Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΤΑΣΗ…ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού

«Υπάρχουν ένα σωρό παιδιά στο Αφγανιστάν αλλά η παιδικότητα είναι απούσα… Όταν σκοτώνεις έναν άνθρωπο, κλέβεις μια ζωή, είπε ο Μπάμπα, κλέβεις το δικαίωμα μιας γυναίκας να έχει σύζυγο και το δικαίωμα κάποιων παιδιών να έχουν πατέρα. Όταν λες ψέματα, κλέβεις από κάποιον το δικαίωμά του στην αλήθεια. Όταν εξαπατάς, κλέβεις το δικαίωμα στην τιμιότητα. Καταλαβαίνεις;… Για μένα η Αμερική ήταν ο τόπος όπου είχα θάψει τις αναμνήσεις μου. Για τον Μπάμπα ήταν ο τόπος όπου πενθούσε τις δικές του… Έτσι ακριβώς ανθεί η συγγνώμη, όχι δηλαδή με λόγια και φανφάρες, αλλά με τον πόνο να μαζεύει τα πράγματα του, να τα πακετάρει και να φεύγει μακριά και απροειδοποίητα μέσα στη νύχτα!”

Ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη», του Αφγανοαμερικανού συγγραφέα Κάλεντ Χοσεϊνί (Khaled Hosseini) από τις εκδόσεις Ψυχογιός (2005) και μετάφραση του Βαγγέλη Καστάνη έρχεται να μας τονίσει πως μπορεί ένας πόλεμος να καταστρέψει μια χώρα, χιλιάδες όνειρα, εκατομμύρια ψυχές. Ένα βιβλίο που εμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία το 2003, τυπώθηκε σε πάνω από 31.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε 34 χώρες. Διακρίθηκε το 2006 με το βραβείο World Refugee Award. Το 2004 ο Μάρκ Φόστερ γύρισε το μυθιστόρημα σε ταινία.
Με τίτλο παρμένο από ένα αφγανικό έθιμο που σηματοδοτεί την μουσουλμανική Πρωτοχρονιά – το πέταγμα των χαρταετών είναι ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι μικρών και μεγάλων, όπου οι παίχτες προσπαθούν να κρατήσουν τον χαρταετό τους στον αέρα, χωρίς να τους τον ρίξουν κάτω οι αντίπαλοι – και με αφορμή τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας του, ο Χοσεϊνί ξετυλίγει μια ιστορία διαχρονική και πανανθρώπινη. Έρχεται να μας συστήσει μια πατρίδα πληγωμένη και μέσα από τη φιλία δύο αγοριών ξετυλίγεται όλη η ιστορική πορεία του Αφγανιστάν από την εισβολή των Ρώσων ως τους Ταλιμπάν.
Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στην όμορφη Καμπούλ μιας άλλης εποχής πριν τον πόλεμο. Αρχικά παρακολουθούμε την ήρεμη ζωή των πρωταγωνιστών, του πλούσιου αλλά δειλού Αμίρ και του δυναμικού υπηρέτη Χασάν. Δύο αγόρια που μεγάλωσαν μαζί, δύο φίλοι είναι οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας. Ένας παραδοσιακός αγώνας χαρταετών και ένα συγκλονιστικό περιστατικό θα σταθούν η αιτία να απομακρυνθούν τα δύο αυτά αγόρια. Τι θα γίνει όταν μετά από χρόνια θα επιστρέψει ο Αμίρ, άντρας πια στα μέρη που έζησε ως παιδί; Τι θα αντικρύσει σε μια πατρίδα κατεστραμμένη από τους Ταλιμπάν και ποια συναισθήματα θα νοιώσει; Θα μπορέσει να βρει αυτό που δεν μπόρεσε να του προσφέρει η καινούργια του πατρίδα: τη Συγχώρεση και τη Λύτρωση;
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα σοκαριστικό τρόπο αφήγησης, γεμάτο αντιθέσεις και κυματισμούς. Η ιστορία ξετυλίγεται με γραφή ήρεμη, απλή περιγράφοντας την παιδική ηλικία των δύο κεντρικών ηρώων μεταφέροντας τα συναισθήματα τους, τις σκέψεις τους, τα όνειρά τους σε μια χώρα πριν αρχίσουν να χτυπούν οι σειρήνες του πολέμου. Με μια εξαιρετική γλαφυρότητα ο συγγραφέας κατορθώνει να μας ταξιδέψει σε μια Καμπούλ πριν τον πόλεμο δείχνοντάς μας τις ομορφιές της μέσα από την καθημερινότητα των κατοίκων της. Ξαφνικά οι καταστάσεις οξύνονται και ο αναγνώστης νιώθει την αγωνία και τα έντονα συναισθήματα να τον παρασύρουν σε μια ανηφόρα μέχρι το τέλος του βιβλίου. Με δυνατές εικόνες αυθεντικής συγκίνησης ο συγγραφέας μας μεταφέρει τις σκληρές συνθήκες στο Αφγανιστάν τονίζοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και μας επιφυλάσσει ένα πλήθος συναισθημάτων που σαρώνουν το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή. Το βιβλίο είναι ένας ύμνος για τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι μια ιστορία άδολης αγάπης και υπέρτατης θυσίας, αξιοπρέπειας και παιδικής αθωότητας, δειλίας και προδοσίας, μίσους και καταστροφής, νοσταλγίας και χρέους, καρτερίας και υπομονής. Ένα βιβλίο που αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη, ένα μυθιστόρημα που αναλύει έννοιες όπως συμφιλίωση, κοινωνικό υπόβαθρο, θρησκεία, πολιτιστική ταυτότητα, ανθρώπινες σχέσεις υπό το πέπλο μιας χώρας και ενός λαού κατεστραμμένου και εξαντλημένου κάτω από τη σκιά του πολέμου. Το μυθιστόρημα μας αγγίζει με την ανθρωπιά, τη δυστυχία, τη βαναυσότητα και τη σκληρή επιβίωση μιας χώρας που υποφέρει μέχρι και σήμερα. Μα πάνω από όλα μας αγγίζει το συναίσθημα της αγάπης. Της αγάπης που δεν γνωρίζει σύνορα, χρώμα, θρησκεία, κοινωνική θέση και πολιτική. Την αγάπη την αληθινή. Την αγάπη που δίνεται άνευ όρων.

«Για σένα χίλιες φορές και άλλες τόσες…»

Καλό διάβασμα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κάλεντ Χοσεϊνί γεννήθηκε το 1965 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Η οικογένειά του πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980. Το 2007 ίδρυσε το Ίδρυμα Khaled Hosseini, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Αφγανιστάν. Σήμερα ζει στην Καλιφόρνια με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, όπου εργάζεται ως γιατρός. Τα βιβλία του ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΛΗ και ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, γοήτευσαν κριτικούς λογοτεχνίας και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο παρέμεινε για δύο χρόνια στην κορυφή της λίστας bestsellers των New York Times, γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία και τιμήθηκε με το Βραβείο Penguin/Orange Broadband Readers’ Group Prize, ενώ το δεύτερο απέσπασε το Βραβείο Richard & Judy Best Read of the Year. Το μυθιστόρημα ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του 2013: έχει πουλήσει μέχρι τώρα 9 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 49 γλώσσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.