Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΣΤΑ ΑΤΜ!


Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ
  • Το κράτος πλέον μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έως και τις 30 Ιουνίου


Μόνο τον Ιούλιο, οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης των εντόκων γραμματίων φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Μάλλον απίθανο είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες αύριο, λόγω των μεγάλων εκροών καταθέσεων και της αβεβαιότητας εάν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα η ΕΚΤ. «Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εν ευθέτω χρόνω (σ.σ. σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες). Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», περιορίστηκε να ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα. Από το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, σχηματίστηκαν ουρές μπροστά τα ΑΤΜ. Ουρές υπήρχαν και στα πρατήρια βενζίνης, ενώ άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από τυποποιημένα τρόφιμα. Στην κρισιμότερη περίοδο της κρίσης εισέρχεται η Ελλάδα, με ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται στο «κόκκινο», με το υπουργείο Οικονομικών να έχει εξαντλήσει πλέον κάθε πιθανή εναλλακτική χρηματοδότησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου και η τελευταία λύση που υπάρχει να βρίσκεται στα χέρια των ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια ταμεία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του κράτους έως και τις 30 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, οι προβολές που γίνονται για τη ροή των εσόδων και των εξόδων, δείχνουν ότι τα ταμεία είναι στο «κόκκινο», ενώ τα προβλήματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους και με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ την Παρασκευή που χρειάστηκε να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος για να διασφαλιστεί η καταβολή τους.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά τίποτα περισσότερο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές που θα χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης της χώρας. Μόνο τον Ιούλιο, οι ανελαστικές υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το εξωτερικό ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η ανάγκη αναχρηματοδότησης των εντόκων γραμματίων (3 δισ. ευρώ) και η ανάγκη για καταβολή μισθών και συντάξεων που υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. 
Ειδικότερα:
1. Η εξόφληση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) των δόσεων του Ιουνίου που ομαδοποιήθηκαν σε μία, με την υποχρέωση καταβολής τους στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο δεν υπάρχει στα κρατικά ταμεία αυτή τη στιγμή. Και όπως όλα δείχνουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, είναι σχεδόν απίθανο να καταβληθεί η δόση προς το Ταμείο. Κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει το Ταμείο στο να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων χρεών», πυροδοτώντας ενδεχομένως αρνητικές αποφάσεις από το Eurogroup και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

2. Στις 10 Ιουλίου θα πρέπει η Ελλάδα να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Τα γραμμάτια αυτά βρίσκονται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες και είναι άγνωστο το εάν θα μπορέσουν οι ίδιες να ανανεώσουν την επένδυσή τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

3. Λίγες ημέρες μετά, στις 13 Ιουλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ νέα δόση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, για την οποία βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

4. Στις 14 Ιουλίου λήγει ένα ελληνικό ομόλογο που είχε εκδοθεί σε ιαπωνικό νόμισμα (γιεν) ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

5. Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ, που επίσης βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες.

6. Η 20ή Ιουλίου είναι η κρισιμότερη ημέρα. Τόσο γιατί υπάρχει η μεγαλύτερη λήξη ομολόγου –ανέρχεται σε 3,49 δισ. ευρώ– όσο και διότι πρόκειται για ομόλογα που κατέχει η EKT. Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ακόμα κι αν με κάποιον τρόπο η Ελλάδα φθάσει έως τις 20 Ιουλίου, δεν μπορεί να αποπληρώσει με τα σημερινά δεδομένα τα εν λόγω ομόλογα.

7. Μέσα στον Ιούλιο υπάρχουν επίσης και περίπου 900 εκατ. ευρώ αποπληρωμές τόκων.
 

8. Τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περίπου 190 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η του μήνα, ενώ στις 20 Αυγούστου υπάρχουν λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. 


Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.