Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό.

Newsroom
HuffPost Greece

INTERIM ARCHIVES VIA GETTY IMAGES

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού ανά τον κόσμο συνοδεύεται από ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπισή της (είτε πρόκειται για θεωρίες περί πρόπολης και πετιμεζιού, είτε για «γενετική ανοσία» των Αλβανών, είτε για το 5G, για μυστικά εργαστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας που υποτίθεται τον δημιούργησαν).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΥ έχει ειδική ιστοσελίδα για την αντιμετώπιση των διαφόρων ισχυρισμών περί του ιού και της εξάπλωσής του.
Ιστορικά, τα ξεσπάσματα επιδημιών συνοδεύονταν κατά κανόνα από διάφορες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, παρουσιάζονται θεωρίες που συνόδευσαν κάποιες από τις μεγαλύτερες γνωστές επιδημίες της ιστορίας.

«Μαύρος Θάνατος»

Όταν ο Μαύρος Θάνατος ή Μαύρη Πανώλη «θέριζε» την Ευρώπη του 14ου αιώνα, κανείς δεν γνώριζε πώς εξαπλώνεται. Ως εκ τούτου, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως την επιδημία είχαν προκαλέσει οι Εβραίοι, δηλητηριάζοντας πηγάδια, με σκοπό να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν βίαια πογκρόμ και εκτοπισμοί σε βάρος τους.

Ισπανική γρίπη

Το 1918-1920 η αποκαλούμενη Ισπανική γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 25-50 εκατ. ανθρώπων- περισσότεροι νεκροί από αυτούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που τελείωσε το 1918, την ίδια χρονιά με την έναρξη της επιδημίας. Με την προέλευση του ιού να αποτελεί ερωτηματικό, πολλοί πίστευαν ότι επρόκειτο για ένα όπλο που είχε αναπτυχθεί από τον γερμανικό στρατό.

Τα σκαθάρια στις καλλιέργειες πατάτας της Ανατ. Γερμανίας

Το 1950 μια έξαρση σκαθαριών απείλησε να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών πατάτας της Ανατολικής Γερμανίας, και η ηγεσία της χώρας έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για σχέδιο σαμποτάζ της οικονομίας της.

AIDS- επιχείρηση Detrick

Η έναρξη της επιδημίας του AIDS στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1980 συνοδεύτηκε από μια σοβιετική εκστρατεία παραπληροφόρησης: Το 1983 η KGB διέσπειρε τη φήμη πως οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει το AIDS στη βάση Φορτ Ντέτρικ ως βιολογικό όπλο και το δοκίμασαν σε κρατούμενους φυλακών, μέλη μειονοτήτων και ομοφυλόφιλους. Επίσης, η θεωρία αυτή κατηγορούσε τις ΗΠΑ πως προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη αλλού υποστηρίζοντας πως η νόσος είχε προέλθει από την Αφρική. Το 1985 ο Γερμανός καθηγητής Βιολογίας (γεννηθείς στη Ρωσία) Γιάκομπ Σεγκάλ δημοσιοποίησε μια ψευδοεπιστημονική μελέτη για να υποστηρίξει τη θεωρία συνωμοσίας. Αν και πολλοί βιολόγοι και ειδικοί έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς, παραμένουν ανθεκτικοί μέχρι σήμερα.

Έμπολα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Σοβιετική Ένωση είχε καταρρεύσει και οι υγειονομικές υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό είχαν θέσει το AIDS υπό έλεγχο. Ωστόσο στην Αφρική είχε ξεσπάσει επιδημία Έμπολα. Πολλοί συνωμοσιολόγοι που έλεγαν ότι το AIDS είχε φτιαχτεί από τις ΗΠΑ έλεγαν ότι ο Έμπολα ήταν βιολογικό όπλο των ΗΠΑ ή της Μ. Βρετανίας. Επίσης, το 2019 ένας Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου, ο Κρις Σμιθ, ζήτησε από το Πεντάγωνο να αποδεσμεύσει απόρρητα έγγραφα για ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε τσιμπούρια ως όπλα και υποτίθεται πως είχε διαρκέσει από το 1950 ως το 1975. Σύμφωνα με σχετικό βιβλίο στο οποίο αναφέρθηκε ο Σμιθ, σε αυτό οφειλόταν η εξάπλωση της νόσου του Lyme.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.