Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Της Θάλειας Χούντα*

Photo: Με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Αρχής

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κύπρο, είχα την δυνατότητα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη και τα Μέλη της. 
Η Αρχή αποτελείται από 5 Μέλη συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, τα οποία διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο 5 ετών. Κάθε πρόσωπο που διορίζεται ως Μέλος της Αρχής θεωρείται δεόντως εξουσιοδοτημένο από το Υπουργικό Συμβούλιο να διεξάγει ανακρίσεις σε σχέση με τις πράξεις μελών της Αστυνομίας που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου. Ως Μέλη της Αρχής σύμφωνα με το Νόμο διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο άτομα εγνωσμένου κύρους, από τα οποία δύο τουλάχιστον πρέπει να είναι νομομαθείς ανώτερου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου.
Πρόεδρος της Αρχής είναι ο Ανδρέας Πασχαλίδης, νομικός και Αντιπρόεδρος η Δρ Δέσποινα Κυπριανού, νομικός/ακαδημαικός.
Τα υπόλοιπα Μέλη της Αρχής είναι οι δικηγόροι, Γιώργος Παπαντωνίου και Άθως Κανναουρίδης, καθώς και ο πρώην Ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομίας Παναγιώτης Πελαγίας.
Η κατ΄ιδίαν επαφή μου τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τα Μέλη της Αρχής, μου άφησε άριστες εντυπώσεις τόσο για το φέρεσθαι όσο και το ουσιώδες έργο της Αρχής στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Κατά την διάρκεια της πολύ ζεστής συζήτησης μας,ο Πρόεδρος Α.Πασχαλίδης μου επισήμανε ότι ο κύριος στόχος της Αρχής είναι η προσαρμογή και ευθυγράμμιση του ρόλου της Αστυνομίας με τις απαιτήσεις του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.
Μου επισήμανε πρωτίστως τον πολύπλευρο ρόλο της Αστυνομίας,υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα και την ανάγκη για την ύπαρξη μιας Αστυνομίας ικανής να επικοινωνεί με τους πολίτες, να είναι πρωτίστως αρωγός στα προβλήματα τους και να έχει την ικανότητα να τους πείθει για την ανάγκη εφαρμογής του Νόμου και της τάξης.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα Μέλη της Αρχής αγωνίζονται μέσω του έργου τους για την κατοχύρωση του σεβασμού στα δικαιώματα του πολίτη και έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την ανάγκη για κάθαρση.
Photo: Ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Η προσωπική μου εντύπωση: άριστη τόσο για την βαθιά γνώση τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο όσο και για το θάρρος τους να υλοποιούν γενναίες αποφάσεις, αφού πολύ πρόσφατα με απόφαση της Αρχής παύθηκε από τα καθήκοντα του ο Υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας.
Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο μου ανέλυσε ότι με γνώμονα την εμπειρία του, την αμεροληψία, την εμμονή στις αρχές του δικαίου και την ευθυκρισία που απορρέει από την μακροχρόνια θητεία του στη δικαστική έδρα πορεύεται στην όσο το δυνατόν αρτιότερη εκπλήρωση της σημαντικής αυτής αποστολής του.
Η πολύωρη παραμονή μου στα γραφεία της Αρχής και η πραγματικά ουσιώδης συνομιλία μου μαζί τους με πλούτισε με αρκετές γνώσεις για θέματα διαφθοράς αλλά και με μία αίσθηση παραπόνου για την απουσία μιας αντίστοιχης Ανεξάρτητης Αρχής από την Πατρίδα μας.
Η Ελλάδα μαστίζεται από τσουνάμι διαφθοράς. Το αποκαρδιωτικό όμως είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η πραγματική βούληση για αντιμετώπιση αλλά αντιθέτως η πλειοψηφία του μηχανισμού κλείνει τα μάτια μπροστά στο τερατώδες αυτό φαινόμενο.
Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις με ώτα ανοιχτά και διάθεση για καταπολέμηση αυτής της γάγγραινας.
Άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι η Ιστορία γράφεται από τους λίγους και εκλεκτούς.
*Θάλεια Χούντα
Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Πηγή: http://gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.