Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΡΧΙΚΑ Κ.Α.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Για την αρχική πυρκαγιά φταίει κάποιος συμπολίτης μας, με τα αρχικά Κ.Α. Μάζεψε πευκόκλαδα, τους έβαλε φωτιά, δεν νοιάστηκε να τη σβήσει εντελώς, με νερό και χώμα. Το αποτέλεσμα, οδυνηρά γνωστό, αποτυπώθηκε και στο πόρισμα των τριών εισαγγελέων για την πυρκαγιά που αφάνισε το Μάτι:
«Υπολείμματα της καύσης, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία, μειωμένη υγρασία περιβάλλοντος, ενίσχυση των ανέμων) ανεφλέγησαν και πυροδότησαν την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων), και με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή». Ούτε συνωμοσίες ούτε εμπρηστικές συμμορίες.
=Για την αποτεφρωτική επέλαση της πυρκαγιάς ώς τη θάλασσα και τον θάνατο εκατό ανθρώπων φταίει ένα πλάσμα που τα αρχικά του είναι επίσης Κ.Α. Η αποκωδικοποίηση ποικίλλει, αλλά το νόημα μένει απελπιστικά σταθερό: Κράτος Απόν ή Κράτος Αρρυθμο ή Κράτος Ανεπαρκές ή Αμέριμνο ή Ανεύθυνο. Εγκληματικά άρρυθμο και τραγικά ανεπαρκές, όπως αποτυπώνεται, και αυτό, στο επίσημο πόρισμα, όχι σε κάποιο ιδιωτικό ή κομματικής εκπόρευσης: νωθρά αντανακλαστικά, σύγχυση, ασυνεννοησία, άγνοια ακόμα και για το μέγεθος της πυρκαγιάς αλλά και για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο και ποιος οφείλει να υπακούσει, χωρίς να νιώθει ότι προσβάλλεται το γόητρό του, έλλειψη σχεδίου δράσης και συντονισμού, σωρεία παραλείψεων, πλημμελέστατη ενημέρωση των κατοίκων, ακόμα και κυνική αντιμετώπισή τους από τηλεφώνου. Και κυνικότατες αποστροφές από την πλευρά αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που καμία κούραση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ωμότητά τους: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό, ρε φίλε... Ναι, μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα, τα όρνια να μείνουν εκεί...»
=Τον Κ.Α. τον ξέρουμε. Οπως ξέρουμε και τον «κάθε βλάκα». Είναι γείτονάς μας, φίλος, συγγενής, η αφεντιά μας. Τα ξερόχορτα τ’ αφήνουμε για «αύριο-μεθαύριο, σιγά τώρα...» Τη φωτιά την ανάβουμε και με τον κίνδυνο στο πέντε, «σιγά μη φοβηθώ». Το δρομάκι προς τη θάλασσα το φράζουμε, «σιγά μην τους αφήσω να περνάνε από το γονικό μου».
=Και το Κ.Α. το ξέρουμε. Το Κράτος το Ανεπαρκές σε όλες του τις υποστάσεις, από τα θεμέλια έως την κορυφή του. Αλήθεια, πόσο σοβαρά έχει εκτιμηθεί η προειδοποίηση των ειδικών ότι υπάρχουν άλλα εκατό Μάτια; Θα περιμένουμε τον Ιούλιο για να φτιάξουμε τρεις τέσσερις επιτροπές που θα κάνουν πεντέξι συσκέψεις;

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.