Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΓΟΙ!

Γράφει ο Mr.Mystirius


Η ιστορία των τριών Μάγων, που προσκύνησαν το νεογέννητο Χριστό, ακολουθώντας το άστρο της Βηθλεέμ, ξανάρθε στην επιφάνεια με ένα αρχαίο έγγραφο, η δημιουργία του οποίου χρονολογείται στις αρχές του 8ου αιώνα. Βρισκόταν στην κατοχή του Βατικανού τα τελευταία 250 χρόνια, κάτι που φυλασσόταν ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς ανατρέπει τα όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Το έγγραφο φέρει τον τίτλο «Η Αποκάλυψη των Μάγων» και είναι γραμμένο στην αρχαία συριακή διάλεκτο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καθηγητή θρησκευτικών σπουδών και ειδικού ερευνητή του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Μπρεντ Λαντάου, από το αρχαίο έγγραφο προκύπτουν νέα στοιχεία, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι Μάγοι δεν ήταν μάγοι αλλά βασιλείς ιεροφάντες με πολύ καλές γνώσεις αστρονομίας, ενώ δεν προέρχονταν και οι τρεις από την Περσία. Ο Μελχιόρ ‒αναπαρίσταται συνήθως με σχιστά μάτια‒ καταγόταν από την αρχαία ημι-μυθική χώρα του Σιρ, που εικάζεται ότι βρισκόταν στη θέση της αρχαίας Κίνας. Ο Γκασπάρ από τη Βορσίππη της Βαβυλώνας, όπου ζούσαν οι Μάγοι πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Βηθλεέμ. Τέλος, ο Βαλτάσαρ, ο πιο μελαψός, αναφέρεται ότι κατάγονταν από τη χώρα του Σαβά στην Αφρική.
Οι μέχρι πρότινος γνωστές πληροφορίες για τη νύχτα των Χριστουγέννων προέρχονται από τους Ευαγγελιστές. Ο Ιωάννης είναι ο λιγότερο σαφής, εφόσον ξεκινά με το «Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος», αποδίδοντας το περιεχόμενο σε μεταφυσικό παράγοντα. Ο Μάρκος, με το πρώτο χρονολογικά Ευαγγέλιο, παρακάμπτει τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ιησού, ξεκινώντας κατευθείαν την αφήγησή του από τη βάφτισή του στον Ιορδάνη. Ο Λουκάς, πάλι, δεν αναφέρει πουθενά τους Μάγους. Η μόνη αναφορά βρίσκεται στο Ματθαίο: «Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας, εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα» (Ματθ. 2:1). Ο Ευαγγελιστής, λοιπόν, λέει «μάγοι» κι όχι «τρεις Μάγοι».
Ο μύθος που θέλει τους Μάγους να ήταν τέσσερις επιβεβαιώνεται. Οι Μάγοι δεν ήταν τρεις αλλά περισσότεροι. Εικάζεται, μάλιστα, πως ο αριθμός τρία προέκυψε από τον αριθμό των δώρων που πρόσφεραν στο Θείο βρέφος. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Μελχιόρ πρόσφερε στο Χριστό χρυσό, ένα δώρο για βασιλείς. Με αυτή την προσφορά ήθελαν να δείξουν ότι τιμούν ένα βασιλιά. Αναφορές υπάρχουν και για το κουτί, το οποίο περιείχε 28 πλακίδια διαφόρων σχημάτων με περίτεχνα σχέδια, μήκους 7 και πλάτους 5 εκατοστών περίπου. Ο νεαρός Γκασπάρ πρόσφερε λιβάνι, ένα πολύτιμο υλικό που χρησιμοποιούνταν και τότε ως θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές. Έτσι, οι Μάγοι συμβόλιζαν τη θεϊκή φύση του Χριστού. Το λιβάνι είναι ρητίνη από το δέντρο Boswellia Serrata. Ο μελαψός Βαλτάσαρ προσέφερε σμύρνα, που χρησιμοποιούνταν στην ιατρική αλλά και κατά τη διάρκεια της ταφής των νεκρών. Με τη σμύρνα οι Μάγοι προοικονόμησαν τη θυσία που θα έκανε ο Χριστός για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η σμύρνα είναι ρητίνη από το φυτό μύρα. Τα δύο τελευταία δώρα βρίσκονταν σε κουτιά, που περιείχαν από τριάντα περίπου σφαιρίδια το καθένα σε μέγεθος ελιάς.
