Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΖΩΗ!

Κριστία Κασάπη*

 
Ο Πλάτωνας πολύ σωστά είπε: «Δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την ακτή από τα μάτια σου». Αυτό υπονοεί τον απεγκλωβισμό μας από το παρελθόν, και την κάθοδό μας στο παρόν – στην επιτυχημένη ζωή.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιος είναι ο ορισμός της έννοιας αυτής. Άραγε υπάρχει ο κατάλληλος ορισμός; Ένα ερώτημα το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί γιατί καθένας από μας θα απαντούσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σκέψης. Όλοι πολλές φορές σκεφτόμαστε πως θα ήταν η ζωή μας αν κάποια πράγματα ήταν αλλιώς αν μας δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία για να αλλάξουμε τις επιλογές που κάναμε. Αν αυτή η σκέψη έρχεται συχνά στο μυαλό του ατόμου τότε ίσως κάτι να τον προβληματίζει όπως το ότι δεν είναι ευτυχισμένος.
Σημαντικό για τον καθένα είναι να προσπαθήσει να κάνει την δική του αλλαγή η οποία θα του προσφέρει ότι επιθυμεί. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το να νιώθει το άτομο ότι η ζωή του είναι επιτυχημένη όχι απλώς να είναι. Η προσοχή των ατόμων έχει εστιαστεί σε κάτι άπιαστο το οποίο αφορά το μέλλον ή σε πολλές περιπτώσεις το άτομο μένει κολλημένο στο παρελθόν. Για αρκετό κόσμο το παρόν αποτελεί ξεχασμένη έννοια, φυσικά όχι εσκεμμένα αλλά ίσως να είναι ένας τρόπος ασφάλειας το να παραμένει σε κάτι άλλο. Σίγουρα το παρελθόν είναι κάτι γνώριμο και οικείο αλλά κάθε άτομο μπορεί να δοκιμάσει να δημιουργήσει νέες καταστάσεις.
Η σκυτάλη ανήκει σε μεγάλο βαθμό στου νέους οι οποίοι θα ήταν καλό να πάρουν αποφάσεις για την ζωή τους η οποία τους παραχωρείται απλόχερα. Αυτές οι αποφάσεις καλό θα ήταν να γίνονται όταν το άτομο αισθανθεί συναισθηματικά ώριμο. Η ευκαιρία ίσως εναπόκειται στους νέους οι οποίοι κάνοντας αλλαγές ίσως να επιτύχουν αυτό το οποίο θέλουν χωρίς να σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να μένει άπραγος για καταστάσεις οι οποίες δεν τον ικανοποιούν. Όταν το άτομο κάνει συνειδητές επιλογές τότε αυτομάτως οριοθετείται απέναντι στις τυχόν καταστάσεις οι οποίες συμβαίνουν και δεν τον ευχαριστούν.
Ποιον θα ονομάζαμε επιτυχημένο άνθρωπο; Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν η εξής: ο επιτυχημένος είναι αυτός ο οποίος προγραμματίζει τους στόχους του, σκέφτεται πως θα μπορέσει να τους υλοποιήσει καθώς αν προκύψουν δυσκολίες φαίνεται να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει.
Ένα τέτοιο άτομο θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζεται από υπομονή και επιμονή. Βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να προσπαθούν πάντοτε για κάτι καλύτερο και ξεπερνούν τα εμπόδια. Δεν μπλοκάρονται από αυτά, αντιθέτως πολλές φορές τα χρησιμοποιούν ώστε να δοκιμάσουν τον εαυτό τους. Τις περισσότερες φορές ότι λένε στην θεωρία το κάνουν πράξη, δεν μένουν στις υποθέσεις ή στα λόγια. Συνεπώς ένα τέτοιο άτομο γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι ο ίδιος σαν οντότητα, ποια είναι τα θέλω του και τι επιδιώκει από την ζωή του. Σημαντικό να υπάρξει η εσωτερική αποστασιοποίηση του ατόμου από την γνώμη των γύρω του, όταν αυτή παρεμποδίζει το άτομο στο να νιώσει επιτυχημένο και ευτυχισμένο.
Ένας άνθρωπος επιτυχημένος και ικανοποιημένος τόσο από την προσωπική του όσο και από την επαγγελματική του ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη (στον ίδιο του τον εαυτό και στους γύρω του), υπομονή, υπευθυνότητα, κατανόηση και αυτοπεποίθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν όλη μέρα για τα διάφορα καθημερινά. Καμιά φορά δεν υπολογίζουμε αν αυτός ο χρόνος που περνάει είναι ποιοτικός, αν δηλαδή το έργο το οποίο επιτελούμε είναι παραγωγικό για εμάς τους ίδιους. Αν ένα άτομο είναι πολυάσχολο και δεν βρίσκει χρόνο για οτιδήποτε άλλο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και παραγωγικό αυτό το οποίο κάνει.
1. Σημαντικό να δρας για κάτι παίρνοντας το ρίσκο (είτε επιτυχίας είτε αποτυχίας)
2. Να νιώθεις καλά με αυτό το οποίο έχεις καταφέρει και να μην επηρεάζεσαι από την γνώμη των γύρω σου
3. Να περιβάλλεσαι από ανθρώπους οι οποίοι σε εμπνέουν και ασκούν θετική επίδραση σε εσένα
Σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε την επιτυχία η οποία αποτελεί εσωτερικό χάρισμα και κρύβει τις περισσότερες φορές πίσω της μια αποτυχία. Η αποτυχία είναι αυτή η οποία βοηθά το άτομο να σκεφτεί ή να πράξει διαφορετικά ώστε να ξεπεράσει την σύγκρουση.

*Πτυχιούχος Ψυχολόγος και Πιστοποιημένος Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Eπαγγελματικής Aνάπτυξης (GCDF)

Πηγή: http://earthshareme.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.