Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ!


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΦ.ΣΥΝ.

'Ολες οι δυστοπικές φαντασιώσεις και μελλοντολογικές προβολές μοιάζει να αποκτούν υπόσταση στη χειρότερη παγκόσμια κρίση της εποχής μας. Τίποτα δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον, έστω και για σύντομο διάστημα, η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, να αναρτήσουν στις προθήκες τους ένα «Κλειστόν λόγω πανδημίας». Να αναστείλουν δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα των οικονομικών και διοικητικών τους λειτουργιών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήδη συντελείται.
Ωστόσο, ακόμη κι αν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα κλείσουν, ακόμη κι αν κάποιες βιομηχανικές δραστηριότητες παγώσουν ή αν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες ανασταλούν ή λειτουργήσουν μόνο ψηφιακά, ακόμη κι αν η πλειονότητα του πληθυσμού «μένει σπίτι» για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, για να επιβιώσει η κοινωνία, χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι στα πόστα τους.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να είναι στα νοσοκομεία, πιθανότατα σε συνθήκες που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια. Οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ πρέπει να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων με τρόφιμα και αντισηπτικά. Και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να τα παράγουν ή να εξασφαλίσουν ότι τα αγαθά θα φτάσουν στους καταναλωτές. Με φορτηγά που αδειάζουν το πολύτιμο φορτίο τους στα σούπερ μάρκετ, με βανάκια που τροφοδοτούν περίπτερα και μίνι μάρκετ ή με μηχανάκια που φέρνουν καφέ ή πρόχειρο φαγητό στους #menoumespiti.
Για να μένουν οι πολλοί στο σπίτι, κάποιοι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι στο σπίτι θα φτάνει το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. 'Οτι λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες, η σύνδεση Internet, η ροή των κρίσιμων πληροφοριών και οδηγιών για την πανδημία, μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή της εφημερίδας.
Αυτοί οι άνθρωποι, ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα των σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ταυτόχρονα ο πιο αδύναμος κρίκος της. Γιατί στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης» αρκετοί μπαίνουν στον πειρασμό να καταστρατηγήσουν στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ακόμη και να εκθέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Γιατί στο όνομα της έκτακτης συνθήκης ή της αναπόφευκτης υπολειτουργίας του κράτους οι θεσμοί προστασίας τους ατονούν ή κάνουν τα στραβά μάτια.
Για την υπεράσπιση αυτών των εργαζόμενων η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα μέγιστα. Κλείνοντας τις τεράστιες τρύπες στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους, πολλές από τις οποίες η ίδια πολύ πρόσφατα άνοιξε.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.