Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 6,6 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ!

Βράδυ 24ης Φεβρουαρίου 1981. Στην Αθήνα επικρατεί κρύο, αλλά όλα κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι βλέπουν στην ΕΡΤ το «Φως του Αυγερινού». Ώσπου λίγο πριν τις 11, ένας υπόκωφος θόρυβος τρομάζει την πόλη και τη γη συγκλονίζει για περίπου 10 δευτερόλεπτα μια ισχυρή σεισμική δόνηση.
Επίκεντρο είναι οι Αλκυονίδες Νήσοι στον Κορινθιακό Κόλπο. Το μέγεθος του σεισμού 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε κτήρια και πανικό στον κόσμο, ο οποίος διανυκτερεύει σε αυτοκίνητα, πάρκα ή ακόμη και στις νησίδες κεντρικών λεωφόρων. Τον πανικό επέτεινε αρχικά η διακοπή ρεύματος που ακολούθησε της δόνησης και η οποία «νέκρωσε» ακόμη και τη Βουλή, στην οποία γινόταν συνεδρίαση.
20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 22.500 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 60.000 υπέστησαν μεγάλες ή μικρότερες ζημιές.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην Περαχώρα (τα περισσότερα κτίρια βγήκαν ακατάλληλα, ενώ τρύπησε ακόμα και το υδραγωγείο), στην Κινέττα (όπου κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας), στα Μέγαρα (όπου έφυγε από τη ζωή και η σύζυγος του δημάρχου), στο Λουτράκι, στην Κόρινθο, στο Βραχάτι Κορινθίας, (από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας), στο Κιάτο και στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Εκείνο το βράδυ ήταν που μπήκαν στη ζωή μας το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο καθηγητής Βαρώτσος και το ΒΑΝ, αλλά και ο πανικός για ένα νέο μεγάλο σεισμό που θα γινόταν σύντομα και θα ισοπέδωνε, τάχα, την Αθήνα. Ο (πραγματικά) καταστροφικός σεισμός ήρθε 18 χρόνια αργότερα, αλλά ήταν αναπάντεχος, αφού το επίκεντρό του ήταν η Πάρνηθα...


Πηγή: http://salamina-press.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.