Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ!

Τρομακτική εξάπλωση της κατάθλιψης - Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Τo πιθανότερο είναι ότι εσείς οι ίδιοι ή κάποιος που γνωρίζετε έχει κατάθλιψη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των στοιχείων που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ως κατάθλιψη ο ΠΟΥ ορίζει την «επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως (ένας άνθρωπος) απολαμβάνει, συνοδευόμενη από μία αδυναμία να πραγματοποιήσει καθημερινές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες ή περισσότερο». Αυτή η ψυχική διαταραχή δείχνει να έχει εξαπλωθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού υπολογίζεται ότι -σε σχέση με το 2005- έχει αυξηθεί κατά 18%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Συγκεκριμένα, το 2015 ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι υπάρχουν 322 εκατ. άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη, καθιστώντας την μια κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανησυχητικό -αν και αναμενόμενο- είναι και το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους τα άτομα με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα. Ο ΠΟΥ εκτιμάει ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνει καθόλου θεραπεία, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80% με 90%.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης, αφού -κατά μέσο όρο- μόνο το 3% του προϋπολογισμού μιας κυβέρνησης για την Υγεία δαπανάται για τα προγράμματα ψυχικής υγείας.

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.