Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ!





Tης Ελένης Κριτσιδήμα.



Χριστούγεννα, λοιπόν! Στολίδια, λαμπιόνια, χαμόγελα, αγκαλιές, δώρα και φαΐ… πολύ φαΐ! Οι σκοτούρες μπαίνουν στο πίσω μέρος του μυαλού και η καθημερινότητα αλλάζει, γίνεται πιο ξέγνοιαστη.

Όχι για όλους μας όμως. Έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και το μικρόκοσμο του καθενός μας βρίσκονται άνθρωποι που στερούνται τα βασικά αγαθά. Οικογένειες στις οποίες η περίοδος των Χριστουγέννων δε διαφέρει από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Παιδιά που ελπίζουν και φέτος να τα επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν τα κατάφερε… όχι γιατί δεν άξιζαν το δώρο του αλλά επειδή πήγε σε άλλα με μεγαλύτερες ανάγκες. Έτσι πιστεύουν, γιατί έτσι τους είπαν οι γονείς τους που λυγούν να τους αποκαλύψουν την αλήθεια για την άθλια, οικονομική κατάστασή τους.

Αυτές τις μέρες (και καλό θα ήταν κι όλες τις υπόλοιπες του χρόνου) κάντε πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων. Δείξτε την αγάπη και την αλληλεγγύη σας, βοηθώντας όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.
Αγοράστε στο δικό σας παιδί ένα οικονομικότερο παιχνίδι, από αυτό που αρχικά είχατε σκεφτεί και με τη διαφορά δωρίστε ένα ακόμα σε κάποιο που ίσως δεν ένιωσε ποτέ τη λαχτάρα του ξετυλίγματος…
Κάνοντας βόλτα στις στολισμένες βιτρίνες, μην παραλείψετε να αγοράσετε μια ζακέτα, μια κουβέρτα για κάποιον που το βράδυ κοιμάται στους δρόμους και σκεπάζεται με χαρτόκουτα.
Την ώρα που γυρνάτε στους διαδρόμους των supermarkets ψωνίζοντας τα εδέσματα για το εορταστικό τραπέζι, μην παραλείψετε να πάρετε μερικά τρόφιμα για εκείνους που μετρούν τη σταγόνα του λαδιού.
Ξέρω και σας προφταίνω. Δεν είστε πλούσιοι. Είστε όμως πλουσιότεροι από αυτούς. Έχετε την ασφάλεια του σπιτιού σας κι έναν μισθό. Ξέρω, ξέρω! Ο Τσίπρας μας φορολογεί μανιωδώς. Τρέχουν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις. Ωστόσο, τρέχει μαζί τους και η ζωή, αυτή για την οποία παλεύουμε όλοι να γεμίζουμε με ευτυχισμένες στιγμές. Η ευτυχία μας όμως εξαρτάται πάντα από τους γύρω μας… και των άλλων από εμάς!
Οπότε μη το πολυσκεφτείτε! Όλοι αξίζουν να κοιμηθούν τη νύχτα των Χριστουγέννων, με τη σκέψη πως κάποιος τους νοιάστηκε και φρόντισε γι’ αυτούς. Αξίζετε κι εσείς να ξυπνήσετε με τη σκέψη πως δώσατε σε κάποιον κάτι που στερούταν.
Από άκρη σε άκρη της χώρας, εκκλησίες, σύλλογοι, φορείς, δήμοι κινητοποιούνται και συλλέγουν κάθε λογής αγαθό, με σκοπό τα Χριστούγεννα των οικονομικά ασθενέστερων να μοιάζουν – έστω κι ελάχιστα- με τα δικά μας. Βοηθήστε τους! Η ευχαρίστηση που θα νιώσετε θα σας αποζημιώσει.
Μην πιστεύετε όσους λένε πως δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από εμάς. Εκπληρώνει το σκοπό του, χαρίζει παιδικά χαμόγελα, γεμίζει τραπέζια και θερμαίνει καρδιές με τη δική μας συμβολή.
Και μην ξεχνάτε, το παραμύθι μένει ζωντανό και τα σπίτια γεμίζουν γέλια από την έκπληξη, όσο ο « Άγιος Βασίλης» τρυπώνει σιωπηρά και μας αφήνει τα δώρα του. Δώστε πνοή στο θρύλο του, μιμούμενοι τον Άγιο Βασίλειο.
Άλλωστε ο Άγιος δε φορούσε κόκκινα, μήτε τρύπωνε από καμινάδες. Δεσπότης ήταν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ένας Δεσπότης, ο οποίος ήθελε να προσφέρει χαρά χωρίς να λάβει το αντίτιμο του «ευχαριστώ». Ζύμωνε πίτες, παραέχωνε λίρες μέσα τους κι άφηνε από μία σε κάθε φτωχή οικογένεια.
Κινηθείτε με την ίδια διακριτικότητα και αποφύγετε να δώσετε εσείς απευθείας τα «πολύτιμα» αγαθά. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας, παρά τη δυσμενή κατάστασή τους, αρνούνται την παραμικρή βοήθεια από φόβο μη θεωρηθεί ελεημοσύνη. 
Τα Χριστούγεννα δεν είναι γκλίτερ, λαμπιόνια, στολίδια. Ούτε φαΐ! Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, ανιδιοτέλεια, ζεστασιά και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου γιατί είναι πλούσια σε συναισθήματα. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν το περιτύλιγμα τους. Ένα περιτύλιγμα άχρηστο χωρίς περιεχόμενο και σαν αυτό που ένα παιδί θα σκίσει από ανυπομονησία φέτος, χάρη σ' εσάς.

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλους!

Υ.γ. Το 34,8 των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ο ίδιος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 24,5%.

Πηγή: meaculpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.