Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΡΕΣΑΡΕΤΑΙ!

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ

Όταν το σώμα στρεσάρεται
Όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αυτό που ονομάζεται στρες. Μάλιστα, όταν η πίεση αυτή διαρκεί πολύ ή οφείλεται σε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, μπορεί να μας στοιχίσει όχι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά. Πότε, όμως, έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας;
Με ποιον τρόπο το σώμα μας μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου; 

1 
 Πονοκέφαλος 
Γιατί στο τέλος μιας κουραστικής και πιεστικής ημέρας πονάει το κεφάλι μας; Επειδή το άγχος αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντα για την εκδήλωση κεφαλαλγίας, ιδιαίτερα κεφαλαλγίας τάσης, καθώς αυξάνει την ένταση των μυών στο πάνω μέρος της πλάτης, του αυχένα και του κεφαλιού. 

2 
 Δόντια 
Το τρίξιμο των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας είναι συχνά ένα από τα σημάδια ότι το άγχος μάς έχει καταβάλει. Μάλιστα, στη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων εκδηλώνονται συχνότερα πόνοι στο στόμα, τις σιαγόνες και την κροταφογναθική άρθρωση, καθώς και εξάρσεις έρπη τύπου 1 και ξηροστομία. 

3 
 Μυοσκελετικό σύστηµα 
Όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες έντονης πίεσης, ο εγκέφαλος στέλνει «μηνύματα» στο σώμα μας προκειμένου αυτό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, με αποτέλεσμα οι μύες να συσπώνται. Μάλιστα, η σύσπασή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μυοσκελετικά προβλήματα, για παράδειγμα πόνο στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η ινομυαλγία. 

4 
 Καρδιά 
Οι αγχωμένοι, ανταγωνιστικοί, επιθετικοί και ανυπόμονοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς το στρες συνοδεύεται από έκκριση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν μεταξύ άλλων ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το άγχος της καθημερινής ζωής φαίνεται να αυξάνει και τις συγκεντρώσεις χοληστερίνης στο αίμα. 

5 
 Πνεύµονες
Το στρες μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή μας ή να προκαλέσει αύξηση του ρυθμού των αναπνοών, η οποία με τη σειρά της είναι πιθανό να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Ας θυμηθούμε μόνο πόσες φορές έχουμε παρακολουθήσει στις τηλεοπτικές μας οθόνες -συνήθως σε κοντινό πλάνο- τον ήρωα κάτω από έντονη πίεση να ιδρώνει, το στέρνο του να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα και τις ανάσες του να γίνονται κοφτές και γρήγορες. 

6 
 Άµυνα 
Υπάρχει μια περίεργη σχέση ανάμεσα στο στρες και την άμυνα του οργανισμού μας. Μπορεί το λίγο να μας κινητοποιεί και να το θέλουμε, το πολύ όμως καταστέλλει την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων (τα «αμυντικά» κύτταρα του οργανισμού μας), εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας κορτιζόλης στο κυκλοφορικό. Έτσι, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητά μας να πολεμάμε βακτήρια και ιούς, καθώς και ο χρόνος ανάρρωσής μας, αν τελικά αρρωστήσουμε. 

7 
 Δέρµα 
Το στρες «καθρεφτίζεται» στο πρόσωπό μας και κυρίως στο δέρμα μας, προκαλώντας ξηρότητα και λεπτές γραμμές. Επιπλέον, η λεύκη και η κνίδωση έχουν σχετιστεί με αυτό, ενώ φαίνεται να επιδεινώνει προβλήματα όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Όσο για τα λαμπερά μαλλιά και τα δυνατά νύχια, αυτά δεν ανήκουν στις προτεραιότητες ενός οργανισμού που βρίσκεται υπό πίεση. Ας μην ξεχνάμε δε ότι το χρόνιο στρες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αλωπεκίασης. 

8 
 Κοιλιά 
Η αυξημένη έκκριση κορτιζόλης που προκαλεί ένας στρεσογόνος παράγοντας επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας, επιβραδύνοντάς τον. Έτσι, αν θέλουμε να χάσουμε μερικά παραπανίσια κιλά, καλό είναι να αποβάλουμε όσο γίνεται το στρες από την καθημερινότητά μας, γιατί συμβάλλει στη συσσώρευση περιττών κιλών, ευνοώντας μάλιστα τη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. 

9 
 Στοµάχι & έντερο 
Το στομάχι µας μαζί με τις τροφές «χωνεύει» και τις ανησυχίες μας, γι’ αυτό και συχνά το στρες εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η ναυτία, οι εμετοί, οι αλλαγές στην πέψη και οι καούρες. Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρίτιδα, το έλκος και η δυσπεψία, αλλά και να επηρεάσει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας διάρροια ή δυσκοιλιότητα. 

10 
 Γονιµότητα 
Το ότι το στρες προκαλεί στειρότητα είναι μύθος. Αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι ότι όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε περιόδους χαλάρωσης, όπως π.χ. οι γιορτές. Γιατί; Οι αγχώδεις γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα διαταραχές ή διακοπή της εμμήνου ρύσεως και κατ’ επέκταση προβλήματα σύλληψης. Επιπλέον, η υπερπαραγωγή προλακτίνης, που παρατηρείται σε περιόδους στρες, αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία, οδηγώντας σε μια μορφή υπογονιμότητας, η οποία όμως είναι αναστρέψιμη. 

11 
 Στυτική ικανότητα 
Ούτε το «ισχυρό» φύλο μένει ανεπηρέαστο από το καθημερινό στρες, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματός τους. Μάλιστα, αν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, τότε μπορεί να διαταραχθούν ακόμα και τα επίπεδα τεστοστερόνης και η παραγωγή σπερματοζωαρίων, με συνέπεια την υπογονιμότητα. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.

Πηγή:http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.