημαιών που θα δηλώνουν, στο παρόν και στο μέλλον, την ιστορική διαδρομή της Περαχώρας.
Επιπλέον, ο κ. Θανάσης Πρωτοπαππάς απευθύνθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για περισσότερα ιστορικά έγγραφα και με την καθοδήγησή τους έφερε στο φως της δημοσιότητας εκλογική κατάσταση του Δήμου Περαχωριτών, έτους 1881.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.