Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*

Και είπε ο Αγιος Νικόλαος Καβάσιλας: "αν θέλεις να διδάξεις την αγάπη του Θεού, μη λες λόγια. Προσπάθησε να είσαι πάντοτε ευγενής και αξιαγάπητος".
Τα λόγια είναι αέρας. Είναι σύννεφα. Είναι ατμός. Τα ξεστομίζουμε και μετά δεν τα θυμόμαστε. Αντίθετα οι πράξεις είναι αυτές που μένουν. Που έχουν ουσία και βαρύτητα και αντίκτυπο.
Η αγάπη το μόνο που έχει ανάγκη είναι από πράξεις ουσίας. Από δοτικότητα και ανιδιοτέλεια. Για να φθάσουμε να γίνουμε ευγενείς και αξιαγάπητοι θέλει πολύ κόπο. Θέλει να ενταφιάσουμε τον εγωισμό μας τόσο βαθιά ώστε να πνιγεί. Και θέλει να προβάρουμε πολλές φορές το να παραμείνουμε ανθρώπινοι.
Η ψυχή μας έχει ανάγκη από χαϊδέματα. Έχει ανάγκη από τρυφερότητα.Από αποδοχή. Από αληθινό ενδιαφέρον. 
Η ψυχή μας είναι σαν ένα σφουγγάρι. Ποτίζεται από τα συναισθήματα που παράγει. Από τα συναισθήματα που εισπράττει. Και εκδηλώνει ακριβώς ότι έχει δεχθεί. 
Ας προσπαθήσουμε να την διατηρούμε με ομορφιές. Το σφουγγάρι μας δεν προορίζεται για να κάνει τη λάντζα κανενός άλλου. Είναι μονάχα για τα δικά μας άπλυτα. Για το δικό μας νεροχύτη. 
Ας φροντίσουμε να έχουμε πρώτα εμείς καθαρή την ψυχή μας και μετά, αν έχουμε δυνάμεις, συνεχίζουμε με τη λάντζα των άλλων.
Στο κατώφλι, καινούργιου χρόνου, μπορούμε να βάλουμε στόχο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να προσπαθήσουμε να μην πληγώνουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να πλησιάσουμε με πραγματικό ενδιαφέρον και να σκύψουμε στα προβλήματα των ανθρώπων που μας έχουν ανάγκη. Να γίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα που θα δώσει συναίσθημα.
Φοβόμαστε να νοιώσουμε. Φοβόμαστε μην πονέσουμε, μην πληγωθούμε. Μα αν η ψυχή μας είναι καθαρή από τις βρωμιές των άλλων, τότε θα μπορέσουμε να βιώσουμε σε όλο τους το εύρος το μέγεθος των όμορφων συναισθημάτων μας.
Λόγια ευχαρίστησης θα πλημμυρίσουν τα αυτιά μας, εκφράσεις ευγνωμοσύνης θα απελευθερωθούν από τα οικεία μας πρόσωπα που οι πράξεις μας θα έχουν πετύχει το στόχο τους. 
Ο στόχος είναι να καταφέρουμε με το παράδειγμά μας να δημιουργήσουμε ένα χαμόγελο. Έναν χαρούμενο συνάνθρωπο. Να βοηθήσουμε ώστε οι κοντινοί μας συνάνθρωποι να μπορέσουν να λυτρωθούν από τα βάρη τους. Η παρέα, η συντροφικότητα, η συναναστροφή είναι βάλσαμο.
Λοιπόν, ας είναι ο καινούργιος χρόνος ένας δρόμος ανοιχτός για να περπατήσουμε με τον λιγότερο δυνατό κόπο στο δρόμο της ζωής που συνεχίζεται.
Εύχομαι, ο δρόμος αυτός, να έχει τέτοιο ενδιαφέρον, ώστε οι πράξεις μας να αφήσουν πολύτιμα σημάδια στο πέρασμά μας.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, πρώτα υγεία σε όλους και έπειτα ευτυχία, όπως την καθορίζει ο καθένας. Να μην υπάρξει εμπόδιο στον δρόμο του 2019 που θα περπατήσουμε ωσότου να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας. 
Ο δικός μου στόχος είναι ένας: η ψυχή μου να παραμείνει καθαρή από όλων των ειδών τις βρωμιές και τα παράσιτα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

*Πολιτικός Επιστήμων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.