Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ!


Άκου Ανθρωπάκο, άκου Μπόρις, άκου Ερντογάν…

«Σε φωνάζουν Ανθρωπάκο, Κοινό Άνθρωπο. Λένε πως χάραξε η εποχή σου, Η «Εποχή του Κοινού Ανθρώπου». Μα δεν είσαι συ που το λες, ανθρωπάκο. Το λένε εκείνοι, οι αντιπρόεδροι των μεγάλων εθνών, οι εργατοπατέρες, οι μετανιωμένοι γιοι των αστών, οι πολιτικοί και οι φιλόσοφοι»…

Τα έγραφε το 1946 ο αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ, ο Βίλχελμ Ράιχ, στο Άκου Ανθρωπάκο, το βιβλίο που διαβάστηκε όσο λίγα και από το 1948 που κυκλοφόρησε, δεν έχασε ποτέ την επικαιρότητα του.
Σήμερα ίσως πρέπει να βρεθεί ένας άλλος Ράιχ να το ξαναγράψει με τα νέα δεδομένα του πλανήτη. Αλλά, να μην γράψει για τον «κοινό άνθρωπο», να γράψει για όσους πίστεψαν πως είναι πανίσχυροι. Πως έχουν στα χέρια τους τόση εξουσία που ουδείς μπορεί να τους κλονίσει. Πως μπορούν να στήνουν πολέμους και να αναπτύσσουν πολεμικές βιομηχανίες με ετήσιο εμπόριο 400 δισεκατομμυρίων πιστεύοντας πως θα γίνουν άτρωτοι. Να αποφασίζουν για τις ζωές των ανθρώπων ξεχνώντας ότι είναι και οι ίδιοι άνθρωποι. Ευάλωτοι. Αδύναμοι. Μικροί.
Άκου, ηγέτη. Άκου, πολιτικάντη. Άκου, πλανητάρχη. Άκου, Μπόρις Τζόνσον, ανθρωπάκο.
Πίστεψες πως είσαι τόσο ισχυρός που θα τα βάλεις με όλο τον κόσμο. Κι ένας ιός, ένα ασήμαντο μικρόβιο που ήρθε από το πουθενά σε έκανε αίφνης να κλειστείς στο σπίτι σου. Όπως έκλεισε και τον κοινό ανθρωπάκο. Όπως βάζει σε θανάσιμο κίνδυνο τον ανθρωπάκο, βάζει κι εσένα και τους όμοιους «πανίσχυρους» σαν εσένα. Σίγουρα, όταν αποφάσιζες, μόλις πριν από δέκα – δεκαπέντε μέρες, να εφαρμόσεις την γνωστή πια «ανοσία της αγέλης», να αφήσεις δηλαδή τους πολίτες να μολυνθούν, για να αναπτυχθεί ανοσία, δεν πίστευες ότι θα βρεθείς κι εσύ κι ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο επίσης άτρωτος πρίγκιπας Κάρολος ανάμεσα στην αγέλη. Κανείς σας δεν μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο. Εσείς είστε υπεράνω. Νομίζατε. Μέχρι που ένα αόρατο μικρόβιο έκανε τον κόσμο άνω κάτω. Και τώρα κάθε μέρα οι αριθμοί στη Βρετανία τρομάζουν. Χθες έφτασαν τους 759 οι νεκροί και τους 14.579 οι ασθενείς. Κανείς δεν είναι ασφαλής από αυτό το κακό, ανθρωπάκο, το έμαθες με επώδυνο τρόπο, ελπίζουμε μόνο να μην το ξεχάσεις σύντομα άμα περάσει το κακό. Γιατί θα περάσει σίγουρα. Μακάρι, όμως, να μείνει η εμπειρία της ματαιότητας των ισχυρών ηγετών…
Άκου, Ταγίπ Ερντογάν, ανθρωπάκο.
Που το μυαλό σου πήρε μυθικές διαστάσεις, απάνθρωπες, από τον αέρα που το φούσκωσε και πίστεψες πως θα γίνεις ο κυρίαρχος του μουσουλμανικού κόσμου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και κανείς δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σου αν δεν είναι γονατισμένος. Έλεγες πως μπροστά σου θα γονατίσει κι αυτός ο κορωνοϊός. Ειρωνευόσουν τους Ευρωπαίους την ώρα που λύγιζαν κι έλεγες στους υπηκόους που σε χειροκροτούν ακόμα ότι «δεν υπάρχει ιός δυνατότερος από την Τουρκία». Και νόμιζες πως μπορείς να κρύψεις την εξάπλωση στα δικά σου χωράφια, να τα παρουσιάζεις αμόλυντα κι ας πεθαίνει ο κόσμος αβοήθητος, εσύ μπορείς να κάνεις πως δεν βλέπεις. Τώρα, λένε, σκάβεις λάκκους για τους νεκρούς του κορωνοϊού… Αγόραζε γεωτρύπανα, ανθρωπάκο, βομβάρδιζε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, Κούρδους, Σύρους, Έλληνες… Είσαι πανίσχυρος νομίζεις. Μέχρι που το αόρατο μικρόβιο έδειξε σε όλους πόσο γελοίοι είστε μπροστά του. Σας γονάτισε ένα μικρόβιο. Σας διέλυσε. Να βγαίνατε, τουλάχιστον, πιο σοφοί από αυτή την περιπέτεια. Εσύ ειδικά, Ερντογάν, ανθρωπάκο, πιο ανόητος θα βγεις είναι σίγουρο. Το μικρόβιο της δικής σου αλαζονείας θα αποδειχθεί πιο ισχυρό από τον κορωνοϊό.
Το βλέπουμε κι αλλού.
Η Ρωσία εδώ και τέσσερις μέρες στέλνει στην Ιταλία στρατιωτικά αεροπλάνα γεμάτα βοήθεια. Στην Ιταλία, την πιο τραυματισμένη χώρα του πλανήτη.
Και μέσα σε αυτή την παγκόσμια κρίση, την ώρα που βλέπουν την Ιταλία να πεθαίνει, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάνουν αναλύσεις για τη γεωστρατηγική σημασία της βοήθειας και για το ότι η Ρωσία θέλει με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την επιρροή της.
Είστε για γέλια, ανθρωπάκοι. Τίποτα δεν αλλάζει στο μυαλό σας. Τελικά, αδύνατο να γίνεται άνθρωποι. Ένα μικρόβιο διέλυσε το σύμπαν, αλλά εσείς παραμένετε ανθρωπάκια.

Άριστος Μιχαηλίδης

Πηγή: https://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.