Υπάρχουν 3.500 διαφορετικοί τύποι κουνουπιών. Εξ αυτών, περίπου 40 μεταδίδουν ιούς και παρασιτικές ασθένειες. Είναι τα θηλυκά. ISTOCK
Περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ελονοσία, με τα κουνούπια να παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση της. Τι θα γινόταν αν εξαφανιζόταν το έντομο αυτό;
Ένας 4χρονος από την Κένυα, ονόματι Niko, είχε μια απορία: τι θα γινόταν αν εξαφανίζονταν από τον κόσμο όλα τα κουνούπια. Την απηύθυνε στην σωστή ομάδα: τους κορυφαίους επιστήμονες που έχει επιστρατεύσει το Conversation για να λύνουν τις απορίες παιδιών από όλον τον κόσμο.
Την απάντηση ανέλαβε η βιοχημικός, ιατρικός επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, Shüné Oliver.
“Πολλοί βρίσκουν ενοχλητικά τα κουνούπια, για το θόρυβο που κάνουν στα αυτιά μας και τα τσιμπήματα τους. Η έρευνα που κάνω, σχετικά με την ελονοσία, αφορά τη μελέτη τους, στα εργαστήρια μας όπου τα φροντίζουμε. Με τους συνεργάτες μου έχουμε διαπιστώσει πως είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα στον κόσμο, καθώς κανένα άλλο δεν ευθύνεται για το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων. Τα κουνούπια μεταδίδουν σειρά θανατηφόρων ασθενειών”.
Άρα δεν θα χάναμε και κάτι, αν εξαφανίζονταν όλα. Ή μήπως θα χάναμε;
“Τα κουνούπια είναι μεγάλη ομάδα εντόμων. Με τον όρο 'κουνούπια' αποκαλούμε στην πραγματικότητα, 3.500 διαφορετικούς τύπους εντόμων που συμπεριφέρονται διαφορετικά. Κάποια είναι δραστήρια τη νύχτα και άλλα τη μέρα. Είναι πολλοί οι διαφορετικοί τύποι μυγών που δαγκώνουν. Το κάνουν για να πάρουν αίμα (από ζώα και ανθρώπους), ώστε να μπορούν να γεννήσουν.
Οι άνθρωποι ενδεχομένως να μη ξέρουν ότι τα κουνούπια που μας τσιμπούν είναι τα θηλυκά, που κυκλοφορούν σε περίπου 40 διαφορετικούς τύπους. Τα αρσενικά πίνουν νέκταρ, για να επιβιώσουν.
Εάν το θηλυκό κουνούπι πάρει αίμα από κάποιον που έχει μολυνθεί με συγκεκριμένους τύπους ιών ή μια παρασιτική ασθένεια (πχ ελονοσία), μπορεί να μεταδώσει σε αυτόν που θα δαγκώσει αργότερα.
Αν λάβουμε υπ' όψιν μας τους χιλιάδες τύπους κουνουπιών, αυτοί που είναι επικίνδυνοι είναι λίγοι. Άρα το έντομο δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο. Το πρόβλημα βέβαια, είναι ότι οι λίγοι τύποι μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες.
Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν ελονοσία. Στην Αφρική όπου ζεις, είναι 500.000 -με την πλειοψηφία να είναι παιδιά έως 5 χρόνων. Άρα αν δεν υπήρχαν κουνούπια, θα σώζονταν αυτές οι ζωές”.
Παρ' όλα αυτά, τα κουνούπια εξυπηρετούν και κάποιους σκοπούς, ως μέρος του οικοσυστήματος “στο οποίο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, για να επιβιώσουμε. Τα έντομα γίνονται τροφή άλλων ζώων. Εάν εξαφανίζονταν, αυτά τα ζώα θα είχαν λιγότερη τροφή διαθέσιμη. Φαντάσου να εξαφανιζόταν το ρύζι.
Τα περισσότερα κουνούπια παίρνουν αίμα από άλλα ζώα -όχι τον άνθρωπο- και άλλα δεν τσιμπούν καθόλου.
Τα αρσενικά κουνούπια μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να αναπαραχθούν, με επικονίαση, δίνοντας στα φυτά την ευκαιρία να εξαπλωθούν και να αναπτυχθούν σε διαφορετικά μέρη. Δεν το κάνουν τόσο καλά όσο οι μέλισσες, αλλά η συμβολή τους είναι σημαντική για ορισμένα φυτά, όπως η ορχιδέα με αμβλύ φύλλο.
Οι επιστήμονες διατυπώνουμε και την ανησυχία για το τι μπορεί να αντικαταστήσει τα κουνούπια, αν εξαφανιστούν όλα. Μπορεί να είναι κάτι χειρότερο που θα προκαλεί περισσότερες ασθένειες ή θα δαγκώνει πιο δυνατά.
Στα καλά νέα, οι ερευνητές μελετούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα επικίνδυνα, για τους ανθρώπους, κουνούπια, ώστε να μην μεταδίδουν ασθένειες”.
Πηγή: https://www.news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.