Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 50-130 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ!

Μεταξύ 1900 και 2000 αυξήθηκε κατά 14 εκατοστά, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Image result for ωκεανοί
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2.800 ετών ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών στη Γη, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Κοπ.
Το φαινόμενο αυτό, που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης μεταξύ 50 και 130 εκατοστών μέσα στον 21ο αιώνα, με τα νερά να καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των σημερινών παραθαλάσσιων αστικών ζωνών, όπως η εικονιζόμενη κωμόπολη στο Νιου Τζέρσεϊ ύστερα από καταιγίδα του 2012. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2.800 ετών ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς τη συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
 
Μεταξύ 1900 και 2000, η στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε κατά 14 εκατοστά, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ, που αναφέρει ότι η άνοδος αυτή θα περιοριζόταν στα τρία εκατοστά, αν δεν συνυπολογιζόταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στον 20ό αιώνα υπήρξε μοναδική, συγκρινόμενη με εκείνη των τελευταίων τριών χιλιετιών, ενώ η άνοδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν ακόμη ταχύτερη» λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρόμπερτ Κοπ. Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η στάθμη της θάλασσας θα σημειώσει άνοδο της τάξης των 50 έως 130 εκατοστών μέσα στον 21ο αιώνα, εφόσον ο άνθρωπος συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα. Ακόμη, όμως, και αν τα ορυκτά καύσιμα εγκαταλείπονταν, η στάθμη της θάλασσας θα συνέχιζε την άνοδό της κατά 30 με 60 εκατοστά, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η έρευνα του Ράτγκερς, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Γουντς Χόουλ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία, βασίστηκε στην καταγραφή της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων σε 24 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε στοιχεία μετρήσεων της παλίρροιας 66 σημείων για τα τελευταία 300 χρόνια. 
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.