Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Η.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

Γ. Η. Παπαηλιού:
Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι πολυπαραγοντική, πολύμορφη, πολυεπίπεδη
Ο τρόπος νομοθέτησης αιτιολογείται και συνδέεται με την ταχύτητα της εξέλιξης της σύγχρονης πραγματικότητας
Πρέπει να υπάρξει ομογενοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κωδικοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού … περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», ενώπιον των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής (22.2.2017), ο βουλευτής Γ. Η. Παπαηλιού, ανέφερε :
Το νήμα που συνδέει τις διατάξεις-ρυθμίσεις (των δεύτερης και τρίτης ενοτήτων) του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ο κοινός σκοπός που αυτές υπηρετούν. Και αυτός είναι, αφενός η διευθέτηση θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η δημόσια διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις της, συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και αφετέρου η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Επομένως, τα όσα ισχυρίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης περί έλλειψης αρχής που διέπει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είναι ακριβή. Αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης ουσιαστικής αντιπολίτευσης εκ μέρους κυρίως της ΝΔ, αφού σε πολλά θέματα συμφωνεί ή αναγκάζεται να συμφωνήσει και εν τέλει διαφωνεί, με αοριστίες, γενικότητες αλλά και με επιχειρηματολογία που χαρακτηρίζεται από ιδεολογικά-ταξικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον αποσκοπούν στην υποβάθμιση και απαξίωση κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο των σύγχρονων δεδομένων, της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, ως συνέπεια πολιτικών δεκαετιών, της μνημονιακής μέγγενης, η πραγματικότητα είναι πολυπαραγοντική, πολύμορφη, πολυεπίπεδη. Χρειάζεται αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων σε λεπτομέρειες και με ταχύτητα που δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με επί μέρους νομοσχέδια, ένα για κάθε ζήτημα.
Είναι προφανές, ότι ορισμένες φορές ο συγκεκριμένος τρόπος νομοθέτησης, που αιτιολογείται και συνδέεται με την ταχύτητα της εξέλιξης της σύγχρονης πραγματικότητας δεν είναι απολύτως συμβατός με τον κανονισμό της Βουλής. Επομένως, χρειάζεται το άνοιγμα διαλόγου, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής που να συνάδουν με τις ανάγκες κάλυψης της σύγχρονης πραγματικότητας.
Όμως ταυτόχρονα χρειάζεται και ιδιαίτερη μέριμνα, προκειμένου να υπάρξει ομογενοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και, μετά την ψήφισή τους, κωδικοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων. Και αυτό ώστε και η δημόσια διοίκηση που καλείται να τις εφαρμόσει και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται σ΄ αυτές να αποκτήσουν ένα σημείο, κατά το δυνατόν, σταθερής και ολοκληρωμένης νομοθετικής αναφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.