Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ!

Tης Μαρίας Χωριανοπούλου*

Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα φαινόταν άχρωμη και αδιάφορη πριν έρθει στην Αθήνα, μας γέμισε όμως με εθνική υπερηφάνεια και ελπίδα μετά την χθεσινή του, μνημειώδη ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Οκτώ χρόνια πριν αναλάβει τον θώκο του Προέδρου της Αμερικής, ο Ομπάμα ήταν ο Πρόεδρος που ψηφίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Αμερικανούς και γέννησε προσδοκίες σε όλον τον πλανήτη.
Είχε στο μυαλό του ιδεαλιστικές λύσεις και αντισυμβατικές ιδέες για την Αμερική, ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος που οραματιζόταν έναν πρωτοποριακό ρόλο για τον εαυτό του και ανάκαμψη του ηθικού της Αμερικής. Ο Ομπάμα στην αρχή της θητείας του ήθελε πραγματικά να σώσει την Αμερική από τα φιλοπόλεμα νεοσυντηρητικά γεράκια.

Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε:
το obamacare, την μεταρρύθμιση δηλαδή του ασφαλιστικού συστήματος με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εκατομμύρια αμερικανούς χωρίς πρόσβαση, την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, την καλυτέρευση των σχέσεων με την Ρωσία, την ειρήνη στα Βαλκάνια, την μείωση των φόρων στις μεσαίες εισοδηματικά τάξεις.
Τώρα, στο τέλος των δύο θητειών του, όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του αλλά κατάφερε να είναι ο Πρόεδρος της υπερδύναμης που στην θητεία του ξέσπασαν οι πιο άγριοι πολεμοι.
Η Συρία και η Μέση Ανατολή φλέγονται λόγω της δημιουργίας, επί προεδρίας του, του ISIS («έργο» του Μακέιν, της Κλίντον και των πρακτόρων των ΗΠΑ). Με τους πολέμους της Αραβικής άνοιξης κατέστρεψε τη Λιβύη, η Υεμένη βρίσκεται σε πόλεμο, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία επιδεινώθηκαν έντονα, η παρέμβαση στην Ουκρανία έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και σχεδόν την απόλυτη φτώχεια,
Αντί για την παγκόσμια ειρήνη που υποσχέθηκε στους λαούς πήρε ο ίδιος το.. Νόμπελ Ειρήνης!-
Με τι κόστος άραγε στην συνείδησή του κανένας δεν ξέρει.
Αποχωρεί αφήνοντας ένα ιλιγγιώδες χρέος 20 τρισεκατομμυρίων, που τώρα θα πρέπει να το διαχειρισθεί ο επόμενος πρόεδρος. Από τον ίδιο τον Ομπάμα υποστήριχθε και προωθήθηκε έντονα η φρικώδης TTIP που σκοπό είχε την απόλυτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών και των τραπεζών σε βάρος των εθνών-κρατών και των πολιτών.
Ο Ομπάμα δεν τήρησε καν τα προσχήματα που επιβάλλει το αξίωμά του και στήριξε ανενδοίαστα την Χίλαρι Κλίντον σαν να ήταν εμπνευσμένος οπαδός της, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ήταν υπόλογη, για σοβαρές ατασθαλίες όταν βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών της κυβέρνησής του.
Την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ έκανε 6!! ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα την Χίλαρι και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ υποστήριξης απερχόμενου προέδρου σε επερχόμενο.
Στην Ελλάδα όμως ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή του προς την ολιγαρχία, τους νεοσυντηρητικούς, τα οικονομικά κέντρα εξουσίας, τα γεράκια του πολέμου, τα funds και τα corporations.
Έδωσε χθες γροθιά στο στομάχι όχι μόνο στις παγκόσμιες ελίτ αλλά και στην εγχώρια ολιγαρχία που παρακολούθησε την ομιλία του.
Η ομιλία του είχε δύο βασικούς άξονες. Το πολιτικό σύστημα και την παγκοσμιοποίηση.
Είπε χαρακτηριστικά για το πολιτικό σύστημα:
— «πρέπει να υπάρχει ελεύθερη βούληση των πολιτών,
— ο λαός, ο δήμος αποφασίζει, οι πολίτες δεν είναι δούλοι και αποτελούν τους πυλώνες της πολιτείας
—όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και οι λίγοι (οι δυνατοί) δεν είναι υπεράνω του νόμου,
–το σύνταγμα εμπνέει τους πολλούς και όχι τους λίγους
–ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ψηφίσει για θέματα της χώρας του (άρα άμεση δημοκρατία)
–δημοκρατία σημαίνει ευημερία γιατί οι πολίτες σκέφτονται αυτοβούλως και δημιουργούν».
