Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

Επιμέλεια: Εφημέριος Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος


Συμβαίνει στη φύση και στα φυτά και είναι παραδείγματα των μαθηματικών και της φυσικής. Όταν βλέπουμε μια τάξη στη φύση, πιστεύουμε πως κάποιο ανθρώπινο χέρι το έκανε.
Όμως ο Γαλιλαίος Γαλιλέι είπε: «Το σύμπαν δεν μπορεί να διαβαστεί παρά μόνο αφού μαθευτεί η γλώσσα του και έχει γίνει εξοικείωση με τους χαρακτήρες με τους οποίους η γλώσσα του είναι γραμμένη.
Η γλώσσα του είναι η μαθηματική γλώσσα, και τα γράμματα είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλα γεωμετρικά σχήματα, χωρίς τα οποία συνεπώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κατανοηθεί έστω και μια λέξη».
Υπάρχει τάξη στη φύση, και οι καλλιτέχνες που θέλουν να την αναπαράγουν περνάνε ώρες μελετώντας τις μορφές της φύσης. Ο πολιτισμός έχει παλέψει, για χιλιάδες χρόνια, να κατανοήσει αυτή την ''τέλεια'' γεωμετρία.
Τον 4ο αιώνα ο Πλάτων πίστευε πως η συμμετρία στη φύση ήταν απόδειξη των καθολικών μορφών. Ο γνωστός κρυπτογράφος Alan Turing έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο προσπαθώντας να εξηγήσει πως μπορούν να σχηματιστούν τέτοια σχέδια στη φύση...
Από τις πυραμίδες και τον Παρθενώνα μέχρι τους καθεδρικούς ναούς και το πύργο του Αϊφελ, τα διασημότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της ανθρωπότητας εμφανίζουν, κατά κανόνα, κάποιου είδους συμμετρία. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με πιο συμμετρικά χαρακτηριστικά ευνοούνται στον σεξουαλικό τομέα και ότι οι περισσότεροι έχουν τη τάση να συνδέουν ασυναίσθητα τη συμμετρία όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την υγεία.
Ίσως το βέβαιο είναι ότι κάθε συμμετρία σχετίζεται με το αναλλοίωτο κάποιας φυσικής ιδιότητας. Η μεταφορική συμμετρία σχετίζεται με τη διατήρηση της ορμής (γινόμενο μάζας επί ταχύτητα), η περιστροφική με τη διατήρηση ενός άλλου φυσικού μεγέθους, της στροφορμής και η συμμετρία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον με τη διατήρηση της ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι βασικές συμμετρίες σχετίζονται άμεσα με τους πιο θεμελιώδεις «υπερνόμους» της Φύσης.
Έπειτα, είναι γνωστό ότι η Φύση προτιμά τις καταστάσεις της ελάχιστης δυνατής ενέργειας και αυτές συνδέονται άμεσα με τη συμμετρία κάθε φυσικού συστήματος. Στη Βιολογία, τα συμμετρικά σχήματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής, αφού απαιτούν λιγότερη πληροφορία, επομένως λιγότερο γονιδιακό υλικό, από τα ασύμμετρα για την αναπαραγωγή τους. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει και την ενστικτώδη προτίμησή μας για συμμετρικά πρόσωπα - απλούστατα, ο εγκέφαλός μας διευκολύνεται στην καταγραφή τους.

Πηγές: pentapostagma.gr - kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.