Ποιος ήταν, όμως, ο τέταρτος Μάγος; Ο Αρταβάν, ο οποίος αδυνατούσε να διακρίνει τα σχήματα και τις σχηματιζόμενες μορφές στον ουρανό. Κατέγραφε, ωστόσο, σχολαστικά τις μετρήσεις, αλλά από το πάθος του να συγκρατήσει στη μνήμη τις σχετικές θέσεις των άστρων από νύχτα σε νύχτα παρασυρόταν σε μία ματαιόδοξη ικανοποίηση για την ίδια την καταγραφή, αποτυγχάνοντας να αξιολογήσει τις επιρροές και τις αλληλεξαρτήσεις τους στο σύνολό τους.
Είχε ανάγκη, λοιπόν, τη συμβουλή ενός πιο έμπειρου και πιο ικανού αστρονόμου. Συνήθως ρωτούσε το Μελχιόρ. Θέλοντας να εντοπίσει τις διαφορές στις θέσεις των άστρων από άλλο σημείο παρατήρησης, ταξίδευε με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. Φτάνοντας, όμως, στη Βορσίππη, ο υπηρέτης του Μελχιόρ, που είχε μείνει για να τον ενημερώσει, του είπε ότι οι σοφοί είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τρεις μέρες. Ταξίδευε, λοιπόν, μέρα και νύχτα, για να καλύψει την απόσταση που τους χώριζε.
Στο μέσον της ερήμου συνάντησε έναν άνθρωπο, πεσμένο καταγής, με τα χείλη άσπρα από τη δίψα, που καιγόταν στον πυρετό. Ο Αρταβάν τον μετέφερε με την καμήλα του σε μία όαση και έμεινε μαζί του μέχρι να συνέλθει. Ο Μελχισεδέκ, το όνομα του ανθρώπου, συνήλθε μετά από δύο μέρες και συμφώνησε να τον συνοδέψει στο υπόλοιπο του ταξιδιού. Κατευθυνόταν προς τη χώρα των Ιουδαίων.
Δυστυχώς ο Αρταβάν δεν πρόλαβε να προσκυνήσει το Θείο βρέφος όπως οι άλλοι τρεις Μάγοι, γιατί η Αγία Οικογένεια είχε ήδη καταφύγει στην Αίγυπτο. Στη Βηθλεέμ, καθώς και σε όλη τη χώρα, είχε πλέον ξεκινήσει η σφαγή των νηπίων, την οποία ο Αρταβάν παρακολουθούσε συγκλονισμένος. Έτσι, άρχισε να μοιράζει τα ρουμπίνια, το τέταρτο δώρο για το Χριστό, προκειμένου να δωροδοκήσει Ρωμαίους στρατιώτες και να σώσει κάποια παιδιά από βέβαιη σφαγή. Λέγεται ότι μεταξύ αυτών που σώθηκαν ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Ενώ οι τρεις Μάγοι επέστρεψαν, ο Αρταβάν θεώρησε ότι έπρεπε να θεραπεύσει ασθενείς βάσει των γνώσεών του σε σχέση με τις παθήσεις του ανθρώπινου σώματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Εξαγόραζε φυλακισμένους και ανακούφιζε τους φτωχούς με το θησαυρό του. Προσπαθούσε έτσι να αναπληρώσει το κενό της καθυστέρησής του, εξαιτίας της οποίας δεν είχε δει τον Ιησού, μετατρέποντας τελικά την απουσία του σε σκοπό ζωής.
Λέγεται πως στην τελευταία του προσπάθεια κατάφερε να συναντήσει τον Ιησού. Μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι προς τα Ιεροσόλυμα, γιατί δεν ήταν πια νέος, έφτασε την ημέρα της Σταύρωσης. Ο Αρταβάν αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό, για να ρωτήσει για το βασιλιά των Ιουδαίων. Είχαν ακόμα περισσέψει ρουμπίνια και ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε, για άλλη μία φορά, να εξαγοράσει τους Ρωμαίους. Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε, πέφτοντας μπροστά στο Σταυρό με το που αντίκρισε το Χριστό. Έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, είδε ένα εκτυφλωτικό φως και άκουσε μία φωνή να λέει: «Είσαι ο Αρταβάν και σε αγαπώ».

Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος!
Mr.Mystirius

Πηγή: http://city-mag.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.