Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

"Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.
Όπου κι αν λάχω κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί,
ως τα βαθειά μου γηρατεία
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή..
Μ’έχει ο Θεός ευλογημένη
Κι είμαι γεμάτη προκοπή..."
                                       Κωστής Παλαμάς
Η Περαχώρα ζει, κινείται και αναπνέει στους ρυθμούς του ελαιομαζώματος. Αυτήν την χρονική περίοδο, στον Δήμο μας και όχι μόνο, η καρδιά της καθημερινότητας κτυπά στους ελαιώνες. Για το μάζεμα των ελιών, με παραδοσιακό ή σύγχρονο τρόπο και την παραγωγή του ελαιόλαδου, στα ελαιοτριβεία.
Επισκεφθήκαμε το πρότυπο φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο Περαχώρας, το μοναδικό που λειτουργεί σήμερα, των αφών Γεωργίου, όπου οι φιλόξενοι οικοδεσπότες, Θανάσης και Νίκος Γεωργίου, μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του. Τα μηχανήματα, νέας γενιάς και υψηλών προδιαγραφών.
 
Συνειρμικά ανακαλέσαμε στη μνήμη μας τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που πηγαίναμε επίσκεψη σε ένα από τα τέσσερα ελαιοτριβεία του χωριού μας, για να φάμε ''μπουκουβάλα''. Δηλαδή να βουτήξουμε φρέσκο ψωμί σε φρέσκο λάδι και να βάλουμε από πάνω αλάτι ή ρίγανη. 
Όπως μας είπε ο Θανάσης Γεωργίου, η φετινή ελαιοκομική περίοδος είναι πολύ μικρή, το 10% της σοδειάς, λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν ευνόησαν μεγαλύτερη παραγωγή, υπογραμμίζοντας ότι στους κατοίκους της Περαχώρας αντιστοιχούν 330.000 ελαιόδενδρα. 
 
Σημείο αναφοράς για το χωριό μας το υπάρχον ελαιοτριβείο, όπου μπορείς να αγοράσεις ελαιόλαδο, υψηλής ποιότητας, λόγω της ποικιλίας που παράγει και την συνθέτουν οι ποικιλίες κορωνέικο, μανάκι και λαδολιά.   
Νίκος Γεωργίου
Θανάσης Γεωργίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.