«Για να διερευνήσουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το φαινόμενο των πυρκαγιών στα μεσογειακά δάση και να λάβουμε υπόψη μας τη σχέση τους με την κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα», αναφέρει, μιλώντας στην «Κ», η επίκουρη καθηγήτρια Οικολογικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, Γεωργία Μαυρομμάτη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ
Έναν σχεδιασμό που ξεκινάει από τη βάση και περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους εμπλεκόμενους φορείς στις κατεστραμμένες περιοχές προτείνει η κ. Γεωργία Μαυρομμάτη, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια Οικολογικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη. Στη συνέντευξή της στην «Κ» η κ. Μαυρομμάτη ζητεί συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και στην πρόληψη, φέρνοντας παράδειγμα τη Νεβάδα των ΗΠΑ, όπου χρηματοδοτούνται οι δράσεις των πολιτών που συμμετέχουν σε δράσεις καθαρισμού του δάσους, ενώ παρουσιάζει και λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
– Μετά τη μεγάλη καταστροφή στη βόρεια Εύβοια συγκροτήθηκε η ειδική επιτροπή για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Από πού θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και τι ορίζοντα πρέπει να έχει;
– Ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση, δηλαδή τους κατοίκους και τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής που πλήττονται έμμεσα και άμεσα από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Εχουμε παρατηρήσει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις η συμμετοχή των πολιτών στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προσδιοριστούν προτεραιότητες, να αποτυπωθούν και να επιλυθούν συγκρουόμενα συμφέροντα, και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επιστήμονες, κοινωνικούς σχεδιαστές, πολίτες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν έχει νόημα να σχεδιαστεί η ανασυγκρότηση μιας περιοχής χωρίς την προθυμία των κατοίκων και των εμπλεκόμενων φορέων να προχωρήσουν στην υλοποίηση που προβλέπει ο σχεδιασμός. Με άλλα λόγια, δεν θέλουμε το ελληνικό κράτος να κάνει μια επένδυση που θα αποτύχει ή θα χαρακτηριστεί μερικώς επιτυχημένη. Επιπλέον είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανάκαμψη του οικοσυστήματος και της περιοχής θα είναι αργή ακόμα και εάν ξεκινήσουμε αύριο την υλοποίηση της ανασυγκρότησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε άμεσα τα οφέλη, αλλά κάνουμε μια επένδυση για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τις μελλοντικές γενιές.
– Μπορούμε να αποτιμήσουμε το κόστος της καταστροφής; Πέρα από την απώλεια των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
– H οικονομική αποτίμηση του κόστους της καταστροφής είναι εξαιρετικά δύσκολη και είναι σύνηθες να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε όλα τα κόστη (απολεσθέντα οφέλη λόγω της καταστροφής). Για παράδειγμα, ένα δάσος προσφέρει οικοσυστημικές υπηρεσίες που συνεισφέρουν άμεσα στην ανθρώπινη ευημερία, όπως το ξύλο, τα φαρμακευτικά φυτά, τα βιοκαύσιμα, το νερό για άρδευση, και άλλες υπηρεσίες που είναι εξίσου σημαντικές και συνεισφέρουν έμμεσα στην ανθρώπινη ευημερία, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία από πλημμύρες, η ρύθμιση του κλίματος. Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αγορές για όλα τα οφέλη, καθώς και ότι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη γνώση αυτών των οφελών ή αποκλείονται από τη διαδικασία αποτίμησής τους. Αν θέλουμε να αποτιμήσουμε το κόστος της καταστροφής θα πρέπει, όπως αναφέρω παραπάνω, να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία οι κάτοικοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς άμεσα και να αποτυπώσουμε αυτές τις αξίες όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά μέσα από ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία. Επιπλέον, το κόστος καταστροφής δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της βόρειας Εύβοιας, καθώς και οι γύρω περιοχές και η Αττική έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.