Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΠΛΟΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ!

Του Ανδρέα Ε. Γεωργιάδη*

(η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου)

Όλοι αντιλαμβάνονται και το συζητούν καθημερινά ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να πάει σε εκλογές σύντομα.
Γι’ αυτό ξαφνικά αποφάσισε να μοιράσει μικρά δωράκια σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους.
Γιατί το κάνει;
Όχι βέβαια γιατί ξαφνικά συμπόνεσε τους φτωχοποιημένους Έλληνες που ο ίδιος εξώθησε περαιτέρω σε αυτήν την τρισάθλια κατάσταση, αλλά γιατί αντιλαμβάνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πιάσει το 3.5% πλεόνασμα που υπέγραψε, επομένως θέλει ο ίδιος να απεμπλακεί και να ρίξει την αντιπολίτευση στον λάκκο που έσκαψε.
Θέλει ακόμα, με αυτή του την κίνηση, να μειώσει την ντροπή του ΟΧΙ που το μετέτρεψε σε ΝΑΙ με την ιστορική κωλοτούμπα, που όμοιά της δεν υπήρξε στην Ελληνική ιστορία, εκτός ίσως απο του Ανδρέα Παπανδρέου με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» . Ο Ανδρέας το έκανε κλέβοντας τα τσιτάτα αλλά και τους οπαδούς της τότε αριστεράς για να καταλήξει να ενταχθεί πλήρως στο σύστημα και να παίρνει δανεικά για να τα δίνει στους ψηφοφόρους του και τους παρατρεχάμενους που τον κράτησαν στην εξουσία για δέκα χρόνια.
Ο Τσίπρας έκλεψε την ψήφο του 20% του Ελληνικού λαού με την υπόσχεση να πολεμήσει την τρόικα, για να καταλήξει να γίνει μετά ο «κολλητός» τους και ο μεγαλύτερος «ζήτουλας» της πολιτικής σκηνής προκειμένου να κρατήσει την εξουσία.
Όταν ο λαός του είπε «κάντε αντίσταση», αυτός ξεπούλησε ότι μπορούσε, προκειμένου να κρατήσει την εξουσία. Πόση ντροπή θα πρέπει να αισθάνεται τώρα;
Αυτή είναι η αίσθηση ενός Έλληνα που ζει στο εξωτερικό αλλά παρακολουθεί με ανήσυχο μάτι τα τεκταινόμενα στην Αθήνα.
Με αυτήν του την απόφαση θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα στην εκλογική του πελατεία ότι μέχρι τώρα «δεν μπόρεσα να κάνω αντίσταση στις επιταγές της τρόικα αλλά τώρα, χωρίς την άδειά τους και παρά το απογορευτικό τους μνημόνιο, κάνω την επανάστασή μου, δειίχνω ότι τους αγνοώ και σας μοιράζω το πλεόνασμα».
Ξέρει όμως πολύ καλά ότι αυτό το πλεόνασμα έχει προκύψει από μία φοροεπιδρομή που όμοιά της δεν έχει υπάρξει και που δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις -σχεδόν όλες πια- θα φύγουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα θα μείνει χωρίς έσοδα που θα προέρχονται από φόρους. Αυτό είναι ίσως το τελευταίο έτος που υπάρχουν τέτοια έσοδα.
Εάν όλα αυτά τα δεδομένα το αναλύσει κάποιος, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χάσει στις επόμενες εκλογές. Προσποιείται, όμως, ότι δεν φοβάται την τρόικα και το «παίζει»…επαναστάτης. Όλο αυτό το παιχνίδι γίνεται προφανώς για να μην εξαφανισθεί τελείως από τον πολιτικό χάρτη.
Από την άλλη μεριά η απόφαση αυτή τον συμφέρει διότι, εφ’ όσον ξέρει ότι θα χάσει την εξουσία, δεν τον ενδιαφέρει εάν αφήσει πίσω του οικονομικό χάος που θα το διαχειρισθεί η νέα ηγεσία και.. καλό είναι να τους δυσκολέψει όσο γίνεται.
Κάτι ακόμα που δεν είναι απλοϊκό αλλά κουτοπόνηρο: ζητά να περάσει τον νόμο για το επίδομα στους συνταξιούχους από την Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να «δαχτυλοδείχνουν» οι ψηφοφόροι της ΝΔ αυτούς τους πολιτικούς που είναι…. ενάντια στο φτωχό λαό.
Η ΝΔ θα πάθει σπασμούς βέβαια με αυτήν την απλοϊκή αλλά παμπόνηρη στρατηγική του Τσίπρα.
Πριν προκηρύξει τις εκλογές θα διατυμπανιζει σε όλους τους τόνους ότι τα έχει κάνει όλα τόσο καλά στην οικονομία, ώστε…. τον επόμενο χρόνο θα βγαίναμε στις αγορές!! Μετά τις εκλογές θα λέει στο λαό «καλά να πάθετε» γιατί φέρατε πάλι την αντιλαϊκή δεξιά -η οποία θα αναγκασθεί να υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο !
Αυτή η απλοϊκή αλλά και κουτοπόνηρη στρατηγική είναι ένα πακέτο από υποκρισία και παχιά λόγια που πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να φύγει απο την κυβέρνηση αλλά συγχρόνως να παραμείνει στην πολιτική σκηνή.
Αυτός ο πολιτικάντης που τον ευνόησε τόσο πολύ η τύχη και οι συγκυρίες δεν νιώθει καμία υποχρέωση προς την πατρίδα του. Τον ενδιαφέρει μόνο η δική του πολιτική τύχη και ο εαυτούλης του. Άλλωστε όποτε ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος όχι μόνο δεν στέκεται προσοχή, όπως όλοι οι άλλοι παριστάμενοι, αλλά αντίθετα στέκεται επιδεικτικά με ανοιγμένα ποδια και τα χέρια στα αχαμνά του. Απόλυτη ένδειξη περιφρόνησης για το έθνος και το σύμβολό του. Εάν αυτό το έκανε ενας αμερικανός ή ενας ισραηλινός επίσημος, την άλλη μέρα θα είχε πάει στο σπίτι του, αν όχι στη φυλακή. Αλλά αυτή φαίνεται να είναι η επίσημη άποψη της σημερινής κυβέρνησης, εφ’ όσον ένας υπουργός της ισχυρίζεται ότι το σύμβολο-σημαία μπορεί να καίγεται από οποιονδήποτε, χωρίς καμία τιμωρία.
Αυτός ο φέρελπις νέος που πρωθυπουργεύει, έχει τις απόψεις του για την παγκοσμιοποίηση που υπηρετεί. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αν η παγκοσμιοποίηση δεν στηριχθεί σε ηθικούς κανόνες, θα μετεξελιχθεί στον φρικτότερο φασισμό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και αυτήν την ώρα το παιχνίδι παίζεται χωρίς κανόνες ή μάλλον με κανόνες φασισμού και μάλιστα από τους πιο άγριους.
Με όλα αυτά τι διακυβεύεται στην Ελλάδα;
Να μην μπορεί κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμα και αν βγει πρώτο κόμμα.
Πολύ δύσκολα θα θελήσει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης μιας χώρας που ακόμα και τα απομεινάρια της περιουσίας της τα «έκαψε» εντελώς η τελευταία κυβέρνηση.
Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει οικουμενική κυβέρνηση που θα χρειάζεται ο τόπος αυτήν την ώρα της τελικής κρίσης, διότι ο Τσίπρας θα την σαμποτάρει με την δικαιολογία ότι δεν τον στήριξαν και αυτοί όταν το χρειαζόταν.
Ακόμα και αν μπορέσουν δύο ή τρία κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα είναι αδύνατον να πιάσουν τους στόχους των δανειστών για 3,5% πλεόνοσμα, που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα. Πρέπει να σκεφτούμε ότι τα ταμεία δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, οπότε ο καθένας καταλαβαίνει τι μπορεί να συμβεί εκείνη την κρίσιμη ώρα.
Σαν συνέπεια θα επέλθει χάος και αναστάτωση, που όμοιά της δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι που θα επικαλεσθεί για να προκηρύξει εκλογές
Το πιο πιθανό σενάριο

Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα έντασης με τους δανειστές, οι οποίοι θα πάψουν να τον στηρίζουν. Δεν χρειάζεται άλλωστε να κάνει και πολλά. Με το που θα δώσει μέρος του πλεονάσματος στον λαό, θα εξοργίσει τους δανειστές οι οποίοι θα παρουσιάσουν τέτοια αντίμετρα που θα τον..εξαναγκάσουν να παραιτηθεί.
Αλλά και αν δεν τον ρίξουν με τα αντίμετρα, πάλι θα καυχιέται ότι τα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για ένα ακόμα διάστημα μέχρι να επέλθει το αδιέξοδο.
Δεύτερη πιθανότητα θα είναι να βρει «πάτημα» με την αντιπολίτευση ώστε να τους ρίξει την ευθύνη.
Όλοι γνωρίζουν πλέον πως αυτή η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να πάρει τόσο αντιλαϊκά μέτρα που δεν θα τα σηκώσει ο τόπος.
Σε όλη αυτήν την αναμπουμπούλα που θα έχει δημιουργηθεί, ο Τσίπρας και η παρέα του θα τρίβουν τα χέρια τους που πέταξαν με ιδανικό τρόπο την καυτή πατάτα στα χέρια των αντιπάλων τους. Ένα είναι βέβαιο για το πολιτικό μας σύστημα, ότι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό της πολιτικής αντιπαράθεσης, κανένας δεν θα σκέφτεται την πατρίδα.
Εύχομαι να μην υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο αλλά, δυστυχώς, δεν το βλέπω πιθανό να αποφευχθεί.
Βεβαίως υπάρχει μια ελπίδα που έρχεται από τους Έλληνες της Αμερικής που πιστεύουν ότι ο Τραμπ τελικά θα βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αν και με ποιο τρόπο, κανένας ακόμα δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα.


*Ανδρέας Ε. Γεωργιάδης, Κοινωνιολόγος 
Πηγή: ithesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.