Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ!

Μια «χαμένη» ελληνική αρχαία πόλη, ηλικίας περίπου 2.500 ετών, ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων από τα πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. 
Μια άγνωστη αρχαία πόλη της Ελλάδας του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ. ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ κοντά στον Βλοχό Καρδίτσας.
Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα ίχνη της χαμένης πόλης είναι γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός «Independent».
Ήταν ήδη γνωστή η ύπαρξη αρχαίων ερειπίων που βρίσκονταν στην επιφάνεια της γης, όμως ουδείς είχε προβεί σε επίσημη καταγραφή τους (πόσω μάλλον σε ανασκαφές στο σημείο). 
Οι αεροφωτογραφίες που έλαβαν οι αρχαιολόγοι τον Σεπτέμβριο δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. Σε αυτές διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες.
Στις αεροφωτογραφίες φαίνονται τα τείχη της αρχαίας πόλης

Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Μαζί με έναν συνάδελφό μου περάσαμε από την τοποθεσία αυτή, ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ, και συνειδητοποιήσαμε πως εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τον λόφο αυτό όπου εντοπίσαμε τα αρχαία παραμένει μυστήριο». 
Κοντινή αεροφωτογραφία δείχνει καθαρά τα τείχη 
και τους πύργους του αρχαίου οικισμού

Η ομάδα, μάλιστα, πιστεύει ότι θα αποφύγει να προβεί σε ανασκαφές με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά ελπίζει ότι με τη χρήση ειδικού «ραντάρ διείσδυσης εδάφους», όπως λέγεται, θα μπορέσει να ανιχνεύσει πού βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα και επομένως να μη διαταράξει το φυσικό τοπίο. 
Κάτοψη της αρχαιολογικής περιοχής

Τον Σεπτέμβριο, η αρχαιολογική ομάδα πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή, οι οποίες διήρκεσαν δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά τους μπόρεσαν να συγκεντρώσουν δείγματα κεραμικής και νομίσματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Τμήμα κεραμικής που ανακαλύφθηκε στο σημείο

Ο κ. Ρόνλαντ τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλείφθηκε πιθανότατα μετά τη ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα. 
«Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει κατά το παρελθόν πως η δυτική Θεσσαλία ήταν "στάσιμη" κατά την αρχαιότητα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει πως στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν» λέει.

Το δημοσίευμα του «Independent»:

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.