Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΕΡΓΟ ''ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ'' ΤΟΥ ΜΠΡΑΙΑΝ ΦΡΙΕΛ, ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ''ΕΚΦΡΑΣΗ'', ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • ''Όταν μαθαίνεις να βλέπεις, δεν είναι σαν να μαθαίνεις μια καινούργια γλώσσα. Είναι σαν να μαθαίνεις να μιλάς για πρώτη φορά''! Ντενί Ντιτερό (Γάλλος Φιλόσοφος)
Από αριστερά: Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου (Κυρία Ράις), Μαρία Βλάσση (Μόλλυ Σουήνη), Σάκης Φαρμάκης (Φρανκ Σουήνη)

Η Λέσχη Φίλων Θεάτρου ''Έκφραση'' τόλμησε να παρουσιάσει ένα έργο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να το παρακολουθήσεις και για να συγκλονιστείς ταυτόχρονα, από το περιεχόμενο των μονολόγων. 
Ένα έργο στο οποίο ο συγγραφέας του αποδίδει τις σκέψεις και τα συναισθήματα τριών προσώπων, της Μόλλυ Σουήνη, του συζύγου της Φρανκ Σουήνη και της γιατρού Κυρία Ράις, πριν την εγχείριση ώστε η Μόλλυ να αποκτήσει την όρασή της, αλλά και μετά απ΄αυτήν. Τρία πρόσωπα, τρεις υπαρξιακές διαδρομές, τρεις παράλληλοι μονόδρομοι, ένα κείμενο βαθιά ποιητικό και συνάμα ρεαλιστικό, με τη σοβαρότητα και το λεπτό χιούμορ να εναλλάσσονται. 
Όπως ο σκηνοθέτης κ. Αγαμέμνων Χαρίτων γράφει, στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την παράσταση, το έργο, που επιλέχτηκε για να παρουσιαστεί, είναι αριστουργηματικό, ιδιαίτερο, πρωτότυπο, πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, τρυφερά σπαρακτικό, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού.
Ο συγγραφέας του έργου, Ιρλανδός Μπράιαν Φρίελ, στηριζόμενος σε ιατρικές μελέτες, πλάθει τον συγκινητικό μύθο της τυφλής Μόλλυ, με επιστημονική ευσυνειδησία και ανθρώπινη αυαισθησία. 
Η Μόλλυ, χωρίς να είναι δική της επιλογή και έχοντας πολλές επιφυλάξεις, απορίες και ερωτηματικά, ενθαρρυμένη κυρίως από τον σύζυγό της και τη γιατρό της, προσπαθεί με εγχειρίσεις να ανακτήσει τη χαμένη της όραση και να κατανοήσει τον καινούργιο άγνωστο γι΄αυτήν κόσμο, που προβάλλει μπροστά της, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τις όποιες σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες στη ζωή της, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στον οικείο γι΄αυτήν κόσμο της τυφλότητάς της. 
Οι θεατές του έργου, συνοδοιπόροι του περάσματος της Μόλλυ, από το σκοτάδι στο φως και ξανά στο σκοτάδι, μετά την αναχώρησή τους από την αίθουσα, δεν θα πάψουν να αναρωτιούνται τι είναι καλύτερο να βιώνεις, σε ανάλογες καταστάσεις, δίνοντας τη δική τους υποκειμενική και αυστηρά προσωπική απάντηση.  
Τα πρόσωπα του έργου που πρωταγωνιστούν, η κα Μαρία Βλάσση (Μόλλυ Σουήνη), ο κ. Σάκης Φαρμάκης (Φρανκ Σουήνη) και η κα Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου (Κυρία Ράις), ερμηνεύουν καταπληκτικά τους ρόλους τους και εντυπωσιάζουν με τη ροή του λόγου τους αλλά και τις δεξιότητές τους να θυμούνται και να μονολογούν, αλάνθαστα, για ένα σχεδόν τρίωρο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και σε όλους τους συντελεστές του έργου. 
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Αγαμέμνων Χαρίτων, Σκηνικά-Κοστούμια: Αγαμέμνων Χαρίτων, Φωτισμοί: Μάνθος Βαρδαλάκος, Φροντιστήριο: Λένα Αλεβίζου, Τάκης Πανόπουλος, Φωτογραφίες: Μίλτος Παπαδημητρόπουλος.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται. Αίθουσα: ''Μιλτιάδη Τσαμαλή'', Αιγαίου και Λεωνίδα 2, Λουτράκι. Τηλ: 27440-22351, 6977-091017, 6948-570772, 6932-239880, 6937-384404.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.