Ενδιάμεσα αναφέρθηκε στην αξία των θεσμών και καταρρίπτοντας τον εθνομηδενισμό των πολιτικών ελίτ της Ελλάδας, μίλησε για τον ιερέα που ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης. Είπε ότι «ο πραγματικός διαφωτισμός ξεκίνησε στην Ελλάδα», ερχόμενος σε σοβαρή διάσταση με τους σημερινούς ευρωλάγνους (έχουμε πολλούς τέτοιους εδώ στην Ελλάδα) που πιστεύουν ότι ο διαφωτισμός της Ευρώπης άρχισε με τον γαλλικό διαφωτισμό και την γαλλική επανάσταση.
Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο ολιγαρχικό ιερατείο της Ευρώπης. Είπε χαρακτηριστικά:
— «οι θεσμοί στην Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες σε κάθε κράτος-μέλος καταλαβαίνουν ότι ακούγεται η δική τους φωνή και ότι η δική τους ταυτότητα προστατεύεται,
— οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν στους ίδιους και δεν ανταποκρίνονται σε κάτι απομακρυσμένο,
— πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις προστατεύουν τους πολίτες, ότι υπάρχει λογοδοσία, διαφάνεια και μέτρα κατά της διαφθοράς».
Οι πιο σημαντικές και καθοριστικές για τους λαούς αναφορές του ήταν αυτές για την παγκοσμιοποίηση.
— «οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης δημιούργησαν απίθανο πλούτο
— η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες
— οι παγκόσμιες ελίτ, οι μεγάλες εταιρείες, ζουν με διαφορετικούς κανόνες, αποφεύγοντας τους φόρους και χειραγωγώντας τους πολίτες
— οι μεγάλες ελίτ εντοπίζουν τα παραθυράκια που τους δίνονται, είναι εκείνοι που συλλέγουν τον μεγάλο πλούτο. (από ποιους δίνονται αυτά τα παραθυράκια στο νόμο; μα φυσικά από το πολιτικό σύστημα)
— η μεσαία τάξη παλεύει καθημερινά, κι αυτό γεννά αίσθημα αδικίας γιατί πιστεύει ότι οι οικονομίες των κρατών δεν αποπνέουν δικαιοσύνη.
— χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα θα παραμείνουν σταθερά, δεν θα περιορίζονται
— ακόμη κι αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματά του στις ζωές τους και όχι τα πλεονεκτήματα για τις μεγάλες πολυεθνικές
— όταν ένας διευθύνων σύμβουλος μπορεί να λάβει ως αμοιβή σε μία μόνο ημέρα, πολύ περισσότερα χρήματα από τον ετήσιο μισθό ενός ανθρώπου, όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανέβουν στην ολιγαρχία, όταν ένα εργοστάσιο, το οποίο είναι ο πνεύμονας μία κοινότητας, κλείνει, τότε καταλαβαίνουμε ότι η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ».
Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «ο πιο σημαντικός θώκος δεν είναι αυτός του πρωθυπουργού ή του προέδρου μίας χώρας, αλλά του ΠΟΛΙΤΗ».
Μίλησε για το ΦΙΛΟΤΙΜΟ, αυτήν την αξία που αν συνειδητοποιούσαν οι έλληνες πολιτικοί, δεν θα συναινούσαν στο «σοκ και δέος» των Ελλήνων πολιτών.
Και κατέληξε στην πιο σημαντική αρχή και λύση για να μπορέσουν οι πολίτες να ζήσουν ειρηνικά, με ευημερία και αληθινά δημοκρατικά σε αυτόν τον πλανήτη.
«Οι αρχές πρέπει να εκπορεύονται από τον ΔΗΜΟ», μίλησε για την «self-government, την αυτο-διακυβέρνηση».
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εκφώνησε έναν μνημειώδη λόγο. Έδωσε το μήνυμα ότι ο λαός πρέπει να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, μέσω δημοψηφισμάτων, μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και να μην αποφασίζει γι’ αυτόν η ελίτ της πολιτικής ολιγαρχίας, της κομματοκρατίας, τα corporations, τα funds και τα οικονομικοστρατιωτικά συμπλέγματα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε με παρρησία, ευγένεια και ιδεαλισμό για τα πιστεύω του που δεν τόλμησε να υπερασπισθεί κατά την διάρκεια της θητείας του ως πλανητάρχης.
Ο λόγος του έμοιαζε με μία απολογία προς την ανθρωπότητα γι’ αυτά που ο ίδιος δεν μπόρεσε να πράξει ή να αποτρέψει, σαν ένας έλεγχος της συνείδησής του για τις υποχωρήσεις που κάποιοι του υπαγόρευσαν, μία παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς πλανητάρχες, ένα ιδεολογικό μανιφέστο διακυβέρνησης των λαών.
Η τελευταία του φράση θα μείνει στην μνήμη μας για πολύ καιρό. Μία φράση που δεν τολμούν ούτε στον ύπνο τους να ξεστομίσουν οι εκπρόσωποι της κομματοκρατίας στην Ελλάδα γιατί φοβούνται ότι θα βεβηλώσουν το ευρωλάγνο, εθνομηδενιστικό προφίλ τους.
Ζήτω η Ελλάς!
Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα:
 

Μαρία Χωριανοπούλου *Δημιουργός - Διαχειριστής iThesis 
 
Πηγή: ithesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.