Γράφει η Ρίτα Βελώνη //
Δεν είναι μόνο τα γονίδια και το… πεπρωμένο που οδηγούν σε βαθιά γεράματα, αλλά κυρίως οι υγιεινές συνήθειες που υιοθετούμε. Αυτά, υπογραμμίζουν επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, οι οποίοι μετά από αλλεπάλληλες έρευνες έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, για το πώς με απλές «διορθωτικές» κινήσεις, μπορούμε να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής. Τι σημαίνει αυτό στην καθημερινή πρακτική; Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί.
Η μακροζωία θέλει κίνηση
Το σώμα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο για να κινείται, γι’ αυτό, από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της μακροζωίας είναι η άσκηση, είπε σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο διακεκριμένος καθηγητής Thomas Kirkwood, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στην Βρετανία: «Μιλάμε κυρίως για την αερόβια άσκηση,(δηλαδή περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι) η οποία βελτιώνει την υγεία σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και καθυστερεί τις νόσους που συνδέονται με το γήρας, όπως παραδείγματος χάριν ο διαβήτης, οι ηπατοπάθειες, η άνοια, η οστεοπόρωση…». Όπως μάλιστα εξήγησε ο βρετανός ειδικός: «καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μας μάζα, πράγμα που καθιστά την άσκηση ακόμη πιο σημαντική στη διατήρηση της καλής μας υγείας». Όταν λοιπόν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αφήνετε το αυτοκίνητο στην άκρη, και περπατήστε για τις καθημερινές σας δουλειές. Επίσης, εάν προσφέρεται η περιοχή που βρίσκεστε, επιλέξτε για τα κοντινά ψώνια το ποδήλατο. Εκτός ότι ωφελείτε την υγεία σας, κάνετε και τη σχετική οικονομία.
Επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή
Πριν από μερικά χρόνια είχε γραφτεί στους «Times» της Νέας Υόρκης: «Οι Έλληνες γίνονται πιο Δυτικοί και οι Δυτικοί πιο Έλληνες-μεσογειακοί». Με αυτά τα λόγια οι ειδικοί υπονοούσαν ότι σαν λαός σιγά –σιγά εγκαταλείψαμε τη μεσογειακή διατροφή, τείνοντας προς πιο δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα. Το γεγονός όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε τον τίτλο των πρωταθλητών στην κρεατοφαγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πολύ κρέας βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς η κατανάλωσή του μεταφράζεται και σε κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος. Μήπως λοιπόν η λιτότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια ως λαός, μας δίνει τώρα την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να επιστρέψουμε, στο πρότυπο διατροφής των παππούδων μας, με το κυριακάτικο γεύμα να περιλαμβάνει κρέας….. και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας όσπρια, λαδερά, λαχανικά, δημητριακά και μερικά ψάρια; Να καθιερώσουμε δηλαδή το διατροφικό μοντέλο, το οποίο, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα οφέλη του στην υγεία και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής;
Κέρδος 13-14 χρόνια κόβοντας το τσιγάρο
Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Επιπλέον, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος! Και εάν όλα αυτά δεν φτάνουν για να σας πείσουν, η διαπίστωση των ερευνητών των Πανεπιστημίων Yale και Χάρβαρντ των ΗΠΑ – μετά από μακροχρόνιες μελέτες- ότι οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τα λέει όλα.
Διαμονή σε περιοχές με πράσινο
Είσαστε από αυτούς που δεν φανταζόταν ποτέ τη ζωή τους έξω από το κέντρο, τώρα όμως, λόγω αλλαγής συνθηκών, αναγκάζεστε να το εγκαταλείψετε για μια πιο απομακρυσμένη περιοχή; Ουδέν κακό αμιγές καλού! Μελέτη που έγινε από την Amy Auchincloss της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine” της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, δείχνει ότι όσοι κατοικούν σε γειτονιά με πράσινο ζουν 1 έως 5 χρόνια παραπάνω από εκείνους που ζουν «μέσα στο τσιμέντο». Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της μελέτης ανέφεραν, πως οι άνθρωποι που ζουν μακριά από ρύπους, σε περιοχές κοντά στη φύση, με διαθέσιμους χώρους για περπάτημα και τρέξιμο, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο (σχεδόν 40% λιγότερο) να εμφανίσουν σύγχρονες ασθένειες όπως π.χ. ο διαβήτης τύπου 2, αλλά ζουν και περισσότερα χρόνια. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κατοικούν ή εργάζονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς την παραμικρή υποψία πρασίνου εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητα.
Μια ώρα ύπνου παραπάνω το βράδυ
Έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση; Μία ώρα ύπνου παραπάνω κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει, η πίεση σας να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ομάδα εθελοντών με πρώιμες ενδείξεις υπέρτασης, κατόρθωσαν να επαναφέρουν την πίεσή τους στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 6 εβδομάδες, φροντίζοντας να κοιμούνται μία πρόσθετη ώρα κάθε βράδυ. Οι άντρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη συνήθιζαν να κοιμούνται 7 ή λιγότερες ώρες το βράδυ και κατά την έναρξή της είχαν προϋπέρταση – δηλαδή επίπεδα αρτηριακής πιέσεως υψηλότερα από τα επιθυμητά αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθούν υπερτασικοί.
