Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΣΑΣ!

Related image
Η βελτίωση της απόδοσης του τζακιού αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και χρημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, καθότι αυξημένη αποδοτικότητα σημαίνει ότι χρειάζεται μικρότερη ποσότητα καύσιμου υλικού για την αποτελεσματική παραγωγή θερμότητας.
Η υψηλή απόδοση κατά την παραγωγή θερμότητας από το τζάκι, σχετίζεται συνήθως με την απελευθέρωση λιγότερων ατμοσφαιρικών ρύπων –γεγονός που συμβάλει τόσο στην προσωπική σας υγεία όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεδομένης της πολύπλευρης λοιπόν σημαντικότητας της, θα πρέπει να φροντίζουμε να πετυχαίνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες αποδόσεις κατά τη χρήση του τζακιού μας .
Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοτικότητα του τζακιού μου; Πώς μπορώ να την αυξήσω;

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση στο τζάκι.

Ο τύπος του τζακιού
Tα ενεργειακά τζάκια έχουν πάντα υψηλότερες αποδόσεις που μπορούν να αγγίξουν και το 85% κατά περίπτωση, σε σχέση με τα συμβατικά τζάκια ανοιχτού τύπου των οποίων η απόδοση δύσκολα ξεπερνάει το 30%.

Η φύση – ποιότητα της κατασκευής του τζακιού
Η κατασκευή και τοποθέτηση του τζακιού θα πρέπει να γίνει κατόπιν προσεχτικής εργονομικής- και όχι μόνο- μελέτης, ειδικά στοχευμένης για τον εκάστοτε χώρο στον οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί το τζάκι. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση, επαγγελματισμό και σωστό σχεδιασμό.

Το είδος και η ποιότητα του υλικού καύσης
Υπάρχουν πολλών τύπων καυσόξυλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία αναλύονται εκτενώς σε άλλο άρθρο μας. Ωστόσο κοινός παρονομαστής όλων θα πρέπει να είναι ο μικρός βαθμός περιεχόμενης υγρασίας. Όσο πιο ξερά… τόσο πιο καλά.

Ο τρόπος τοποθέτησης των καυσόξυλων εντός της εστίας

Η ποιότητα της πόρτας του τζακιού
Θα πρέπει να προσδίδει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στεγανότητα—ούτως ώστε να επιτυγχάνεται σωστή απομόνωση του αέρα.

Η σωστή συντήρηση και καθαρισμός του τζακιού
Τυχόν υπολείμματα αιθάλης, καθώς και πλήθος άλλων παραγόντων που αφορούν την κακή συντήρηση του τζακιού, επιφέρουν δραματικές μειώσεις στην απόδοση του.
Μικρά Μυστικά για να επιτύχετε υψηλότερες αποδόσεις ανεξάρτητα από τον τύπο τζακιού που διαθέτετε!

Μειώστε το ποσό της θερμότητας που χάνεται δια μέσω της καμινάδας όταν δεν υπάρχει καύση φωτιάς: Πώς;
Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να εγκαταστήσετε φύλλα τζαμιού μπροστά από το τζάκι σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το τζάκι σας σφραγίζεται όταν δεν είναι σε χρήση, εξασφαλίζοντας ότι δε θα υπάρξει διαρροή της εσωτερικής θερμότητας μέσω της καμινάδας στο εξωτερικό περιβάλλον. Η τοποθέτηση όμως τζαμιού βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης και άμεσα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τζακιού, καθότι το τζάμι ως υλικό βοηθάει στην σωστή διανομή και κατανομή της θερμότητας στον χώρο σας. Αντίστοιχα αυξημένες αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν με την εγκατάσταση μεταλλικών θυρών-έναντι τζαμιών- ωστόσο όμως αυτό μειονεκτεί κατά πολύ σε θέματα αισθητικής.
Κρατήστε ελαφρώς ανοιχτό το κοντινότερο στο τζάκι παράθυρο του σπιτιού σας: Διατηρώντας το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό σημαίνει ότι το τζάκι θα αντλήσει ψυχρό αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον απευθείας στην περίπτωση που τον χρειαστεί-αντί να αρέσκεται στην κατάρτιση του ήδη θερμού αέρος και στην απώλεια σημαντικών ποσών θερμότητας μεσώ της καμινάδας.
Μια ακόμη καλύτερη κίνηση προς την κατεύθυνση βελτίωσης της απόδοσης του τζακιού, είναι η τοποθέτηση κάποιας «εισόδου» -ειδικής εισαγωγής- δίπλα στη φωτιά. Κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντλείται αέρας απευθείας, γεγονός που διασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο τζάκι, κρατώντας το ζεστό αέρα και της ροή κίνησης του θερμού αέρα εντός της οικίας.

Χρήση Ηλεκτρικών Ανεμιστήρων
Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να αγορασθούν και να εγκατασταθούν με τη μορφή σχάρας ή φυσητήρων-σωλήνων θέρμανσης και οι οποίοι θα ωθούν το θερμό αέρα εντός της οικίας και θα μειώνουν το ποσό της θερμότητας που διαχέεται-χάνεται εκτός της οικίας δια μέσω της καμινάδας.

Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας καυσόξυλα: Επιλέξτε το κατάλληλο είδος και μέγεθος ανάλογα με τον τύπο της εστίας σας και να θυμάστε πάντα ότι όσο πιο ξερά τόσο πιο καλά!

Τοποθετήστε σωστά τα καυσόξυλα εντός της εστίας: Το μυστικό στην επιτυχία της καλής φωτιάς είναι ότι τα καυσόξυλα δεν πρέπει να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους. Αντί αυτού πρέπει να είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολη κυκλοφορία του αέρα ανάμεσά τους και έτσι να τροφοδοτείται το σύστημα με το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.

Σωστή συντήρηση – καθαρισμός του τζακιού σας
O καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από ειδικούς ούτως ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο της σωστής λειτουργίας και αποδοτικότητάς του.

Πηγή: www.in-tzaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.