Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού ήταν επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.
Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.
Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr
Βία κατά των γυναικών: ένα οικουμενικό φαινόμενο
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή και οικονομική κακοποίηση. Δεν γνωρίζει όριο ηλικίας, φυλής, κουλτούρας, οικονομικής κατάστασης και γεωγραφίας. Μπορεί να λάβει χώρα στο σπίτι, στο δρόμο, το σχολείο, το χώρο εργασίας, τα χωράφια, τους προσφυγικούς καταυλισμούς, κατά τη διάρκεια συρράξεων και άλλων κρίσεων. Έχει πολλές εκφάνσεις, από τις πιο διαδεδομένες, όπως η ενδοοικογενειακή και η σεξουαλική βία, μέχρι τις πιο ακραίες πρακτικές, όπως η κακοποίηση κατά της διάρκεια της κύησης, τα λεγόμενα εγκλήματα τιμής κ.ο.κ. Ορισμένοι τύποι βίας, όπως η εμπορία ανθρώπων (trafficking), υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.
Οι γυναίκες που υφίστανται βία υποφέρουν από προβλήματα υγείας και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο περιορίζεται. Η βία κατά των γυναικών βλάπτει τις οικογένειες και τις κοινότητες για πολλές γενιές, και ενισχύει άλλες μορφές βίας στην κοινωνία. Η βία κατά των γυναικών επίσης καθιστά φτωχότερες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, τις κοινότητες και τα κράτη.
Οι ρίζες της βίας κατά των γυναικών βρίσκονται στη διατήρηση των διακρίσεων εις βάρος τους. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ποικίλλει, υπερβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 59%, ανάλογα με την περιοχή όπου ζουν. Παγκοσμίως, μέχρι και 7 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην Ευρώπη, το 20-25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους και πάνω από το 1/10 έχει υποστεί σεξουαλική βία.
Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ του 2006, 89 χώρες είχαν κάποιου είδους νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, ενώ μεγάλος αριθμός κρατών είχε θεσπίσει εθνικό πλάνο δράσης. Ο συζυγικός βιασμός είχε χαρακτηριστεί ως αδίκημα που διώκεται ποινικά σε τουλάχιστον 104 κράτη, ενώ 90 χώρες διέθεταν νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. Παρόλα αυτά, σε πολλά κράτη υπήρχαν κενά. Σε 102 χώρες δεν υπήρχαν συγκεκριμένες νομικές ρήτρες κατά της ενδοοικογενειακής βίας και ο συζυγικός βιασμός δεν διωκόταν ποινικά σε τουλάχιστο 53. Στις μέρες μας, τουλάχιστον 603 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα.
Οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία παρά από τον καρκίνο, τα τροχαία ατυχήματα, τον πόλεμο και την ελονοσία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: http://www.unhcr.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.