Και χαμόγελο, που μακραίνει τη ζωή
Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας, χωρίς να απαιτεί χρόνο ή χρήματα, ούτε καν ιδιαίτερο κόπο, είναι να χαμογελάτε. Το είχε πει το 1860 ο Γάλλος νευρολόγος Γκιγιόμ Ντουσέν, ο οποίος κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής τις κινήσεις των μυών του προσώπου στο πιο πλατύ και φωτεινό χαμόγελο, τονίζοντας ότι όσοι το έχουν, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με αυτούς που δεν χαμογελούν. Τα λόγια του, επιβεβαιώνονται και από τους σύγχρονοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αισιοδοξία, αποτελεί «κλειδί» για την μακροζωία. Τα αποτελέσματα μάλιστα μελέτης, Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Γουέιν στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, έρχεται να αποδείξει στην πράξη, αυτή τη θεωρία. Οι επιστήμονες μελέτησαν 230 φωτογραφίες γνωστών παικτών του μπέιζμπολ οι οποίες υπήρχαν στο αρχείο παικτών του 1952. Κάθε φωτογραφία έφερε δίπλα της και σημαντικά χαρακτηριστικά για τον κάθε παίκτη, συμπεριλαμβανομένων… της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της οικογενειακής κατάστασής του. Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέταξαν τους παίκτες σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το πόσο χαμογελούσαν στη φωτογραφία και το πόσο βαθιές ήταν οι «γραμμές του γέλιου» στο πρόσωπό τους. Συνέκριναν την κατάταξη αυτή με την επιβίωση του καθενός. Όπως προέκυψε, οι παίκτες που ανήκαν στην ομάδα τού «δεν χαμογελώ» έζησαν κατά μέσον όρο 72,9 χρόνια. Εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα του «μισού χαμόγελου» έζησαν 75 χρόνια κατά μέσον όρο. Εκείνοι όμως με το πλατύ χαμόγελο έζησαν 79,9 έτη κατά μέσον όρο- επτά περισσότερα από τους αγέλαστους συμπαίκτες τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως έδειξε η μελέτη, μόνο το αληθινό χαμόγελο αποτελούσε ελιξίριο μακροζωίας. Ακόμα λοιπόν και στους δύσκολους καιρούς, σαν αυτούς που διανύουμε μην πάψετε να χαμογελάτε. Όπως άλλωστε τονίζουν οι ερευνητές: «To χαμόγελο μακραίνει τη ζωή, ενώ αντίθετα η μοιρολατρία την μικραίνει…»
Τα κοινά χαρακτηριστικά στις «Μπλε Ζώνες»
Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Αμερικανός συγγραφέας Νταν Μπιούτνερ, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά των αιωνόβιων, ταξίδεψε για πέντε χρόνια, σε μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζούσαν μέχρι τα βαθιά γεράματα και είχαν καλή υγεία. Τα μέρη αυτά ήταν η Οκινάουα, η Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία και η Ικαρία, τα οποία ονόμασε «Μπλε Ζώνες». Ο ίδιος αναφέρει ότι κατάφερε να βρει κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες. Όπως π.χ έχουν να μοιραστούν πολλά από πλευράς διατροφής και τρόπου ζωής: η παραδοσιακή διατροφή βασίζεται κυρίως στα χορταρικά και στη μεγάλη κατανάλωση φασολιών. Επίσης έμεναν σε σπίτια και σε ένα περιβάλλον που τους ωθούσε να έχουν μια σωματική δραστηριότητα ως μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι κάτοικοι της Οκινάβα, κάθονται στο πάτωμα, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας μένουν σε σπίτια με σκάλες, οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν κήπους, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που τους προσθέτουν επιπλέον χρόνια ζωής. Όμως η Ικαρία είναι διαφορετική από τις άλλες μπλε ζώνες στο θέμα του ύπνου και της ιδιοσυγκρασίας. «Οι άνθρωποι εδώ είναι ηφαιστειογενείς, εκρηκτικοί- λέει ο Μπιούτνερ- ενώ γενικά δεν κοιμούνται με τη δύση του ηλίου και δεν ξυπνούν με την ανατολή, όπως ισχύει αλλού. Επίσης κοιμούνται το μεσημέρι. Ακόμα το νησί έχει αρκετούς λόφους, οπότε κάθε φορά που πάνε στη δουλειά τους ή την εκκλησία παράλληλα ασκούνται κιόλας. Καίνε θερμίδες χωρίς να το σκέφτονται».
INFO
Τα «7 σημεία» της μακροζωίας
Από την εξερευνητική του περιπέτεια, ο Μπιούτνερ κατέληξε σε «7 σημεία» που εάν τα ακολουθήσει κανείς, θα ζήσει πολύ και καλά. Είναι «σημεία» που όπως λέει όλοι μας τα ξέρουμε, τα έχουμε ακούσει άπειρες φορές από τους παππούδες μας, απλώς δεν τα εφαρμόζουμε. Τα αυτά σημεία είναι: Κίνηση. Περπάτημα, κηπουρική. Μαστορέματα. Να προτιμάτε τη φύση, όχι τα γυμναστήρια. Εκεί, δεν έχει καθαρό αέρα.
Να βρείτε ένα σκοπό στη ζωή σας και να τον κυνηγήσετε με πάθος.
Να κάνετε διακοπές.
Σταματάτε να τρώτε, όταν είστε κατά 80% χορτάτοι.
Η διατροφή σας να περιέχει πολλά χόρτα και λαχανικά, λιγότερο κρέας και καθόλου τυποποιημένες τροφές.
Να πίνετε κόκκινο κρασί. Συστηματικά, αλλά με μέτρο.
Γίνετε μέλος μιας ομάδας που θα προσφέρει κάτι καλό στην κοινωνία. (δεντροφύτευση, καθαρισμό χώρων, παρέα σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους μόνους κ.λπ).
Πηγή: https://www.fractalart.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.